PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft gedreigd dat zijn partij in de Eerste Kamer tegen de onderwijsbegroting voor komend jaar zal stemmen, als het kabinet niet direct meer geld uittrekt voor salarissen in het primair onderwijs.
Asscher wil dat minister Slob van (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) 580 miljoen euro extra beschikbaar stelt om de salarissen van leraren in het basisonderwijs gelijk te trekken met dat van hun collega’s in het voortgezet onderwijs. Dat is nodig om het lerarentekort in het basisonderwijs dat volgens Asscher ‘steeds nijpender’ wordt, terug te dringen. Tegenover het NOS Radio 1 Journaal zei Asscher: ‘Vooral kinderen die extra aandacht nodig hebben, zijn daarvan de dupe.’
"Als we op deze weg blijven doorgaan, zijn er in 2023 ruim 4200 openstaande vacatures voor voltijdsbanen. Dat is onacceptabel, want dan kunnen we niet langer alle kinderen dezelfde kansen bieden."
Nu de coalitie zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijt is, is daar de steun nodig van andere partijen. Het is gebruikelijk dat partijen in de Eerste Kamer voor een begrotingsvoorstel stemmen. Bij de onderwijsbegroting voor dit jaar stemde alleen de Partij voor de Dieren tegen.
Als de ouders in dit land het opvoeden van kinderen herontdekken dan wordt het beroep van leerkracht weer aantrekkelijk en is er geen salarisverhoging noodzakelijk.
Opvoeden levert trouwens de rest van de samenleving ook behoorlijk wat kostenbesparing op, dus opvoeden = win/win.
Wat een prachtige column van Pieter Derks over dit onderwerp.
https://www.youtube.com/watch?v=qACzOqiNWdM&feature=share&fbclid=IwAR1NsYVAMju1BZKRvBSwbKBqbS68lr2Iz_CuvwGcqKmEVe7NCvbEnax5spg
In de tijd van verzuiling lang geleden werd er onderwijs gegeven door religieuzen van ordes en congregaties waaronder de Jezuïeten. Die laatste orde stond bekend om de voortreffelijke kwaliteit.
Dat is allemaal voorbij. Maar waarom deden die religieuzen dat? Nou niet omdat er wel eens zogenaamde pedofielen onder zaten. Die waren er natuurlijk wel, net al rokers. Dat was natuurlijk verschrikkelijk en slecht, maar ze deden het niet voor zichzelf. Ze deden het voor de ander, voor andermans emancipatie zogezegd.
Uit de christelijke naastenliefde.
Dat bestaat zo niet meer, de laatste Jezuïeten wonen nu nog in het laatste klooster in de buurt van de Heilig Landstichting.
Onderwijsgeven is nu een beroep. De beoefenaars wonen echt niet meer in een convent en ze hebben nog wel oog voor de ander, maar ze denken natuurlijk ook stevig aan zichzelf. Ik moest daaraan denken toen ik ze zag, al die vrouwen en een paar mannen demonstreren met al die vlaggen al maar klagend over hun harde en onrechtvaardige beroep.
En dat is natuurlijk wel zo. Het lijkt me ook niet altijd plezierig om altijd je eigen belang ondergeschikt te maken aan de belangen van anderen die steeds meer het evenwicht doen hellen richting my interest first.
Dan kan Joop den Uil daar wel satirisch over doen, maar dat weegt -voor zover waar- niet op tegen het inleveren van jezelf.
Want zegt nou eens eerlijk, onbaatzuchtigheid is van een prachtige deugd toch een beetje een pekelzonde geworden?
Asscher is aan het sinterklaas spelen. Geeft allerlei fijne dingen als snoeperijen en gadgets maar de ontevredenheid blijft. En daar maakt Asscher gebruik van, van die ontevredenheid. Want dan stemmen ze op hem. Denkt Asscher.
Helaas, meneer Asscher Joop den Uijl is voorbij en de laatste sociaal democraten weggejaagd. Er zijn nu geheel andere heiligmannen onder ons vaardig.
Ad Melkert, ook van de PvdA zei ooit "ach meneer Witteman we zullen het er mee moeten doen."
En zo is het exact. Maar wennen, echt wennen doet het nooit helemaal.
Het is heel eigenaardig dat Asscher als fractievoorzitter in de Tweede Kamer zegt dat de Eerste Kamer gaat tegenstemmen.
