Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Proef met eigen celsleutel voor gevangenen verloopt goed

  •  
08-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
198 keer bekeken
  •  
5177829025_926f6650d3_o

© foto: Ministerie van Justitie

In juli zorgde het voor enige ophef over een proef om gevangen zelf de sleutel tot hun cel te geven. Het experiment moest uitwijzen of zo de werkdruk van cipiers verminderd kon worden. Tot 21:30 kunnen gevangen dan zelf hun cel afsluiten als ze naar een ander deel van de gevangenis moeten. Daarmee wordt bijvoorbeeld voorkomen dat medegedetineerden de onbewaakte cel leegroven. Maar anderen zagen het als een ordinaire bezuinigingsmaatregel. In het AD reageerden bewaarders destijds verontrust:
",,Er is te weinig toezicht op deze jongens”, zegt Rob Minkes, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Dienst Justitiële Inrichtingen. ,,Deze gevangenen mogen alles zelf doen, zonder toezicht. Het risico is daardoor groter dat ze doorgaan met hun criminele zaakjes, want ze kunnen langdurig en ongestoord met elkaar kletsen. Ook is het eenvoudiger om bijvoorbeeld drugs te verhandelen.” De tijd die gevangenisbewaarders overhouden door de ‘sleutelproef’, zouden ze moeten besteden aan extra gesprekken met gedetineerden. ,,Maar wij twijfelen sterk of dat gebeurt”, zegt Minkes. ,,Bewaarders zien deze experimenten als een ordinaire bezuiniging op gevangenispersoneel.”"
Inmiddels draait de proef in 19 van de 28 detentiecentra en gevangenissen. Het AD meldt nu dat de ervaringen positief zijn:
"Uit informatie over de invoering van het ‘sleutelbeleid’ die door persbureau ANP is opgevraagd, blijkt dat tegenover de voordelen een relatief klein aantal incidenten staat. Zo controleert personeel in de gevangenis van Lelystad sleutels extra, nadat een gedetineerde recent zijn exemplaar had gemanipuleerd. Hij kon daardoor de deur ook van het nachtslot halen. Ook zijn op een aantal plekken sloten gesaboteerd en sleutels verdwenen. Maar de ervaringen met de ‘eigen sleutel’ zijn over het algemeen positief, zegt ook de Centrale Ondernemingsraad van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Er is meer tijd voor ander belangrijk werk. ,,Zo wordt dit ook ervaren op de werkvloer”, aldus de ondernemingsraad."
Er is wel een nadeel. Als een gevangene de sleutel manipuleert moeten de sloten vervangen worden.
foto: Ministerie van Justitie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.