Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pas als je niet meer rood staat kun je groen denken

  •  
12-07-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3017 keer bekeken
  •  
ANP-451372980

Ons land staat voor grote uitdagingen en we kunnen pas draagvlak scheppen voor goede oplossingen als iedereen een basisniveau van kwaliteit van leven heeft

Als je vroeger handarbeider was, dan stemde je doorgaans PvdA. Je liet zien dat je solidair was met je collega’s en dat je opkwam voor een betere verdeling van de welvaart. Die vanzelfsprekendheid is verdwenen. Op dit moment wordt de indruk gewekt dat iedereen voor zichzelf op moet komen, en dat je een loser bent als het je niet zelf lukt om hogerop te komen, dat wil zegen meer geld en bezit te verwerven. Dus kan het zomaar zijn dat als je arm bent en schulden hebt, je toch VVD stemt. Of een van de andere rechtse partijen, zoals de PVV. Ook als het je maar niet lukt om uit je slechte financiële situatie te komen. Dan is de kans groot dat je gefrustreerd raakt. Je gaat op zoek naar een zondebok en die is gemakkelijk te vinden bij buitenlanders, asielzoekers of nog armere steuntrekkers.

Ook is er altijd nog de weg naar een complottheorie. Dan kun je denken dat de partijen die opkomen voor kwetsbare groepen, vooral de linkse partijen zoals de PvdA, tegen jou zijn. Het idee dat linkse politiek misschien wel het beste aansluit op de situatie waarin je nu in je gebrek aan rijkdom verkeert en waaraan je je wilt ontworstelen, werp je ver van je af. Het blijkt voor de PvdA lastig om los te komen van het imago van de linkse hobby’s, de partij van geld over de balk smijten en cadeautjes uitdelen, van het pamperen van nietsnutten of het eindeloos uitbreiden van het aantal ambtenaren. En dat terwijl juist de rechtse coalitie kwistig omspringt met overheidsmiddelen en vaak ten gunste van degenen die het niet altijd echt nodig hebben. De historische verdienste van de PvdA als hoeder van het geld van de belastingbetaler en de staatshuishouding wordt voor het gemak collectief vergeten.

 Hoe zit het werkelijk.

Wie trekt de kar als het gaat om het dichten van de toenemende kloof tussen arm en rijk? Wie maakt zich hard om de onredelijke overheidsbureaucratie te bestrijden als het gaat om bijstand en toeslagen? Wie staat op de bres voor ZZP’ers, om te zorgen voor betere arbeidsvoorwaarden? Wie zet zich in voor vaste contracten? Wie wil compensatie voor de hoge energiekosten voor hen die dat écht nodig hebben, wie ijvert voor betaalbare woningen, of goed onderwijs voor iedereen? Op al deze vragen luidt het antwoord: de linkse partijen. Maar het lijkt alsof bij de geringste twijfel de opinie zich onmiddellijk keert tegen de partij die staat voor het algemeen belang en een leefbare samenleving voor iedereen. 

Geïndividualiseerde samenleving

Het is moeilijk om in onze geïndividualiseerde samenleving duidelijk te maken dat er meer is dan de eigen bubbel. Het collectief belang en ieders bijdrage daaraan lijkt geen prioriteit te hebben. Het lijkt alsof mensen alleen handelen en kiezen op basis van primaire emoties en korte termijn denken. Dit wordt aangewakkerd door spierballentaal die de indruk wekt bij te dragen aan een oplossing van alle problemen die op ons afkomen. Maar dit is een grote denkfout. Ons land staat voor grote uitdagingen en we kunnen pas draagvlak scheppen voor goede oplossingen als iedereen een basisniveau van kwaliteit van leven heeft en daardoor ruimte krijgt om ook met het welbevinden van anderen solidair te zijn. De samenwerking met GroenLinks en de vorming van een links blok is een basisvoorwaarde om voor de duurzaamheidsopgaven een brede steun te realiseren. Dit is geen utopie.

 een politieke keuze.

Deze kan worden gerealiseerd door voldoende sociaal draagvlak te scheppen, door een heldere en eenduidige boodschap steeds weer te herhalen. Het gaat om de basisuitgangspunten dat niemand tussen wal en schip valt. Mensen moeten inzien dat iedereen profiteert van het opheffen van exorbitante verschillen in inkomens en van het herstellen van goede algemene voorzieningen op terreinen van wonen, werken, energietoelevering, zorg, onderwijs, vervoer, communicatie,. Als we ons blijven koesteren inline onze eigen bubbel, zullen we niet in staat  zijn om het kleine geluk van onszelf of dat van anderen te ervaren en te waarderen. Er blijft in het leven altijd wat te wensen over. Maar wanneer we vertrouwen op de eigen kracht en solidair zijn met de ander dan maken we de wereld samen een beetje mooier en hiermee maken we een vuist tegen onrecht en uitbuiting en kunnen we een fysieke en sociaal gezonde omgeving tot stand brengen. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

