De Raad van State wil van het kabinet weten waarom de PVV niet wordt gedwongen meer leden toe te laten. Op dit moment heeft de partij er namelijk maar één: Geert Wilders. Dit terwijl het kabinet een nieuwe wet heeft ontworpen om de democratie beter te beschermen tegen misbruik van en door partijen. Dat meldt ANP.
Het hoogste adviesorgaan van de regering boog zich over een wetsvoorstel dat voor het eerst speciale regels stelt aan politieke partijen. Die regels zijn volgens het kabinet nodig, nu vijandige buitenlanden als Rusland en China soms proberen om Nederland en zijn bondgenoten te ontwrichten via politieke partijen die propaganda kunnen verspreiden of zand in de motor van politiek en bestuur kunnen gooien.
De nieuwe wet dwingt partijen om openheid van zaken te geven over bijvoorbeeld hoe ze aan hun geld komen en hoe ze zijn georganiseerd. Maar ze zijn niet verplicht om bijvoorbeeld leden toe te laten die echte invloed hebben op de koers van de partij. Door daaraan niets te veranderen, bereikt het kabinet mogelijk zijn zelfverklaarde doel niet dat partijen "steunen op maatschappelijke verbondenheid en deze ook bevorderen", oordeelt de Raad van State.
Het kabinet zou dat verlies kunnen nemen, omdat verdere eisen aan partijen ook de grondwettelijke vrijheid van vereniging inperkt. Maar het kabinet moet volgens de Raad van State in ieder geval uitleggen hoe het die afweging maakt.
Vorige week diende D66-Kamerlid Joost Sneller al een motie in die voorschrijft dat politieke partijen intern democratisch moeten zijn. “De formele eis dat een politieke partij een vereniging is, blijkt een lege huls te kunnen zijn als het enige lid een ledenstop afkondigt. Dan moet je in de wet die formele eis ook inhoudelijk invullen," zei Sneller daarover. Eerder al sprak ook NSC-leider Pieter Omtzigt de PVV aan over het dictatoriale bewind. Dat leverde hem direct een snauw op van Wilders.