Het Kremlin heeft gedreigd de Russische gasaanvoer naar Europa te stoppen als het Westen vasthoudt aan de sancties tegen Rusland. Ook waarschuwden de Russen dat een vat olie meer dan zal verdubbelen in prijs. Een vat ruwe olie kost nu zo’n 112 euro, het Kremlin dreigt die prijs op te hogen naar ruim 275 euro. Donderdag komen de Europese politiek leiders bij elkaar in Versailles om te bespreken hoe het continent van gas en olie uit Rusland kan afstappen. Moskou waarschuwt op voorhand dat zo’n stap funest zal zijn voor de hele wereldmarkt.
China blijft ferm achter bondgenoot Rusland staan. Dat meldt de Volkskrant. De schuld voor de oorlog in Oekraïne ligt volgens de Chinezen bij de Verenigde Staten. Dat bleek op de persconferentie van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi maandag in Beijing. Tot nu was het onduidelijk welke positie China in zou nemen. Een Russisch-Chinees blok zet de machtsverhoudingen verder op scherp.
In een twee uur durende persconferentie zei Wang Yi onder meer:
"De vriendschap tussen het Chinese en Russische volk is stevig als een rots. Er is een mooi vooruitzicht voor de samenwerking. Ongeacht hoe onzeker en uitdagend de internationale situatie ook mag zijn, China en Rusland zullen hun strategische partnerschap voor een nieuw tijdperk gestaag bevorderen."
Wang Yi weigerde te spreken van een Russische invasie in Oekraïne. Het waren vooral de Verenigde Staten, die ‘in een poging hun hegemonie te behouden een Koude Oorlogsmentaliteit hebben doen herrijzen’. Wang had daarbij ook harde woorden voor Japan en Zuid-Korea die zich aan de VS hebben verbonden.
Ondertussen heeft het er alle schijn van dat het Kremlin de beweringen dat Oekraïne kernwapens probeert te ontwikkelen aan het opvoeren is. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie. Rusland beweert dat al tijden, maar sinds eind februari is een stijgende lijn te zien in het aantal Russische berichten met die boodschap. Volgens de Britten wijst dat erop dat Vladimir Poetin met terugwerkende kracht werkt aan een extra reden voor zijn aanval op Oekraïne.
De afdeling binnen Google die zich richt op cybercrime en die het gedrag van hackers monitort, de Threat Analysis Group , waarschuwt dat hackers uit Rusland en Belarus actiever worden. Ze richten hun aandacht daarbij vooral op Oekraïne en zijn Europese bondgenoten. Er is volgens Google een toename te zien van cyberspionage, phishing en andere digitale aanvallen. In hoeverre de aanvallen geslaagd zijn, maakt Google niet bekend.
De Wereldbank heeft een steunpakket van 666 miljoen euro goedgekeurd voor Oekraïne. Dat pakket bestaat uit zowel leningen als giften en is bedoeld om het land te ondersteunen in de oorlog van Vladimir Poetin. Een week geleden trok de Wereldbank de stekker uit alle projecten in Rusland en Belarus. De kredietwaardigheid van Belarus is door kredietbeoordelaar Fitch verlaagt naar CCC (“momenteel kwetsbaar”). Dat Belarus aan de leiband loopt van Poetin is zorgelijk, aldus Fitch, en dus reden voor de verlaging. Qua kredietwaardigheid staat Belarus nu tussen Rusland, Angola en Ethiopië.
11:35 Niet alleen de brandstofprijzen stijgen, het AD bericht over de vrees dat een brood straks 5 euro gaat kosten. Oekraïne en Rusland behoren tot de grootste tarwe-exporteurs ter wereld. De krant spreekt met bakker Bosch die uitlegt dat het graan dat in Nederland gebruikt wordt vooral uit Frankrijk en Duitsland komt maar dat de gevolgen toch merkbaar zullen zijn. “Al onze onze ovens worden gestookt op gas en onze wagens rijden op diesel, dus dat weegt keihard door. Dus ja, ik deel die zorg wel dat een brood vijf euro gaat kosten. Misschien niet in één sprong, maar als het zo doorgaat, gaat dat wel gebeuren.” De bakker hoopt dat het kabinet het btw-tarief op brood verlaagt van 9 naar 4 of 5 procent.
De vicepresident van de Europese Commissie, Valdis Dombrovskis, waarschuwt dat Poetin zijn zinnen zal zetten op de Baltische staten als hij er in slaagt de oorlog met Oekraïne te winnen. De oud-premier van Letland zegt in een interview met Politico dat te allen tijde een Russische overwinning voorkomen moet worden en dat het Westen zich niet moet laten afschrikken door de dreiging met kernwapens. De Eurocommissaris voor handel wil aanscherping van de sancties zodat Poetin niet langer in staat zal zijn de oorlog te financieren.
14:30 Oliemaatschappij Shell biedt excuses aan voor de aanschaf van goedkope olie uit Rusland vorige week. Het bedrijf zegt nu in te zien dat de aankoop laakbaar was en maakte bekend dat het alle 500 tankstations in Rusland gaat sluiten.
In Amsterdam worden winkeliers bedreigd door slecht geïnformeerde onbekenden die willen protesteren tegen de oorlog en denken dat het om Russische winkels gaat. Dat laatste blijkt niet het geval. Bij een Oost-Europese winkel, waarvan de eigenaar juist solidair is met Oekraïne, werd de ruit ingegooid.
Pepsi, Coca-cola en fastfood-keten KFC en McDonald’s behoren tot de internationale bedrijven die wel de Russische economie blijven steunen. Er gaan steeds meer stemmen op de bedrijven te boycotten, schrijft The Mirror.
Polen vangt het gros van de Oekraïense vluchtelingen op. Er zijn nu zo’n 1,2 miljoen ontheemden in het land. Minder gastvrij is Groot-Brittannië dat overging tot de Brexit om migratie tegen te gaan. Londen heeft tot nu toe aan 300 Oekraïners een visum verstrekt.
15:05 De publieke omroep van Estland, ERR, is begonnen met de doorgifte van Engelstalige journaals verzorgd door Suspilne International, de omroep van Oekraïne. Een overzicht van de journaals vind je hier. Er zijn drie uitzendingen per dag.