Zeker één persoon is in levensgevaar gebracht door het faillissement van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis. Dat meldt Het Parool. De medische staf vreest voor meer ernstige situaties en heeft een melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
De patiënt voor wie het bijna mis ging, ondergaat een zware chemotherapie. Na het faillissement moest deze persoon met hoge spoed worden overgeplaatst. Daarbij nam de verzekeraar de leiding. Door alle chaos werd de patiënten echter naar het verkeerde ziekenhuis gebracht. Behandelend arts Otten zegt daarover in Het Parool:
"De patiënt krijgt een chemotherapie waarbij strakke controles en tijdig toedienen van medicijnen van levensbelang zijn. Dat deze patiënt het heeft overleefd, is te danken aan het alerte zorgpersoneel in het ontvangende ziekenhuis. Zij hebben contact met ons opgenomen om te achterhalen wat er aan de hand was met deze patiënt."
Ook zegt Otten dat de verzekeraar ‘geen enkel plan’ had wat er met de patiënten moest gebeuren na het faillissement. Nog 25 patiënten van Otten moeten komende week een chemokuur ondergaan. Deze week kan dat nog in het Slotervaart, maar daarna niet meer omdat leveranciers de benodigde middelen niet meer leveren. Waar de patiënten dan terecht kunnen is onduidelijk, er is nog geen ander ziekenhuis gevonden dat de behandeling kan voortzetten omdat zorgverzekeraars geen of onvoldoende zorg hebben ingekocht en de behandelingen elders niet worden vergoed.
Saskia Vrouenraets, vicevoorzitter van de medische staf van het Slotervaartziekenhuis spreekt eveneens haar zorgen uit:
"Nog steeds weten we niet naar welke ziekenhuizen we de patiënten kunnen verwijzen. Wij wilden het ziekenhuis in zes maanden afbouwen, zodat we de patiënten netjes in kaart konden brengen. Maar nu moet het in vier tot zes weken. Dat is onmogelijk. Onze specialisten vrezen voor hun patiënten en ze voelen zich er niet veilig bij."
Afgelopen week gingen zowel het Slotervaartziekenhuis als de IJsselmeerziekenhuizen failliet. Dit gebeurde nadat zorgverzekeraar Zilveren Kruis en andere zorgverzekeraars weigerden nog langer krediet aan commerciële zorgondernemer Loek Winter te verstrekken. De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een onderzoek naar de wijze waarop afgelopen week is omgegaan met de veiligheid van patiënten bij het faillissement.