Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ploumen: Schaf de slavernij af per 2013

  •  
04-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_c-en-a-veiligheid.jpg
Kledingbedrijf C&A heeft na 15 jaar controleren nog steeds geen fatsoensnorm 
Vorig weekend kwamen 112 kledingmakers op beestachtige wijze om bij een brand in kledingfabriek te Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. C&A had in die fabriek een grote opdracht lopen. Vorige maand vielen ruim 300 doden bij een brand in Karachi. De Pakistaanse kledingfabriek produceerde voor de Europese markt. Vorig jaar verbrandden dertig Bengaalse kledingarbeiders in een fabriek waar Tommy Hilfiger haar kleding liet maken.
Het zijn geen incidenten. Zie ook het laatste C&A maatschappelijk jaarverslag getiteld ‘We Care’. Hierin staat dat C&A kleding in ruim 2000 fabrieken wereldwijd wordt geproduceerd, en dat ruim tien procent van de  onderzochte fabrieken brandgevaarlijk is. Door bijvoorbeeld afgesloten nooduitgangen, geblokkeerde trappenhuizen, gevaarlijke elektrische installaties en gebrekkige brandblussers. Tien procent: dit zijn dus 200 tikkende tijdbommen. En voor kledingbedrijven als C&A is dit blijkbaar acceptabel, want in de afgelopen jaren heeft het bedrijf de situatie niet verbeterd.
En dan is er niet alleen brandgevaar, de problemen zijn veel groter. Emeritus Hoogleraar Jan Breman reageerde vorige week in EenVandaag op de brand in Bangladesh: “We moeten ons beseffen, dat wat arbeiders daar overkomt, en dat is niet alleen levend verbrand worden, maar ook een uitzichtloos bestaan leiden van hele lange werktijden, 12 uur of meer per dag, hele lage lonen, geen enkele sociale voorzieningen, tegen ziekte of voor op de oude dag, dat de prijs die daarvoor betaald wordt voor die mensen, de prijs is die wij hen dicteren.”
Voor de situatie die Breman schetst bestaat al lang een woord: slavernij. De vraag is of de vrije markt van consumenten, bedrijven en fabriekseigenaren deze grootschalige wantoestand ooit gaat uitbannen. C&A is al ruim 15 jaar geleden begonnen met haar controlebureau SOCAM, om toe te zien op de arbeidsomstandigheden in de fabrieken, en deze te verbeteren. Maar na 15 jaar is de fatsoensnorm dus nog steeds niet in zicht.
Lilianne Ploumen, de nieuwe minister van Retro-Koloniale Zaken, wil nu gaan praten met C&A en andere textielbedrijven. Om het proces te versnellen, hoop ik dat ze een wet voorstelt die de import van slavernijspullen per 2013 verbiedt.
Volg Niels Oskam ook op Twitter

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor