Het kabinet zal op bij het bestrijden van de klimaatcrisis en de inkomensongelijkheid ‘radicaal andere keuzes’ moeten maken, anders hoeft er bij GroenLinks en de PvdA niet te worden aangeklopt voor steun. Dat hebben de twee linkse oppositiepartijen duidelijk gemaakt. Het kabinet moet deze week stevig lobbyen bij de oppositie om de nieuwe begroting door de Eerste Kamer, waar het geen meerderheid heeft, te loodsen.
De NOS schrijft:
"De plannen en bijbehorende financiering van de regeringspartijen vertonen een paar maanden na de start van het kabinet al enorme tekorten: onder meer door de oorlog in Oekraïne, de inflatie en de miljardencompensatie voor de spaartaks moet veel weer op de schop."
Op Twitter laat GroenLinks-leider Jesse Klaver dinsdag weten:
"Steeds meer mensen komen moeilijk rond, terwijl de rijkste 1% steeds rijker wordt. Dit kan zo niet langer. PvdA en GroenLinks willen echte verandering. Zonder stevige linkse en groene agenda hoeft het kabinet niet naar ons te kijken voor steun."
Ook zei Klaver niet akkoord te gaan ‘met kleine wijzigingetjes’. Eerder al had de kersverse PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken gezegd pas met het kabinet in gesprek te gaan als het minimumloon verhoogd wordt tot 14 euro per uur en schijnconstructies die de arbeidsvoorwaarden ondermijnen aangepakt worden. Samen met GroenLinks wil ze ook dat de coalitie vermogen zwaarder belast. Daarnaast willen de partijen dat de “wildwest-situatie” op de huurmarkt wordt aangepakt en de huurprijzen stevig worden verlaagd.
Omdat het kabinet zetels te kort komt in de Eerste Kamer, gaat het deze week in gesprek met oppositiepartijen om te kijken waar er steun voor de begrotingsplannen kan worden gevonden. Een andere route voor het kabinet is over extreemrechts, namelijk via JA21. Die partij wil onder meer dat het stikstoffonds van tafel gaat en dat de Groningse gaswinning doorgaat.