Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pieter Omtzigt en de optie van een minderheidskabinet

  •  
30-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2524 keer bekeken
  •  
ANP-482176816

Nu de partijprogramma’s bekend zijn, evenals het geschatte hoge aantal zwevende kiezers die nog geen definitieve keuze hebben gemaakt, blijkt het moeilijk om al een verwachting uit te spreken welke meerderheidscoalitie theoretisch een grote kans van slagen zal hebben.

De peilingen geven aan dat verwacht mag worden dat de VVD, NSC of GroenLinks-PvdA als de grootste partij uit de stembus zal rollen. Maar tevens geven voornoemde peilingen aan dat een meerderheidscoalitie tussen deze drie grootste partijen zeer moeilijk zal zijn als hun partijprogramma’s naast elkaar worden gelegd. 

Coalities over links of rechts zijn getalsmatig wellicht haalbaar met één of twee van de grootste partijen maar ook dan zijn er grote verschillen in partijprogramma’s tussen de deelnemende partijen te overbruggen.

Pieter Omtzigt heeft al vaker gehint op de mogelijkheid van een minderheidskabinet. Vermoedelijk vanuit zijn eigen visie als toekomstig onderhandelaar in het formatieproces. Denkend aan de programma’s van de andere politieke partijen die op belangrijke onderdelen en onderwerpen het beste aansluiten bij zijn gedachtegoed.

Om de vele crisissen goed te lijf te kunnen gaan is een breed draagvlak voor gekozen oplossingen in de Tweede Kamer belangrijk. Naast tijd die gemoeid zal zijn om goede duurzame en werkbare oplossingen te kunnen bereiken. Over dat laatste is NSC heel duidelijk geweest. Veranderingen kosten tijd. Dat kan niet genoeg benadrukt worden.

De nadelen van een meerderheidskabinet in een dichtgetimmerd coalitieakkoord heeft Nederland onder de Rutte kabinetten al goed kunnen merken. De oppositie bestond feitelijk niet, met soms bizarre taferelen tot gevolg. Zoals het bewust als coalitiegenoten op afroep de Tweede Kamer gezamenlijk verlaten, om te bewerkstelligen dat daarmede het vereiste minimum van aanwezige parlementariërs niet kan worden bereikt om rechtsgeldig besluiten te kunnen nemen.

De Tweede Kamer moet als controlerend orgaan meer macht krijgen. Dat heeft Omtzigt nooit onder stoelen of banken gestoken. Met een minderheidskabinet heeft de Tweede Kamer altijd doorslaggevende invloed op de besluitvorming. Wisselende meerderheden kunnen door een minderheidskabinet gezocht worden voor alle belangrijke controversiële vraagstukken. Zonder zich vooraf in een gesloten meerderheidscoalitieakkoord op alle onderwerpen al te hebben vastgelegd.

Tot nu toe doet Omtzigt geheimzinnig over de vraag wie bij NSC de kandidaat is voor het premierschap. Over de theoretische optie van een minderheidskabinet is hij eveneens vaag tot nu toe. Als politicus is hij echter te ervaren om bewust deze optie in een tot op het bot verdeelde Nederlandse samenleving zo af en toe niet te noemen.

Het zou voor de kiezers goed zijn als Omtzigt in de komende verkiezingsdebatten de vraag voorgelegd krijgt hoe hij als NSC denkt over de mogelijkheid van een minderheidskabinet. Dan komt voor de verkiezingsdatum daarover hopelijk ook duidelijkheid.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger
31 okt. 2023 - 11:01
Een minderheidskabinet al dan niet met gedoogsteun in de kamer van een extra partij werkt alleen als er een premier zit die goed kan onderhandelen. Laat duidelijk zijn dat ik de kopman van NSC daar minder toe in staat acht en ook zie ik Timmermans niet zo snel een kopje thee drinken met Wilders. Ik ben nooit een fan geweest van Rutte, maar we gaan hem wel missen als oliemannetje. Er zijn zware dossiers die snel en daadkrachtig afgehandeld moeten worden. De komende regering zal flink aan de bak moeten. Asiel, woningnood, boeren, klimaat, toeslagen, belastinghervorming, milieu, bestaanszekerheid, gezondheidszorg, Groningen, onderwijs en ga maar door zijn allemaal zware onderwerpen waar we niets hebben aan nog meer uitstel of slappe compromissen. We hebben linksom of rechtsom een stevige regering nodig die de zaken echt kan aanpakken.
Panthera
Panthera
31 okt. 2023 - 8:37
Hoe zit het dan met de inbreng van alle kiezers op die belangrijke controversiële vraagstukken na de verkiezingen bij zo'n verscheurd volk? Want Pieter Omtzigt is een uitgesproken voorstander van meer inspraak na de verkiezingen voor ons volk! Of is dat bij een minderheidskabinet net effe teveel van het goede?
EenMening3
EenMening3
30 okt. 2023 - 22:30
Een minderheidskabinet over rechts is een manier om VL buitenspel te zetten. NSC, VVD en BBB vormen in dat geval een minderheidsregering en zoeken, vooral over rechts, naar meerderheden. De BBB moet erbij voor de EK-zetels. Links komt niet verder dan zo'n 36 zetels en speelt dus geen rol van betekenis. Zelfs met Volt en D66 erbij, komen ze niet verder dan 47 zetels.
Pater
Pater
30 okt. 2023 - 17:18
Als Omtzigt iets wil, zou dat vanuit zijn electoraal sterke positie in het midden wel eens bewaarheid zou kunnen worden. Er zijn voor- en nadelen; het lijkt me onvermijdelijk dat er vanwege een behoefte aan stabiliteit al snel een vleugel ontwikkelt waarop zo'n minderheidsregering veelal steunt. Eén ding is zeker, het klimaatprobleem heeft weinig te verwachten van de lijst Omtzigt. Zonder flinke concessies van Omtzigt op dat gebied komt er in elk geval geen samenwerking met GL/PvdA.
1 Reactie
Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger31 okt. 2023 - 11:08
@Pater: Hoezo zou uitsluitend Omtzigt dan consessies moeten doen? Wat een onzin weer zeg. Op het gebied van klimaat en milieu is vanuit rechts overigens steeds meer kritiek op Omtzigt omdat hij veel dichter bij D66 en VL blijkt te zitten dan eerst werd gedacht. Wat dat betreft hangt een verrassing in de lucht. Overigens speelt het gebrek aan zetels in de 1e kamer daarbij nog een lastige rol.
Nicolay2
Nicolay2
30 okt. 2023 - 15:49
Eriksen 30 okt. 2023 - 12:58 “Tegen uitbreiding abortuswet. Moeilijker maken van gendertransformatie” Dit zijn de typische christelijke bemoeienissen waar de meerderheid van het Nederlandse volk geen klote aan heeft in deze voor veel mensen moeilijke tijd.
Eriksen
Eriksen
30 okt. 2023 - 11:58
“ Over dat laatste is NSC heel duidelijk geweest. Veranderingen kosten tijd. Dat kan niet genoeg benadrukt worden.” Je kan best zeggen waar gelijk mee wordt gestart, wat het laag hangende fruit is. Welke eerste stappen worden ondernomen? Tegelijk laat omtzigt zien waar hij wel voor staat. Tegen uitbreiding abortuswet. Moeilijker maken van gendertransformatie en een “cap” op vluchtelingen. Want dan is het woningbeleid beter voor de Nederlander.
2 Reacties
EenMening3
EenMening330 okt. 2023 - 22:37
@Eriksen “cap” op vluchtelingen" Pieter Omtzigt wil de immigratie beperken tot 50.000 mensen. Dat wil hij vooral bereiken door de instroom van arbeidsmigranten en buitenlandse studenten te beperken, zodat er ruimte blijft voor asielzoekers. Voor 50.000 mensen zijn ca 25.000 woningen nodig. Als er jaarlijks 75.000 nieuwe woningen worden gebouwd, wordt het tekort jaarlijks met 50K ingelopen.
Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger31 okt. 2023 - 11:13
@EenMening: Als we per jaar 50.000 inlopen met een prognose van een tekort van 1.000.000 zijn we nog wel even bezig. Verder lijkt me die 50.000 een hele rare grens. De totalen kan je namelijk altijd pas achteraf vaststellen. Als er 60.000 binnenkomen, gaat Omtzigt er dan met terugwerkende kracht 10.000 uitzetten?
itsme3
itsme3
30 okt. 2023 - 11:52
Een minderheidskabinet met wisselende meerderheden is leuk, waren het dat door politieke spelletjes en scoringsdrift van de oppositie zo'n kabinet vleugellam zou zijn.
1 Reactie
LaBou
LaBou 30 okt. 2023 - 18:33
Je meent het. En wat hebben de laatste kabinetten, die toch echt een meerderheid hadden, terecht gebracht van het oplossen van alle affaires die ze gecreëerd hebben?
Kit2
Kit2
30 okt. 2023 - 11:32
Een minderheidkabinet zou vrijwel zeker vanuit de VVD komen, want alleen op rechts is voldoende steun. Die opening laat ook meteen het fatale karakter van de fusie tussen GL en PvdA zien: bij vrijwel ieder onderwerp om dan samen te werken met dat minderheidskabinet zullen de banden tussen de twee partijen kraken, zoals we al zagen in de eerste kamer toen de PvdA daar een neo-liberalisering van het pensioenstelsel steunde.
Rob Matthijssen
Rob Matthijssen
30 okt. 2023 - 11:10
Vreemd zoals de media de politici willen vastleggen op wat ze in de toekomst gaan doen in allerlei fictieve situaties. Welke partij sluit u uit? Wie is uw premier? En nu dus: wilt u een minderheidskabinet?
weereenmening
weereenmening
30 okt. 2023 - 10:59
Een minderheidskabinet waarbij er per voorstel een meerderheid wordt gezocht is op zich zeer democratisch. Het zorgt er ook voor dat de positie van de minister president een stuk minder prominent is.
Hardmaarfair
Hardmaarfair
30 okt. 2023 - 10:45
Goed stuk. Geen slecht idee.
korheiden
korheiden
30 okt. 2023 - 10:42
Ik denk ook dat een minderheidskabinet een realistische optie is. De dichtgetimmerde regeerakkoorden, daar moeten we af. Te vaak blokkeren partijen standpunten waarvoor op zich een kamermeerderheid te vinden is. De CU bijvoorbeeld doet doorgaans alleen mee als ze hun standpunten t.a.v. abortus, zondagsheiliging e.d. terug kunnen vinden. GL/PvdA verzet zich met hand en tand tegen kernenergie, terwijl ook hiervoor genoeg voorstanders zijn. Beperking migratie, hetzelfde verhaal. Een brede coalitie met NSC, VVD en GL/PvdA zal betekenen dat allerlei zaken tegen elkaar worden uitgeruild en we in feite doorgaan waar we gebleven waren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief van de Joop redactie die binnenkort van start gaat. Wekelijks ontvang je de beste artikelen, opinies en aanraders in je inbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor