Een jogger in het Pinnacles National Park in Californië heeft deze week een wel heel bijzonder natuurfenomeen op foto vastgelegd: een zogenaamde vuurregenboog. Speciaal, want volgens deskundigen komt een dergelijke regenboog slechts zo’n vijf keer per jaar voor.
Een vuurregenboog heeft ondanks de naam niets met vuur te maken, noch is het een regen boog. IJskristallen in hooggelegen cirruswolken fungeren als duizenden minuscule prisma’s, vergelijkbaar met wat regendruppels doen in een normale regenboog. Om een vuurregenboog te laten verschijnen, moeten de zeshoekige kristallen perfect uitgelijnd zijn met de zon. Terwijl het zonlicht dan onder de juiste hoek door de wolk schijnt, breken de kristallen het licht en creëren ze het zeldzame fenomeen.
Hoe groot de kans is om een vuurregenboog te zien is afhankelijk van waar je woont. Met name de breedtegraad is cruciaal; hoe verder van de Evenaar je bent, hoe minder tijd de zon heeft om op de juiste hoogte aan de hemel te staan. In Noord-Europa is de kans op een vuurregenboog zelfs volledig te verwaarlozen. Hier staat de zon zelfs in hartje zomer niet hoog genoeg.