Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie laat jaarlijks honderden zedenzaken op de plank liggen

  •  
21-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
355 keer bekeken
  •  
nomeansno
Zedenzaken en zelfs verkrachtingen blijven veel te lang op de plank liggen. Nieuwsuur meldt dat jaarlijks minstens 350 zaken pas na maanden of zelfs een jaar worden opgepakt door zedenrechercheurs, waarna eindelijk een onderzoek wordt gestart en de vermoedelijke dader verhoord. Het lange wachten dat door slachtoffers als zenuwslopend wordt ervaren zou veroorzaakt worden door drukte en onderbezetting bij de zedenpolitie. Zaken waarbij er sprake is van een urgente dreiging of waar het minderjarige slachtoffers betreft krijgen voorrang, maar dat betekent dat vermoedelijke daders langer vrij rondlopen, ook in gevallen waarbij sprake is van fysiek geweld.
De politie en het Openbaar Ministerie erkennen tegenover de NOS dat er problemen zijn. Hoofd zedenpolitie Walter van Kleef stelt in een reactie:
"We hebben jaarlijks te maken met 3500 zedenzaken die we moeten uitvoeren met 600 zedenrechercheurs. Het zijn vaak complexe zaken en dat alles nu digitaal gaat kost dat ook meer tijd."
Doordat de politie het strafrechtelijk onderzoek soms wel een jaar uitstelt, zijn strafzaken minder kansrijk legt strafrechtadvocaat Korfker uit:
"Hoe langer je wacht met uitvragen wat een slachtoffer heeft waargenomen, hoe onbetrouwbaarder de verklaringen zijn. Dat kan gevolgen hebben voor de mogelijke veroordeling van de dader."
In juli maakte advocaat Liesbeth Poortman bekend dat de politie drie verdachten van een brute groepsverkrachting had laten lopen. De vrouw mocht pas aangifte doen na wekenlang aandringen en tussenkomst van een advocaat. Nadat de vrouw de namen en adressen van de verdachten aan de politie gaf, kreeg ze te horen dat ze eerst twee weken bedenktijd moest nemen voordat ze een verklaring mag afleggen. (De wettelijke bedenktijd is in 2015 afgeschaft.) Maar ook daarna lukt het de vrouw niet een verklaring af te leggen. Na van het kastje naar de muur te zijn gestuurd en ten einde raad een advocaat te hebben ingeschakeld, mag ze eindelijk op 19 juni aangifte doen. Ze hoort dan dat de mannen niet worden opgepakt, maar alleen een brief krijgen met het verzoek zich te melden op het politiebureau. Als de verdachten daar niet op reageren en naar het buitenland vertrekken heeft ze ‘pech’.
Cc-foto: Pxhere
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.