Update: Prins Friso wordt in coma gehouden... Géén sprake van schedelbasisfractuur... Eerste 24 uur zijn cruciaal
Prins Friso is in het Oostenrijkse Lech bedolven onder een lawine. Hij is in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht en vecht voor zijn leven. Dat meldt NOS. Er zouden meerdere mensen zijn bedolven. Na twintig minuten is de prins gered. De toestand van Friso zou stabiel zijn, maar hij is niet buiten levensgevaar.
Update 18.2 09.00
Er is meer duidelijk over de situatie van prins Friso: Hij heeft geen schedelbasisfractuur en geen verwondingen aan de rest van zijn lichaam. Wel wordt hij kunstmatig in coma gehouden om zijn lichaam de tijd te geven zich te herstellen. De reanimatie heeft ‘vrij lang’ geduurd, aldus de behandelende arts Claudius Thomé in NRC Handelsblad.
Het enige serieuze probleem waar de prins nu mee te kampen heeft is de asfyxie: De ademnood waarin Friso gedurende twintig minuten heeft verkeerd. Het lichaam van de prins was 32 graden toen hij onder de sneeuw vandaan werd gehaald, wat volgens de behandelende arts redelijk gunstig is, omdat het lichaam bij een lage temperatuur met minder zuurstof toe kan. Het zal nog zeker 24 uur duren voordat de artsen kunnen zien of het ongeval schade aan het brein heeft veroorzaakt.
Jannetje Koelewijn schrijft in NRC:
“De vraag is hoe zijn brein zich zal houden. Als het lichaam te weinig zuurstof krijgt, zetten de vaten uit om nog zoveel mogelijk zuurstof naar de organen te brengen. Maar de vaatwanden gaan wel lekken en daardoor zwellen de weefsels. In het brein is dat gevaarlijk, want de zwelling kan nergens heen: de schedel zit eromheen. Dus loopt de druk op, en dat kan dodelijk zijn. Op de ct-scan die ’s middags gemaakt is, hoor ik, zijn geen bijzonderheden te zien. Vandaag zal een mri-scan worden gemaakt.”
Eerder:
De prins zou met een gezelschap van de piste af zijn gaan skiën, bij Litzen-Zugertobel, in de buurt van het koninklijke skioord in Lech. De burgemeester van Lech verklaart in een extra uitzending van NOS dat vanwege de hevige sneeuwval een waarschuwing vier (van vijf) geldt in Lech. Men wordt dan ook geadviseerd niet van de piste af te gaan. Die Presse meldt dat het om een lawine gaat van 30 meter breed en veertig meter lang.
NOS sprak met een reanimatiedeskundige over de ernst van de verwondingen die je kunt oplopen wanneer je wordt bedolven door een lawine. Ank van Drenth benadrukt dat vooral de toestand van de longen belangrijk is:
Het is vooral van belang dat mensen onder de sneeuw weer zo snel mogelijk kunnen ademen. Armen en benen zijn minder belangrijk.
Volgens Oostenrijkse media zou prins Friso een schedelbasisfractuur hebben. De burgemeester van Lech zegt dat Friso naar alle waarschijnlijkheid de lawine zelf heeft veroorzaakt. De RVD verklaart:
Naar aanleiding van het ongeval van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso deelt de Rijksvoorlichtingsdienst mee dat volgens de behandelend artsen pas over enkele dagen een prognose kan worden gegeven. Op dit moment is zijn toestand stabiel, maar hij is niet buiten levensgevaar. Hare Majesteit de Koningin en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mabel zijn bij Prins Friso.
Volgens onbevestigde Oostenrijkse bronnen zou Friso hersendood zijn.