Toezichthouder op transitieproces heeft fiscale knelpunten over het hoofd gezien
NSC-staatssecretaris Van Oostenbrugge van de Belastingdienst heeft op 18 december 2024 de Tweede Kamer een alarmerende brief gezonden over fiscale knelpunten als op 1 januari 2025 de eerste drie pensioenfondsen zouden gaan invaren. Die knelpunten hoopt hij met herstelwetgeving nog te kunnen repareren.
Ondanks deze voor deskundigen uiterst alarmerende berichtgeving was dat voor NSC-minister Van Hijum geen reden om het invaren van voornoemde drie pensioenfondsen op te schorten. De gevolgen van het toch laten doorgaan van het invaren is dat pensioendeelnemers van die pensioenfondsen voor hun hele kapitaal belast worden in de inkomstenbelasting. En dat ze daarnaast een boete van 20% tegemoet kunnen zien. Een waar horrorscenario! Maar wel gebaseerd op feiten.
NSC-pensioenwoordvoerder Agnes Joseph heeft hierover op 19 december 2024 Kamervragen gesteld. Die vragen leggen megafouten in de voorbereidingsfase van het invaren glashelder bloot. Niet alleen de te laat opgemerkte fiscale knelpunten maar ook het ernstig falend toezicht door De Nederlandsche Bank als toezichthouder. Met veel kunstgrepen moeten deze fouten nu worden hersteld.
De snelheid waarmee door het laatste kabinet Rutte deze nieuwe pensioenwet door de Kamers is gejaagd, onder CU-minister Schouten, die niet echt uitblonk als een deskundige bewindsvrouw pensioenen, breekt alle pensioendeelnemers in Nederland nu op.
De voortdenderende pensioentrein is dus al uit de rails gelopen en wordt met herstelnoodregelgeving vermoedelijk weer op de rails gezet. Met misschien een aantal nieuwe NSC-wagons eraan die deze trein beter op de rails moeten houden. De VVD zal zich nog eens goed moeten beraden of ze haar standpunt zal handhaven om als een kip zonder kop door te gaan met het ongewijzigd doen uitvoeren van de nieuwe pensioenwet.
Elke pensioendeelnemer zal zich rot moeten schrikken van deze megafout, waardoor een kleine 200.000 pensioendeelnemers nu al feitelijk aan de hand van de huidige fiscale regelgeving hun gehele pensioenkapitaal belast zien worden in de inkomstenbelasting. Met een fikse boete.
Ga maar eens aan een buitenstaander uitleggen dat je in Nederland één dag in de week werkt voor je pensioen en dat je als pensioengerechtigde door een megafout van de overheid een belastingclaim kunt betalen, waardoor je direct failliet kunt gaan.
Je moet dan nog wel heel veel vertrouwen hebben in de politiek dat het transitieproces beperkt blijft tot deze fout. Alle seinen staan thans op rood om deze pensioentrein volledig te laten ontsporen. Met een schadeomvang voor miljoenen pensioendeelnemers. Daarbij zal de omvang van de Toeslagenaffaire verbleken.
Naschrift:
Omdat verzuimd is om vóór 2025 fiscale regels aan te passen is de hele regeling zogenaamd “bovenmatig” voor alle deelnemers. Het daadwerkelijk invaren houdt dan onder de huidige fiscale regelgeving in dat daardoor het gehele kapitaal belast is voor de inkomstenbelasting plus een boete van 20%. Om dat effect te repareren heeft de staatssecretaris belastingdienst herstelregelgeving aangekondigd. Voor meer informatie over de gevolgen van het begrip “bovenmatig” verwijs ik naar de Kamervragen van Agnes Joseph aan haar NSC-bewindspersoon.