Kijk hier om 19 uur live naar de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte, demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge en RIVM directeur Jaap van Dissel. Zij zullen bekendmaken welke nieuwe maatregelen genomen worden om de opmars van het coronavirus tegen te gaan. Het kabinet heeft daar zaterdag spoedoverleg over gevoerd met het OMT.
We staan hier vanavond met een somber gemoed begon Rutte. “Nederland gaat nog een keer op slot.” Omikron verspreidt zich sneller dan verwacht. “Dat is het ingewikkelde verhaal dat we vanavond vertellen.”
Daarna gaf hij het woord aan Jaap van Dissel. Hij zette eerst uiteen dat de aanpak van de delta-variant succesvol is geweest maar dat dat nu overschaduwd wordt door omikron. Tussen Kerst en Oud & Nieuw wordt de omikron-variant naar verwachting dominant. Nog veel is onbekend over omikron maar wel dat de variant in staat is door opgebouwde immuniteit heen te breken. Genezing van corona biedt dan geen of te weinig bescherming tegen. Het geven van boostervaccinaties kan het afweersysteem opfrissen en de bescherming doen toenemen, zowel tegen besmetting als tegen ernstig ziek worden.
Van Dissel legt uit dat nog onduidelijk is wat de gevolgen zijn van de omikron-variant voor de ziekenhuisopnames. Er is tijd nodig om te bepalen wat die zullen zijn. De voorspellingen zijn daarom sterk gebaseerd op aannames.
Van Dissel zet uiteen dat aanscherping van de maatregelen noodzakelijk is.
Daarna verteld Rutte dat zondagochtend om 5 uur de nieuwe lockdwon van kracht wordt en duurt tot 14 januari. Alle winkels, behalve supermarkten en andere essentiële zaken, gaan dicht. Afhalen in horeca en winkels is toegestaan. Alle niet-medische contactberoepen worden stilgelegd.
Maximaal twee mensen thuis ontvangen behalve met Kerst en Nieuwjaar, dan mogen er vier komen.
Het onderwijs sluit, zo ook de buitenschoolse opvang, tot 9 januari.
Rutte gaf een korte, bondige opsomming van alle maatregelen,
“Ik hoor Nederland inmiddels zuchten over deze domper.” Hij drong er op aan goed op elkaar te letten. “We hebben eerder bewezen dat we als samenleving veel aankunnen. Met elkaar komen we ook deze periode weer te boven.”
Daarna nam Hugo de Jonge het woord die direct het belang van boostervaccinatie benadrukte. Hij zette uiteen dat er tijd gewonnen moet worden om ons voor te bereiden op de golf van omikron die er nu aan komt. Alles op alles wordt gezet om zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk te vaccineren met hulp van het Rode Kruis en het leger. “Er komen elke dag nieuwe afspraakmogelijkheden bij. Blijf proberen.” Hij riep alle 60-plussers op zich voor de jaarwisseling te laten vaccineren.
In de tweede helft van januari moet de boostercampagne voor alle volwassenen in Nederland voltooid zijn.
De minister waarschuwde dat de oude vaccins niet langer goede bescherming bieden en drukte iedereen op het hart een boostervaccin te halen.
De NOS wilde weten of Nederland niet te laks is geweest waardoor er nu geen bufferruimte meer is in de zorg. Rutte verklaarde dat de aanpak van de deltavariant succesvol is geweest en de druk op de zorg afneemt. “Maar nu komt omikron er aan.”
Aan Hugo de Jonge de vraag of er nu niet een lockdown nodig is om tijd te kopen voor een boostercampagne die te traag op gang kwam. Volgens De Jonge spelen in het buitenland soortgelijke problemen. Hij wijst er op dat de vaccinatiebereidheid moet toenemen.
Er wordt gevraagd of gezien de vele onzekerheden het risico niet bestaat dat de lockdown straks achteraf overbodig is gebleken. Rutte stelt dat het niet anders kan omdat als duidelijk wordt de gevolgen zijn het te laat is om nog in te grijpen. Van Dissel wees er op dat de verspreiding van omikron ongekend snel verloopt. “Dat betekent dus ook een snelle belasting van de zorg.”
“Ik heb vannacht niet geslapen”, verklaarde Rutte in antwoord op kritische vragen van Hart van Nederland of hij wel doorheeft hoe erg de lockdown is voor Nederlanders. Hart van Nederland berichtte vandaag dat bij een enquête nog maar 25 procent van de ondervraagden vertrouwen in het coronabeleid bleek te hebben. Rutte stelt dat dat na de persconferentie anders zal zijn.
Hij wijst er op dat in heel Europa strenge maatregelen worden genomen. De Jonge antwoordde desgevraagd dat mensen gewoon op vakantie kunnen gaan maar dat ze zich wel aan de regels moeten houden. Bovendien moeten ze er rekening mee houden dat de regels snel kunnen veranderen, waardoor bijvoorbeeld terugkeer lastiger kan worden.
Rutte verklaarde in antwoord op vragen dat er extra steun komt voor jongeren die geestelijk in de problemen komen door de lockdown.