In een nieuwe onverwachte wending heeft Jevgeni Prigozjin de opmars van zijn huurlingenleger naar Moskou afgeblazen. Zijn troepen beëindigen ook de bezetting van de Russische stad Rostov aan de Don en keren terug naar hun kampementen. Prigozjin zelf vertrekt naar Belarus. Dat is onder meer het resultaat van een bemiddelingsactie van de Belarussische dictator Loekasjenko die zaterdag de gehele dag met de tijdelijke rebellenleider in contact stond. De onverwachte ontwikkeling stelt experts voor raadselen. Niet alleen over het abrupte einde van de opstand maar ook over waarom die überhaupt is begonnen. De vierduizend militairen die in razend tempo oprukte naar Moskou zouden om te beginnen al te gering in aantal zijn geweest om het Russische regime omver te werpen.
Ook is er verbazing over de paniekachtige reactie van de Russische president Poetin. In de ochtend verklaarde die nog in een warrige toespraak op tv dat het land met de ondergang bedreigd werd en de opstandelingen verpletterd zouden worden. Enkele uren later ging hij akkoord met totale amnestie en inlijving van een groot deel van de Wagner-groep in het Russische leger. Analisten constateren dat zowel Poetin als Prigozjin verzwakt lijken door de bizarre actie en alleen Loekasjenko er de vruchten van plukt, althans dit weekend want de ontwikkelingen laten zien dat de situatie in Rusland evenveel verrassingen kent als een matroesjka.
In een verklaring stelt Prigozjin dat hij overging tot de plotse terugtrekking om de "verspilling van Russisch bloed" te voorkomen. Als dat de ware reden is, rijst de vraag waarom hij aan de opstand begon. Ook is onduidelijk of er wijzigingen plaats gaan vinden in de top van de Russische krijgsmacht, de belangrijkste reden voor de rebellenleider om de aanval in te zetten. De opstand lijkt ook geen doldrieste spontane actie. Amerikaanse media melden dat Amerikaanse inlichtingendiensten al halverwege juni signalen opvingen dat de Wagner-groep zich gewapenderhand tegen Moskou zou keren.
Ondertussen heeft het Oekraïense leger een aantal dorpen heroverd op de Russische bezetter.