Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

ProRail op laten gaan in Rijkswaterstaat vergroot spoorchaos

  •  
14-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Laat ProRail en NS onder één leiding komen van een concerndirectie
VVD Tweede Kamerlid Aptroot liet deze week opnieuw van zich horen en wil dat spoorbeheerder ProRail opgaat in Rijkswaterstaat, een dienst van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dit zou er toe moeten leiden dat de minister meer zeggenschap krijgt op de prestaties en bedrijfsvoering van de spoorbeheerder. Het is een rare gewaarwording om de VVD voorstellen te zien doen voor meer staatsbemoeienis. Is dit een verandering van denken van deze toonaangevende marktdenkpartij in een aanstaande coalitie met de SP?
En dan zou de oplossing moeten zijn om ProRail onder te brengen bij Rijkswaterstaat. Een zeer ambtelijke organisatie die werkt aan: ‘droge voeten, voldoende en schoon water, vlot en veilig verkeer over weg en water’. Deze dienst zou dan (alle) taken van ProRail over moeten nemen. Ook een permanente onderhoudsorganisatie die 7 maal 24 uur beschikbaar moet zijn met zeer specialistische kennis wat wezenlijk anders is dan wegen repareren. Dat kan volgens mij niet goed komen en deze wijziging zal de komende jaren leiden tot een enorme reorganisatie die de spoorsector volstrekt niet kan hebben. Het is bovendien op geen enkele wijze een oplossing voor het probleem. Het probleem is de spoorstructuur waarvoor de politiek indertijd heeft gekozen. Wij zien namelijk keer op keer dat het bij grote verstoringen helemaal misgaat tussen Prorail en NS. Dan ontstaan er afstemmingsproblemen. ProRail en NS hebben een vreemde relatie; een soort huwelijk maar dan gescheiden van tafel en bed. Dat gaat echt nooit wat worden!
Daarom moet juist nu de politiek andere keuzes maken:
Op de eerste plaats moet ProRail en NS onder één leiding komen van een concerndirectie die de taak en bevoegdheid krijgt om een gezamenlijke lange termijn visie te ontwikkelen en direct in kan grijpen bij verstoringen en calamiteiten.
Op de tweede plaats vinden wij dat de markwerking in het spooronderhoud een ‘pas op de plaats’ moet maken en dat de gezamenlijke partijen een duurzaam onderhoudsmodel gaan uitwerken.
Op de derde plaats willen wij dat de minister op korte termijn een investering doet om alle seinen uit te rusten met het zogenaamde veiligheidsysteem Automatische Trein Beïnvloeding- Verbeterde versie om treinbotsingen te voorkomen.
Op de vierde plaats dient het besluit definitief genomen te worden om het hoofdrailnet van 2015 tot 2025 ongedeeld aan NS te gunnen. Dit besluit mag niet controversieel verklaard worden.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

