Zo’n 80 procent van vlees- en zuivel afkomstig van onderzochte boerderijdieren, bevat plastic. Dat blijkt uit een steekproef van de Universiteit van Amsterdam in opdracht van de Plastic Soup Foundation. De oorzaak ligt waarschijnlijk in het voer van de dieren: in al het onderzochte niet-verse voedsel zat plastic.
De NOS meldt:
Zeven van de acht geteste rundvleesmonsters bleken plastic deeltjes te bevatten, en in vijf van de acht varkensvleesmonsters zat ten minste één soort plastic. In 18 van de 25 geteste melkmonsters werd plastic aangetroffen. Er werden ook kleine hoeveelheden van minstens drie soorten plastic gevonden in het bloed van alle onderzochte dieren: twaalf koeien en twaalf varkens.
Volgens Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation leidt het onderzoeksresultaat tot ‘ernstige bezorgdheid over de besmetting van onze voedselketen met microplastics’. Volgens haar lijkt het erop dat het veevoer vervuild is geraakt ‘doordat restproducten van bijvoorbeeld supermarkten soms met verpakking en al worden verwerkt tot veevoer’. In het verse voedsel werd helemaal geen plastic aangetroffen.
Het onderzoek betrof een kleine steekproef. Met de uitkomst is voor het eerst vastgesteld dat er detecteerbare concentraties plastic in het veevoer zit, wat in het vlees, melk en bloed van de dieren belandt. Aan de hand van dit onderzoek valt niet op te maken hoe giftig de plastics zijn.