Kamerleden stemmen "zonder last of ruggespraak".
Hooguit Mei Li Vos als fractievoorzitter in de Eerste Kamer jan zo'n uitspraak doen.
Blijft het punt staan dat Asscher niet gaat over de eerste kamer. Overigens schiet de PVDA zichzelf in de vingers als zij echt voor de leraren wil staan en hun salarissen want dan gaat de huidige budgetverhoging ook niet door. Schieten mensen echt wat mee op, tenzij er natuurlijk andere partijen zijn die instemmen, wat zomaar kan gebeuren.
Dit is slechts gedeeltelijk waar, want een leraar aan het voortgezet onderwijs,voor de onderbouw, heeft ook een HBO-opleiding net zoals een leraar in het basisonderwijs. Beiden hebben hetzelfde onderwijsniveau.
Voor de bovenbouw gelden idd andere eisen, nl een academische opleiding of een HBO- master. Men zou dus hier de salarissen kunnen differentiëren.
Ik lees hier van ex- onderwijzers dat het niet aan hun inkomen lag dat ze het onderwijs de rug hebben toegekeerd.
Dan denk ik dat het goed zou zijn om in het onderwijs zelf meer te investeren in plaats van in lonen. Maak het lesgeven dan weer aantrekkelijk, zowel voor de kinderen als voor de leraren. Handwerken en handenarbeid wordt er al niet meer gegeven op school. Alles moet snel, en toch is er nog veel taalachterstand. Waar komt dat dan door?
het is inderdaad wel eens tijd voor een flinke loonsverhoging,
afgezien van de bizar lange vacanties, korte werkweken,lange cursussen, gegarandeerd pensioen, geen lichamelijke inspanning, en koffie met koek met ruime lunchpauzes
Onder welke steen leeft u?
Mijn zoon zit nu in groep 8 en heeft maar in 2 klassen parttime leraren gehad. Bijna elke leraar is buiten schooltijd, vaak ook in weekenden en avonden, nog bezig met nakijkwerk, werkstukken lezen en oudercontact. De gymles wordt ook door de eigen leraar gegeven en daarnaast actieve schoolreisjes, sportdagen, fietsen/wandelen naar musea enzo. Door het continu rooster is de lunchpauze maximaal een half uur met de klas en niet privé. En die cursussen zijn broodnodig, gezien de snelheid van de technologische en maatschappelijke ontwikkelingen.
Ja, daarom staat iedereen ook te trappelen om leerkracht te worden en kunnen de Pabo's de mensen die er willen studeren niet aan. Maar goed, blij dat jij gaat zijinstromen dus.
@Luneau, gezien het feit dat Joop den Uil vacanties met een c schrijft, dan denk ik dat hij nog in de jaren 60 is blijven hangen met zijn denkwijze.
Mensen zoals hij hebben totaal geen idee waar ze het over hebben. Het is zo simpel, als het een walhalla is om in het onderwijs te werken, waarom is er dan zo'n groot tekort. Daar heeft Den Uil vast geen antwoord op.
Ik heb 5 jaar voor de klas gestaan in het primair onderwijs. Daarna in het bedrijfsleven mijn toevlucht gezocht. Mooi vak hoor, maar er zijn zaken grondig mis in het primaire onderwijs. Het loon vond ik niet slecht en dat was voor mij dan ook geen argument om te vertrekken. Lekker populistisch van de PvdA om maar om meer loon te schreeuwen. Daar gaat echter vrij weinig mee opgelost worden.
Klopt. Daarom begrijp ik ook steeds niet dat er telkens over loonsverhoging gepraat wordt. Als je een tientje per dag meer verdient (dus ruim 200 per maand) dan is dat leuk en welkom. Maar dan blijf je tegen de dingen aanlopen wat het werken in het onderwijs zo zwaar en onaantrekkelijk maakt.
Als invaller hoef ik momenteel alleen maar les te geven, dus geen andere taken erbij en zelfs dan nog lukt het me niet om alles binnen de tijd die er voor staat af te krijgen.
Wat was dan wel de reden om het onderwijs te verlaten?
Geld helpt misschien maar zal niet de oplossing bieden.
Er zijn geen leerkrachten beschikbaar. Het beroep is te onaantrekkelijk geworden. Het heeft geen status meer. Het duurt tien jaar om die te herstellen. Die tijd is er niet.
De politiek heeft deze ravage aangericht. De oplossing komt niet uit de politiek, dat is zeker.
Vertrouwen, dat is wat er consistent ontbreekt binnen alle lagen van het basisonderwijs. Met vertrouwen is er zoveel minder administratief werk nodig, kunnen behoorlijk wat management functies teruggeschroefd worden en verdwijnen. Je wordt 4 jaar lang op HBO niveau voorbereidt voor je belangrijke taak. Daarbij bewijs je keer op keer over de kwaliteiten te beschikken die nodig zijn. Maar alsnog moet je alles tot in detail registreren en worden leraren als kinderen behandeld door overbodige managementlagen. Managementlagen die teveel FTE binnen een school opslokken en vaak te duur zijn. Zodra je dat benoemt bij de formatiegesprekken dan hang je. De cultuur op veel basisscholen is er een van angst en ellebogen. Niet voor niets is dit de beroepsgroep die oververtegenwoordigd is bij burn-outs.
Ik kan eindeloos doorgaan, zou graag een boekje willen schrijven over de misstanden binnen het basisonderwijs inclusief praktijkvoorbeelden. Maar bij mijn ontslag heb ik een zwijgcontract getekend. Helaas. Zo'n zwijgcontract zegt mij ook al heel veel over de verziekte cultuur.
Jorah 15 juni 2019 at 20:31
Lekker populistisch van de PvdA om maar om meer loon te schreeuwen.
Lijkt de VVD wel....
https://www.trouw.nl/home/rutte-waarschuwt-bedrijven-de-salarissen-moeten-omhoog~ad75b1df/
Ik hoor net meneer Asscher vertellen dat wie werkzaam is in de zelfde sector ook hetzelfde op zijn bankrekening, - het liefst heel veel- moet krijgen. Dus dat opleiding niet van invloed is, maar alleen de functie telt. Iedereen is gelijk, niet enkel voor de wet want dat is logisch, maar ook qua capaciteiten.
Volgens mij is meneer Asscher gewoon een populist/saloncommunist.
Nou dan ligt het voor de hand dat je meer stemmen krijgt in een referendum?
En de hele hype van Forum is gewoon als tegendeel- als reactie daarop.
Wie te beklagen is die heet Mark Rutte, die moet het zien te rooien met de ene of de ander. Dat die Rutte er nog zo fris bij loopt, altijd maar aardig blijft en elke week zijn lessen geeft op het Johan de Witt, blijkbaar bestaan er toch wonderen!
Ik ben het bijna nooit met Asscher eens, maar dit citaat "Dus dat opleiding niet van invloed is, maar alleen de functie telt." Klopt natuurlijk wel. De beloning moet gerelateerd zijn aan de zwaarte en het belang van de functie en niet aan de opleiding die de functionaris heeft genoten.
Of dacht je dat een HBO vuilnisman, en ja, die bestaan, meer verdient dan een ongeschoolde vuilnisman ?
Goh, wat een held: lees ik nou goed bij de NOS dat "...bij het de begroting voor dit jaar verwierp alleen de Partij vd Dieren de onderwijsbegroting……" En nu dit… Heet dit dan nu ook onbetrouwbaar?
Het onderwijs is naar de bliksem geholpen door CDA, VVD, PvdA en D66. Alle vier deze partijen hebben de afgelopen 40 jaar in wisselende samenstellingen aan de touwtjes getrokken.
Ze hebben de schaalvergroting gestimuleerd, waardoor management en werkvloer uit elkaar zijn gegroeid.
Ze hebben de bekostiging veranderd waardoor besturen de vrijheid kregen om geld naar eigen inzicht te besteden in plaats van aan bedoelde zaken.
Ze hebben het toezicht op het onderwijs aan flarden bezuinigd waardoor wangedrag niet werd gecorrigeerd.
En nu weet één van de schuldigen opeens wat er moet gebeuren. Geloof maar, dat dit een praatje voor de vaak is. De onderwijssector is bezig te verpauperen, en aan dat proces is nog lang geen einde gekomen.
Pffff, verdienen die leraren nog niet genoeg? Dat gezeur over die salarissen terwijl ze gewoon een prima salaris krijgen. Het startsalaris, nog voor die verhoging die ze krijgen, is 3105 euro bruto per maand. Dat is gewoon een prima modaal salaris. Ja ze hebben een verantwoordelijke functie maar andere mensen met verantwoordelijke functies bij een transportbedrijf of een bouwbedrijf verdienen niet meer als zij. Waarom moet er nu weer nog meer bij terwijl ze al zo'n goed salaris is en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden (veel vakantie, prima pensioenregeling)?
Het gaat erom dat er een enorm tekort aan leerkrachten is. Dus moet je er voor zorgen dat er meer mensen in het onderwijs gaan werken en dat ook blijven doen.
Jij kan wel vinden dat je daar goed verdient en dat er uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden zijn. Maar blijkbaar denkt niet iedereen zo, anders was dat tekort niet zo groot geweest. Dus zal er toch iets moeten veranderen.
En de oplossing is dan nóg meer geld? Of zou de oplossing liggen in het aanpakken van de zaken die er echt voor zorgen dat leraren het steeds minder leuk vinden om voor de klas te staan? Zoals ouders, die schelden en dreigen als hun kind niet naar de HAVO mag maar naar het VMBO, is even een lesje geven in de omgangsregels.
@wegmetons, waar heb ik ooit geschreven dat je als leerkracht meer moet verdienen? Beetje flauw om dat in mijn schoenen te schuiven. Ja er moet wel meer geld naar het onderwijs. Zodat je met kleinere groepen kan werken, dat er meer handen in de scholen zijn, meer deskundigheid om de kinderen goed te kunnen helpen.
Jouw voorbeeld aan het einde is een heel treffende. Maar dan sluit je af met 'even een lesje geven in omgangsregels'. Wie moet dat doen? En wanneer dan? Dat is dus waar het om gaat. Er komt zoveel op een leerkracht af, dat je 'even moeten doen'... maar die dingen doe je niet even.
Nou, dat lesje moet niet gegeven worden door leraren maar door de staat. Stuur oom agent maar is langs voor een babbeltje als die ouders een leraar verrot gescholden hebben...
Goed plan. Overigens vind ik dat Oom agent wél beter betaald moet worden. Net zoals de mensen in de zorg. In het onderwijs ligt in mijn ogen de prioriteit anders. Dat je als leerkracht vooral les kan geven en je je minder bezig hoeft te houden met bijzaken.
Wat betreft de agenten ben ik het zeker met u eens, ik vind het heel raar dat voor een agent het start salaris 1000 euro bruto minder is als van een onderwijzer terwijl zij wel degelijk gevaarlijk werk doen. Overigens ligt het salaris van een agent ook lager als van een verpleegkundige, het gemiddelde salaris van een verpleegkundige is bijna 3000 per maand bij een gemiddelde werkweek van 31 uur. Zou je dat omrekenen naar een werkweek van 40 uur dan kom je op tussen de 3700 en 3800. Dat is toch verre van slecht.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen insider ben als het gaat om de politie en de zorg. Dus ben ik niet op de hoogte van de salarissen daar. Wel zie je tekorten, vooral in de zorg. Als het salaris daar écht 3700 bruto per maand is en er is toch een tekort, dan is er vast iets anders aan de hand waarom werken in de zorg onaantrekkelijk is. Want anders zou er genoeg aanbod moeten zijn.
Waar het mij om gaat is dat het onderwijs, de zorg en de politie in mijn ogen drie heel belangrijke sectoren zijn om een maatschappij goed te laten draaien. Daar moeten geen tekorten in zijn.
Jammer. Ik begon net weer wat hoop te krijgen wat betreft de PvdA. Dit is weer zoiets waar de Eerste Kamer niet voor bedoeld is, hoe sympathiek het doel ook is.
@Peterrr en @Wegmetons : Zoals ik ook hieronder al stel is het salaris absoluut niet de enige reden voor de tekorten in het onderwijs. Dat salaris is niet slecht, maar er zijn nog altijd zeer weinig promotiemogelijkheden. Er zijn weliswaar enkele iets beter betaalde functies in het leven geroepen, zodat sommigen in de LB-, LC- of LD-schaal komen, maar dat is kruimelwerk. Je kunt verder alleen IB-er, adjunct of directeur worden. Maar buiten dat, er is gewoon teveel werkdruk. Bij een normjaartaak van 1659 uur (dat is een voltijdsbaan) heb je ca. 350 uur voor je voorbereiding, correctie, oudergesprekken en vergaderingen. Dat is ca. 9 uur per week. Hieraan komt iedereen tekort, want om je werk goed te doen heb je veel meer tijd nodig. De gekmakende administratie is hier een belangrijke oorzaak. Je moet gedifferentieerde instructie geven, want je hebt in een gewone klas zoveel verschillende niveaus (en diverse kinderen met een speciale aanpak) dat een werkdag een constant hogedrukgebied is. Daarnaast moet de leerkracht bijzonder veel tijd besteden aan buitenschoolse zaken als diverse sportactiviteiten, open dagen, allerlei acties en wat al niet meer, want je hebt als school te concurreren met andere scholen. Sinds de komst van de ICT in het onderwijs heeft elke school een ICT-er (ben ik zelf tien jaar geweest) die dit er naast zijn klas gewoon bij moet doen. Het is goed dat de PvdA meer geld voor het basisonderwijs wil, maar besteed het dan eens aan facilitering van diverse zaken. Een vakdocent voor bewegingsonderwijs, een administratief medewerker (m/v), een ICT-er. Leg niet elk maatschappelijk probleem op het bordje van het onderwijs.
Gelukkig zijn er nog altijd mensen te vinden voor dit mooie werk. Ikzelf heb 42 jaar met plezier voor de klas gestaan.
@Korheiden. Helemaal met u eens. Zorg ervoor dat je het onderwijs zo organiseert dat je als leerkracht vooral bezig kan zijn met datgene wat je op de PABO hebt geleerd, lesgeven.
Nogmaals, als een fulltimer een tientje per dag meer gaat verdienen, dus ruim 200 euro per maand. Dan is het echt niet zo dat je dan ineens die werkdruk niet meer voelt.
Ik denk nog steeds dat een hoger salaris lang niet de enige oplossing is. Het aanzien van het vak, de werkdruk, alles wat er op je bordje komt, de gekmakende administratie zijn zeker zo belangrijk.
Hoeveel jaar hebben ze op Onderwijs gezeten? Hoeveel jaar hebben ze de kans gehad om dit probleem, dat er al jaren aan zat te komen te vermijden? Prima dat ze tegen stemmen, maar niet vergeten mede dankzij wie het probleem nu bestaat.
Gerry,
Ga nu geen complete onzin vertellen. Vanaf 1994 zo'n 25 jaar geleden hoofdzakelijk VVD en CDA....en voor daarvoor mag je zelf kijken.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_ministers_van_Onderwijs,_Cultuur_en_Wetenschap
@madbako
Het onderwijs lijdt verschrikkelijk onder de gekmakende administratieve verplichtingen. Het is zaak om grote schoonmaak te houden op het Ministerie van OC&W en driekwart van alle beleidsambtenaren te ontslaan.
@Gerry Damen 15 juni 2019 at 18:12
madbako
Zegt de naam Jet Bussemaker je iets? Minister van onderwijs van 2012 t/m 2017? Toen deze problematiek al lang en breed speelde?
Ja dat zegt mij wat.. ik schreef ook HOOFDZAKELIJK
En als die al lang speelde- die problematiek- dan heb je dat wat er in 50 jaar door VVD en CDA is verkankert niet zomaar 1,2,3 opgelost
Maar ze had een begin kunnen maken, bijvoorbeeld door de salarissen van basischoolleerkrachten te verhogen. Als de leerkrachten in 2018 zo ver waren dat ze ervoor wilden staken, dan lag dat een paar jaar eerder al echt wel op het bordje van de minister. Iedere halve zool weet dat als je goede mensen aan wilt trekken het begint met een goed salaris. Dit deel van de puinhoop had ze echt aan kunnen pakken. Maar dat heeft ze niet gedaan. Plassterk voor haar trouwens ook niet. Dus nou gaan tegenstemmen terwijl ze de vorige kabinetsperiode de kans hadden om het aan te pakken, lachwekkend. Nodig, maar lachwekkend.
Het was een beetje heel gek geweest als de regering in tijden van economische crisis met bijbehorende overheidsbezuinigingen de salarissen van ambtenaren significant was gaan verhogen. Dus dat de leraren salarissen niet verhoogd zijn tijdens dat kabinet kan je de PVDA niet aan rekenen, nog afgezien van het feit of een verhoogd salaris noodzakelijk is en of dit het probleem op lost. Meer personeel voor scholen zou het probleem eerder oplossen als een hoger salaris want het salaris is al prima. Als er meer geld nodig is dan eerder voor zaken die Korheiden hierboven benoemt, vakdocenten op voor de gymles en het ICT onderwijs.