msj_meijerink
msj_meijerink
14 mei 2012 - 5:23
Kort samengevat: alle spoor gerelateerde zaken in een bedrijf samensmelten en vervolgens nationaliseren. Alleen de wijze van handelen is niet hetzelfde bij in beide scenario's, het doel wel. Ik vind wel dat de FNV-meneer de werkzaamheden van Rijkswaterstaat een beetje badinerend omschrijft. Ook hier is weer een voorbeeld daar de ongebreidelde privatiseringsdrift van de overheid (naar een Amerikaans model) gedurende de laatste 15 jaar slechts enorme schade heeft opgeleverd in de dienstverlening en de gemaakte torenhoge kosten.
Utrecht2
Utrecht2
14 mei 2012 - 5:23
Ik hoor de vakbond steeds spreken over ATB-Vv. Het lijkt mij nog veel beter om op korte termijn ERTMS in te voeren. Dat biedt naast de hoogst mogelijke veiligheid nog veel meer voordelen (treinen kunnen sneller en dichter op elkaar rijden, waardoor er méér treinen kunnen rijden en da's nodig omdat we op sommige trajecten een spoorboekloze dienstregeling in willen voeren). Dus mijn vraag: waarom pleit de vakbond voor ATB-Vv? Dat zou kapitaalvernietiging zijn op de lange termijn, want dat ERTMS er vroeg of laat móet komen is wel duidelijk. Overigens debatteert de Tweede Kamer morgen over het rapport van de tijdelijke commissie Spoor, erg interessant!
rbakels
rbakels
14 mei 2012 - 5:23
De NS gedraagt zich als een gore CRININELE monopolist en het zou een ramp zijn als deze personenvervoerder totaalverantwoordelijkheid zou krijgen voor "het spoor". Het vakbondsbelang spoort hier niet met het maatschappelijk belang. Het punt is dat er allerlei andere vervoerders op het spoor actief zijn, niet alleen Arriva en Syntus in de regio, maar ook het hele goederenvervoer is al lang van de NS afgesplitst. Ik ben geen fan van Tineke Netelenbos, maar ze had wel gelijk toen ze gisteren in Buitenhof zei dat het op twee dingen aankomt 1) de aansturing: of het nu ProRail is of Rijkswaterstaat+, de overheid moet de eisen stellen. 2) De financiële middelen. Het spoor vertoont tekenen van verwaarlozing: de beveiligingssystemen zijn verouderd, en de computers begeven het telkens weer (dat heten "sein- en wisselstoringen") In ons dichtbevolkte land kunnen wij ons geen gammel spoorwegnet veroorloven. Netelenbos vertelde ook dat er in het verleden toen de NS ook nog de infrastructuur beheerde voortdurend ruzie was tussen de NS en de goederenvervoerders. Ook vandaag de dag heeft de NS nog last van superioriteitsgevoelens, wat o.a. blijkt uit de schandalige manier waarop dit bedrijf concurreert met streekvervoerders. Ik hoorde van een wethouder in de middelgrope stad waar ik woon dat met de NS gewoon niet te praten is. Waar de arrogante PTT snel leerde een toontje lager te zingen toen de telecom werd geprivatiseerd, deed de geprivatiseerde NS er nog een schepje bovenop. En het moet ook uit zijn met het monopolie dat de NS heeft op het exploiteren van winkels op stations. Monopolies leiden tot een schraal aanbod en hoge prijzen, dat weet elke econoom. En de NS zou de NS niet zijn als ze dat monopolie niet hardhandig zouden uitbuiten. Toen een bedrijf zich op Amsterdam CS wilde vestigen maar door de NS werd geweigerd en naar de rechter dreigde te stappen kocht de NS dat bedrijf snel op. Zodat helaas geen duidelijk precedent ontstond. Kijk op een willekeurig groter Duits station en je ziet hoe het ook kan. Bijvoorbeeld: waar wij het met de dure "Broodzaak" moeten doen met z'n opdringerige personeel dat geleerd heeft je altijd nog iets te drinken aan te smeren als je alleen een broodje wil, hebben ze bijv. in Keulen op het station een keur van verrukkelijke bakkers. Laat Roel Berghuis zich vooral realiseren dat de vakbond van de NS-ers zich niet (ook) tegen de reizigers moet keren.
3 Reacties
msj_meijerink
msj_meijerink14 mei 2012 - 5:23
Ik geloof niet dat Frits het helemaal heeft begrepen.
Ineses
Ineses14 mei 2012 - 5:23
Je haalt allerlei zaken aan die totaal niets met dit artikel te maken hebben.
Ineses
Ineses14 mei 2012 - 5:23
De NS had nooit uit elkaar gehaald moeten worden. De meeste problemen op het spoor zijn ontstaan. Als vervoer en spooronderhoud onder één leiding komen kunnen knelpunten sneller aangepakt worden. Nu moet het bedrijf NS een opdracht plaatsen bij het bedrijf ProRail. ProRail besteedt het onderhoud aan het spoor uit aan andere bedrijven met alle gevolgen van dien. En dan boetes uitdelen als het niet goed gebeurt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor