We kunnen alleen samenleven als we accepteren dat we verschillende idealen en ideologieën hebben
Terwijl we afgelopen zaterdag Wim Kok herdachten als polderaar die bruggen kon slaan tussen verschillende ideologieën schoot in Pittsburgh een man elf mensen in een synagoge dood.
De haat van Robert Bowers tegen Joden was zo groot geworden dat hij besloot dat hij moest gaan moorden. Niemand in zijn omgeving die hem tegenhield of tegensprak. Hij zat in een bubbel van zijn eigen gelijk. De bubbel waarin De Ander consequent zwart wordt gemaakt, niemand dat nuanceert en waarin je op een gegeven moment werkelijk gaat geloven dat De Ander de duivel is.
Leef ik in een bubbel? Vast. Een linkse bubbel met bepaalde ideeën over de mens en de samenleving. Maar ik probeer wel te erkennen dat De Ander er anders over kan denken. En me te realiseren dat we alleen kunnen samenleven als we accepteren dat we verschillende idealen en ideologieën hebben.
Wim Kok kon – in de woorden van nu – uit de bubbel van de vakbeweging stappen. Anders had hij nooit het Akkoord van Wassenaar kunnen sluiten. Dat akkoord van 1982 waarin werkgevers en werknemers over hun verschillen heenstapten en samen uit de crisis wilden komen. Als Kok niet bereid was geweest om uit zijn PvdA-bubbel te stappen had hij nooit de Paarse kabinetten kunnen vormen. Wat je er ook achteraf van vindt, en welke fouten er ook zijn gemaakt, het waren acht jaren van welvaart en emancipatie.
De kunst van het polderen is je eigen idealen en die van de ander erkennen, uit je bubbel komen en zoeken naar wat je samen wél wilt. Een vreedzame samenleving. Welvaart voor velen, in plaats van enkelen. De vrijheid om te leven zoals je wilt, ook voor De Ander.
Ik bedoel dit niet nationalistisch of rechts, maar een aantal zaken waar sociaal democraten en christen democraten de afgelopen decennia voor gepleit heeft, staat haaks op dat samenleven. In een ideale wereld leeft iedereen door elkaar heen. In de praktijk zie je mensen allemaal hun eigen eilandjes hebben. Amerika is daar helemaal extreem in. Daar worden aparte doelgroepen ook apart benaderd.
De EU ook. Ook in de Europese samenwerking heb je winnaars en verliezers. De unie is niet van de gewone mensen. Om nog maar te zwijgen over het neo liberalisme. Dat verdeelt de maatschappij ook in twee kampen. De winnaars en de verliezers.
CDA/PvdA hebben de multiculturele samenleving, de EU en de neoliberalisering gesteund en hebben daarmee hun eigen bestaansrecht serieus op het spel gezet. In het hele Westen zie je deze drie factoren duidelijk de doorslag geven. De bubbelvorming komt ook door politiek beleid.
De mens anno 2018 is in deze buitengewoon gestresste samenleving( ook iets waar de politiek het verkeerde voorbeeld heeft gegeven) zit in een bubbel en is zeer individueel ingesteld. Hij of zij overleeft en heeft helemaal niet de tijd om tegenstellingen te overbruggen. In het beste geval is hij of zij onverschillig. Links verwart vaak tolerantie met onverschilligheid.
Het fatsoenlijke deel van de natie is bereid tot normaal gedrag. Behalve nationalisten, extreem links, Trump, Wilders, Baudet. Die verdienen hun brood aan opruien en de boel opstoken. Dat levert namelijk winst op.
Links moet minder falen en begrijpen dat de puinhoop die Samsom er van gemaakt heeft echt niet kan in dit tijdsgewricht. Of wat Clinton heeft gedaan. Het gevolg is een rechts radicale gek aan het roer. Niet meer falen dus.
Misschien kan Trump een aantal ogen openen in Westerse landen. Dat wij hier niet onze eigen Trump's verkiezen. Ik hoop en ik bid ervoor en ik ben niet gelovig. Laten we a.u.b niet de historische blunders maken die onze overgrootvaders( vooral in Duitsland) hebben gemaakt.
De gevestigde orde maakt er soms een zootje van, maar nooit uitwijken naar de sterke man. Nooit doen. En mensen die dat wel doen, moet je aanspreken als aanhangers in de jaren 20 en 30. Je bent medeverantwoordelijk als je types als Trump, Wilders, Baudet of Bolsonaro teveel macht geeft. Kijk nu eens uit. En leer eens uit het verleden.
Niet dat Trump de nieuwe Hitler is. Ook niet dat Baudet of Wilders het is. Wilders zal niet Polen gaan binnen vallen. De AFD ook. Maar wees eens wat waakzamer en niet onverschillig. Trump moet trouwens veel beter beseffen dat zijn woorden er toe doen in een gepolariseerde samenleving. Niet dat zoiets in hem zit.
Het achterlijke deel van Amerika heeft deze halve dictator veel te veel macht gegeven. En dat hadden ze nu juist niet moeten doen. En dat moet je nu juist niet willen goed praten.
Ik wil het vragen, voor mij is Jodenhaat geen 'bubbel' als in een enorme focus die je bezighoudt, maar lijkt (imo) op een stoornis die vergelijkbaar is met schizofrenie.
Ik kan me nog voorstellen dat je kerkleiders haat die in het geheim en onder bescherming van leugens en manipulatie de meest sadistische pederasten onder het personeel absolveren en nieuw voedsel aanreiken, maar Joden? Waarom?
Ik wil hier niet de correcte kwezel uithangen die neerkijkt op mijn medemens, ik kan me dit echt niet voorstellen. Ik zie geen enkele reden; ook al zijn er veel op het eerste gezicht plausibele voorbij gekomen, ze bleken stuk voor stuk doordrenkt met absurde, vileine eisen, alsof het joodse volk -vooral woonachtig in Israel- zich hypervoorbeeldig moest gedragen en zich geen enkele fout kon permitteren.. Anders zijn het gelijk fascisten en 'erger dan nazis' en meer fraais.. Als iemand dit antwoord voor me uit de mouw kan schudden, alvast dank voor de moeite.
Dat 'evenwicht' bestaat juist bij de gratie van tegenwicht. Als je het 'tegenwicht' laat vallen is het 'evenwicht' weg en krijg je dictatuur waar je zelf onderdeel van bent geworden. Dus geklets in het luchtledige. Recht praten wat krom is en niet verder nadenken dan de spreekwoordelijke neus lang is.
Nee als je overloper bent naar de andere kant, moet je jezelf niet presenteren als behouder van het evenwicht maar verstoorder ervan. Je kunt in dit geval dus nooit in je tegendeel verkeren en doen alsof je de balans wil houden, de beschermer bent van...je bent niet meer ik t.o.v. de ander, je bent de ander geworden.
Zou zo mooi zijn maar zo'n ideale wereld bestaat niet, ik zou er gelijk voor tekenen. Waar komt toch dat idee vandaan dat mensen van die nobele wezens zijn? Ze vernielen de wereld, zijn gek op oorlog, laten hongersnoden voortbestaan etc.
Nobele gedachten van jezelf projecteren op een ander en er vanuit gaan ze deze ook zullen accepteren en dat ze hetzelfde nastreven als jij? Was dat maar waar, mensen zijn vaak helemaal niet open minded en hebben narcistische trekken.
Je kan er over dagdromen maar alle grote beschavingen is het Achaemenidisch Perzië onder Cyrus de Grote het grote voorbeeld van een multicultureel rijk, mensen en koninkrijken verenigd van elke belangrijke beschaving uit die tijd. Voor het eerst waren de mensen van zeer verschillende culturen, Griekse, Egyptische en Mesopotamische culturen in het westen en de hindoeïstische en boeddhistische culturen van het oosten, met elkaar in contact gebracht onder één heerser. Maar ieder in zijn eigen gebied met respect voor de lokale gebruiken en tradities totdat Alexander de Grote kwam opdagen.
Libanon ooit de parel van het midden-oosten waar de culturele meltingpot door een verstoorde balans in bevolkingssamenstelling eindigde in een burgeroorlog.
Een multiculturele samenleving gebaseerd op individuen, wat zou dat mooi zijn!
Sorry, maar deze volstrekte nonsens moet echt even weerlegd worden. Het Perzische rijk zoals jij het beschrijft was een zuiver imperialistisch rijk gebaseerd op/ontstaan uit een tribaal verbond (de Perzen die het met geweld overnamen van de Meden), wat gebruik maakte van de bestaande structuren van de oudere babylonische, assyrische en medische rijken, die ook bepaald niet bekend stonden om hun zachtzinnigheid, maar bijvoorbeeld wel om bij opstanden deporteren van volledige bevolkingsgroepen om elk verzet neer te slaan. Daarbij gebruikten de Perzen een zeer beruchte geheime dienst die zorgde voor constante angst onder de bevolking en was het Perzische rijk het eerste rijk dat religie zeer effectief inzette als een strijd tussen Goed (de heersers) en Kwaad (alle anderen), waardoor ze met deze religieus/politieke polarisatie de weg effenden voor de latere monotheistische geloven zoals het christendom en de islam. Als we dit al gaan zien als het grote voorbeeld van een multicultureel rijk hoop ik niet dat jouw idealen ooit werkelijkheid gaan worden.
Waar jouw verwrongen beeld van het perzische rijk vandaan komt is wellicht het feit dat de geschiedenis wordt geschreven door overwinnaars, maar daarnaast ook dat de religieuze polarisatie in Goed en Kwaad vereiste dat de overwonnen volken ook in deze categorieen werden ingedeeld. Aangezien de 'Kwaden' vernietigd moesten worden en geen belasting betaalden, kozen de Perzische heersers er vaak voor bestaande culturele gebruiken over te nemen en de lokale religieuze gebruiken te vertalen als een uiting van het 'Goede' (zoroastrisme). Dat heeft echter heel weinig met idealen te maken, maar vooral met pragmatische hebzucht.
Deze bezwaren gelden overigens ook voor het ideaalbeeld dat je hebt van Libanon. Ik denk dat je Libanon verkeerd om beschouwt, je vraagt je wellicht af waarom Libanon een baken van tolerantie leek te zijn, terwijl de realiteit leert dat Libanon eigenlijk ontstaan is als het afvoerputje van de omliggende intolerantie. Allerlei opgejaagde religieuze stromingen zoals de Druzen, Maronieten, Alewieten, Sjiieten (buiten Iran en verschillende sektes), Armeniers, Assyriers etc. konden nergens anders terecht dan o.a. Libanon (of de onherbergzame gebieden van o.a. Syrie en Irak). Niet omdat ze hier zo lekker tolerant waren naar elkaar, maar omdat ze hier zo in afzondering konden leven dat ze nauwelijks de kans kregen om elkaar het leven zuur te maken.
De verhoogde mobiliteit van met name de 20e eeuw heeft laten zien wat de gevolgen kunnen zijn als deze groepen wel bij elkaar komen. Het huidige niet volstrekt onstabiele, maar wel zeer gevoelige systeem in Libanon is echter een tikkende tijdbom dankzij de veranderende demografie in het land. De verdeling van regeringsfuncties en het parlement is gebaseerd op de demografische verhoudingen die aan continue verandering onderhevig zijn, zelfs als je de miljoenen vluchtelingen niet meeneemt.
Niks is gevaarlijker in deze wereld dan idealisten!
Terecht stelt PvdA Vos de vraag hoe het toch kan zijn dat de haat tegen Joden zo groot is geworden sinds het verscheiden van PvdA Den Uyl en Vredeling en de opkomst van Wim Kok c.s.
