De politie verzamelt illegaal informatie over onschuldige personen, vooral geweldloze dierenrechten- of klimaatactivisten en moslims. Dat meldt RTL Nieuws op basis van interne documenten en politiedossiers. De inlichtingendienst van de politie werd door geen enkele instantie gecontroleerd.
Het gaat om het Team Openbare Orde Inlichtingen (TOOI) dat in het geheim informatie verzamelt van mensen die mogelijk de openbare orde ernstig gaan verstoren. Het onderzoek van RTL Nieuws toont echter aan dat hier geen enkele sprake van is en dat er gegevens verzameld worden van mensen die zich helemaal nergens schuldig aan maken. Behalve dat hun privacy op grove wijze geschonden worden, krijgen ze ook een stempel opgedrukt waar ze maar moeilijk nog vanaf komen. De illegaal verzamelde onjuiste informatie werd door de politie gedeeld met het buitenland.
RTL Nieuws schetst het verhaal van een van de slachtoffers, Said Ahamri:
Hij was ooit vrijwilliger bij een moskee en had vanuit die functie contact met een conservatief islamitische prediker. Hij kreeg het stempel 'jihadistisch terrorisme' opgeplakt, zonder een verdenking van strafbare feiten en hij had ook geen strafblad. Toch hield de politie hem continu staande en viste bij z'n vrienden naar informatie over hem. Op het moment dat hij op vakantie ging naar Mexico kreeg hij te horen dat hij het land niet in mocht. Want hij stond geregistreerd als terrorist.
Uit het onderzoek blijkt dat TOOI alle middelen inzet om mensen te monitoren. Van infiltratie, tot stiekem volgen, informanten betalen en online activiteit aftappen. Wat TOOI verder als “bedreiging van de openbare orde” ziet is ook volstrekt onduidelijk. RTL Nieuws schrijft: “Zo is een vreedzame en aangekondigde demonstratie van 30 man tegen een slachthuis door het TOOI aangemerkt als 'milieu-extremisme'.”
Het TOOI bestaat inmiddels tien jaar en al sinds de oprichting ervan weet de politie dat ze daarmee illegaal opereert. In de interne documenten staat namelijk:
"Het ontbreken van wet- en regelgeving voor de bevoegdheden van de Teams Openbare Orde Inlichtingen, als ook een stelsel van controle en toezicht op hun werkzaamheden, een risico vormt voor de legitimiteit en integriteit van de Nationale Politie".
Het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Nationale politie ontkennen in een dat er sprake is van een onwettige werkwijze door het TOOI. Zij stellen dat er slechts "geringe inbreuk op de persoonlijke levenssfeer wordt gemaakt" en dat dat mag van de Politiewet. Burgemeesters verantwoordelijk voor de TOOI erkennen wel dat er veel schort aan het toezicht op de werkwijze.