Burgemeester Aboutaleb geeft startsignaal voor pilot selectief preventief fouilleren
Rotterdam start binnenkort met een proef selectief preventief fouilleren. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft daar toestemming voor gegeven. In een bepaalde wijk in Rotterdam – welke, weigert hij te noemen – gaat de politie aan de hand van een aantal criteria – welke, weigert hij te noemen – fouilleeracties houden. Ook de officier van justitie houdt zijn kaken stijf op elkaar. Inzicht geven in de proef kan de pilot verhinderen, aldus de burgemeester.
Door redactie Joop
GroenLinks-gemeenteraadslid Arno Bonte heeft een spoeddebat aangevraagd. Hij vindt het niet kunnen dat aan de hand van bijvoorbeeld sekse, leeftijd of kledingstijl preventief zal worden gefouilleerd. “Selectief fouilleren stigmatiseert groepen”, aldus Bonte. Hij wil dat individuele personen alleen worden gefouilleerd vanwege concrete verdenking, of anders iedereen ‘zonder aanziens des persoons’.
Leo de Kleijn, SP-gemeenteraadslid in Rotterdam, vermoedt dat de pilot in de wijk Delfshaven of in het centrum zal worden uitgevoerd. “In Delfshaven wordt het instrument preventief fouilleren het meest ingezet,” verklaart hij desgevraagd aan Joop. Volgens De Kleijn worden de criteria op basis waarvan zal worden gefouilleerd geheim gehouden omdat de pilot hierdoor juridisch niet te toetsen is. Het is onduidelijk of deze past binnen de wettelijk gestelde kaders. Aboutaleb zweert er vooralsnog bij dat de proef het discriminatieartikel in de Grondwet niet zal overtreden.
Strafrechtadvocaat Frank van Ardenne verklaart tegenover RTV Rijnmond dat de proef strafrechtelijk aan alle kanten rammelt. Een eventuele vondst zal door de rechter betitelt worden als onrechtmatig verkregen bewijs, waardoor de verdachte vrijuit zal gaan. Hoofdofficier van justitie, Fred Westerbeke, onderschrijft dit.
GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi heeft schriftelijke vragen gesteld over de Rotterdamse plannen. Hij wil van de minister weten of en zo ja, hoe de proef strookt met artikel 1 van de Grondwet en andere verdragen waarin de bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden staan opgenomen.
In 2011 heeft de politie in Rotterdam meer acties van preventief fouilleren gehouden. Om discriminatie te voorkomen werd iedereen gefouilleerd. Bij de acties in 2011 zijn minder vuurwapens gevonden, zijn minder steekwapens gevonden en minder mensen aangehouden. In totaal fouilleerde de politie tijdens deze acties 9554 mensen. In 2010 waren dat er nog 11185.