Wordt het geen tijd dat PvdA elite eindelijk eens uit de Wim Kok bubbel stappen, de ideologische veren weer opnemen en de belangen van arbeiders gaan verdedigen tegenover die van het almachtige kapitaal. En te kappen met het dwepen met culturen die onze samenleving ontwrichten.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/henk-vredeling-onverzettelijke-dwarsligger-met-lef~b9956960/
[Als Kok niet bereid was geweest om uit zijn PvdA-bubbel te stappen had hij nooit de Paarse kabinetten kunnen vormen]
Waardoor de basis gelegd is voor de opkomst van extreem-rechts. Bedankt Kok!
(‘bubbel’ is overigens een belachelijke term voor de principes van de sociaaldemocratie die door Kok en co. bij het grof vuil werden gezet).
Is de PvdA en in het algemeen de sociaal-democratie dan opgehouden met het opkomen van de zwakkeren in de samenleving die steeds voor een niet-links bestuur koos?
Ik begrijp u wel denk ik. De PvdA had geen compromissen mogen sluiten met rechtse partijen als die in strijd waren met een links programma. Liever de partij aan de kant laten opereren in de (eeuwige) hoop dat dat oppositievoeren eens een meerderheid zal opleveren. Het kapitalisme staat immers op instorten.
Dat is zo'n oud achterhaald dogma. Bedankt Kok dat je daar afstand van nam. Den Uyl ging je overigens al voor.
[Is de PvdA en in het algemeen de sociaal-democratie dan opgehouden met het opkomen van de zwakkeren in de samenleving]
Ja. De PvdA is vanaf Kok voorstander geworden van het privatiseren van essentiële diensten, het verhogen van de pensioenleeftijd, het verslechteren van allerlei sociale regeringen, het verlagen van belasting voor de rijken, het verruimen van mogelijkheden van de financiële sector, dwangarbeid voor mensen in de bijstand, marktwerking op allerlei gebied, korting op de zorg, etc.
[Ik begrijp u wel denk ik. De PvdA had geen compromissen mogen sluiten met rechtse partijen als die in strijd waren met een links programma.]
Compromissen sloot de PvdA in de jaren ’50, ’60 en ’70. Vanaf Kok nam de PvdA gewoon het VVD-programma over. Daarmee heeft ze zich overbodig gemaakt en daarom stemt bijna niemand meer op die partij.
[Het kapitalisme staat immers op instorten.]
Dat wil ik niet zeggen. Maar het gaat niet goed. De fundamentele problemen van de financiële sector zijn niet opgelost, steeds meer mensen hebben onzekere, tijdelijke baantjes, het sociale vangnet is verschraald, de klimaatverandering komt in een kritieke fase, etc. Omdat de PvdA veranderd is van een partij die opkwam voor werkenden en uitkeringsgerechtigden in een partij die de belangen van het grote kapitaal beschermt, wijken steeds meer mensen uit naar extreem-rechts. Dat speelt helaas niet alleen in Nederland.
Die vrijheid om te leven als je wilt is er jammer genoeg niet. Voorbeeld: Landsgrenzen worden weer steeds geslotener, met als doel de vrijheid van mensen in te perken. Vrijheid wordt ons door de 'gesloten grenzen'-lobby ontzegd.
Mooi stukje, wel compleet naief en ik denk dan ook dat je gelijk hebt. Je leeft in een bubbel.
Een vraagje dan om te kijken hoe dat met die bubbel zit...
[De vrijheid om te leven zoals je wilt, ook voor De Ander.] Wat nu als die ander mij dood wil hebben, hoe zit dat dan met die vrijheid? Moet ik dan blijven pleiten dat deze ook mag leven zoals deze wil?
Oké, maar wat wil je dan?
Een situatie als met de Brexit waar met een 52%-48% meerderheid het land verdeelder dan ooit is?
Bovendien, als een ander mij dood wil maken zijn daar wetten voor [of tegen]
Maar er zijn maar weinig landen op deze aarde te vinden waar een middenweg door de wetgever wordt verboden.