agnar123
agnar123
15 jul. 2022 - 10:57
Veel GroenLinks aanhangers gaan een of zelfs meerdere keren per jaar met het vliegtuig op vakantie. Per persoon gebruikt men dan tussen de 300 en 400 liter kerosine. Daarvan kan een auto 60.000 km rijden. Voor berekening zie: https://www.ad.nl/auto/we-gaan-op-vakantie-vliegen-of-rijden~a8073159/ Gedurende het jaar is de groenlinks aanhang een beetje 'groen aan het doen' en loopt te hannissen met bakfietsen en dergelijke. Maar per vakantie gebruiken ze per persoon meer energie dan ons gezin in vijf jaar verbruikt. En dat moet de wereld redden. Ik zal maar een 'Ark van Agnar' gaan bouwen. LOL. Echt groen doen kan heel veel geld besparen. Maar je moet eerst investeren. Daarvoor heb je geld nodig. En de bank leent je dat geld alleen, als je kunt bewijzen dat je het niet nodig hebt. Vervolgens verhoogt de bank de rente terwijl de marktrente omlaag gaat. En de AFM, de ACM en de Nederlandse bank moedigen dat aan. Het Ministerie van Financien wil dit graag. Mensen met kredieten beroven met criminele renteopslag om te zorgen, dat de banken stress bestendig zijn. Want als alles fout gaat, moeten de mensen met geld wel beschermd worden. Nog even en Nederland wordt als Sri Lanka.
PGS
PGS
13 jul. 2022 - 20:33
Bij de eerst komende verkiezingen zal ik niet meer stemmen. Rutte 3 is gevallen en dezelfde poppetjes zitten nu in Rutte 4 maar op een andere stoel. Ik moet toegeven dat de afgelopen 10 jaar een ware aanslag is gebleken op mijn geloof in de democratie. Ik laat de trein lekker door denderen en ik stap niet meer in. Ik ben te druk om mijn hoofd boven water te houden met de stijgende levenskosten. Ik heb dan ook totaal geen vertrouwen in dat voor mij als werkende man er ooit verandering gaat komen.
Minoes&tuin
Minoes&tuin
13 jul. 2022 - 16:49
Hoe erg het ook is, ik stem niet meer. Ik ben gekke Henkie niet! Het is over en uit. Ik laat me niet meer vrijwillig in het ootje nemen.
4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman14 jul. 2022 - 5:55
@Minoes Een stem op de SP of Bij1 is wel degelijk nuttig. Hoeveel kritiek je ook op deze partijen kunt hebben, ze nemen wel stelling tegen het neoliberalisme en ze laten vaak een geluid horen dat tegen heersende rechtse consensus ingaat.
Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jul. 2022 - 6:29
Mark Huysman Op de SP stemmen? Dan word je door ' links draaiende Nederlanders' continue voor 'nationalist, liefs rechts nationalist' versleten. Ik heb helaas niet meer de energie om steeds opnieuw iets uit te moeten leggen wat zelfs hier op Joop, laat staan in de maatschappij geen enkel effect meer heeft. Dat is precies waarom die partij geen toekomst meer heeft omdat ze dientengevolge niet groeit en niet zal groeien. Niet omdat ze iets is, maar omdat ze zo weggezet wordt door wat voor links Nederland moet doorgaan. Dat houdt niet op.
EUpiet
EUpiet14 jul. 2022 - 13:23
Ach Minoes, Waarom zou je jezelf iets aantrekken van dat soort luitjes. Argumenteren heeft inderdaad weinig zin. Retorisch geneuzel is oneindig. Maar gewoon je mening geven en doen waar je in gelooft is heel veel waard. Geef niet op.
Mark Huysman
Mark Huysman14 jul. 2022 - 16:23
Eens met EUpiet. Ik heb zelf ook de nodige kritiek op de SP maar ik zou er wel op ze stemmen als Bij1 er niet zou zijn. Zelfs als die partijen een kleine minderheid blijven dan is het nog steeds goed dat ze er zijn omdat ze een ander geluid laten horen en omdat ze mensen organiseren die op verschillende terreinen terugvechten. Nooit opgeven!
Woeki Hypo
Woeki Hypo
13 jul. 2022 - 14:57
Pas als je niet meer rood staat kun je groen denken 1 van 2. 1 Groen en links. Ik ben niet tegen vergroening. Ik ben tegen vergroening binnen een globaal neoliberale context: dan wordt vergroening een (globaal) neoliberaal verdienmodel, met privatisering van de winsten, en wordt het groene uitgeruild tegen het sociale (het probleem van GroenLinks van hoogopgeleiden), met gewone mensen, die de verliezen betalen. 2 PvdA. En deze opinie vertelt de schrijver een dag nadat de PvdA voor CETA gestemd heeft. CETA is met de EU onderdeel van het globaal neoliberalisme van het Atlantische Imperium. De PvdA (deze partij van bestuurders en hoogopgeleiden) kiest voor de EU en het Atlantische Imperium. Mijn hypothese: Duitsland (SPD) en de PvdA durven zich niet te verzetten tegen het Atlantische Imperium. Nederland en Duitsland (en de EU) zijn geen soevereine landen / democratieën. (Globaal) neoliberalisme is een vorm van extreem, rechts, feodaal, fascisme, imperiaal, koloniaal en Restauratie. Met de stem voor CETA heeft de PvdA weer gekozen voor extreem, rechts, feodaal, fascisme, imperiaal, koloniaal en Restauratie. O.a. de PvdA is gewoon hypocriet, hypocrisie van leidinggevenden, leiderschap, hoogopgeleiden en wetenschap.
Woeki Hypo
Woeki Hypo
13 jul. 2022 - 14:55
2 van 2. 3 Alternatieven. Vergeet D66, PvdA en GroenLinks als progressieve of linkse partijen. Als de schrijver wil, wat hij schrijft, dan moeten er nieuwe politieke partijen opgericht worden. Deze nieuwe partijen moeten afstand nemen van (de dominantie van) het Atlantische Imperium en het (globaal) neoliberalisme, maar wel onderling kunnen samenwerken. Een samenwerking dan van links, midden en ook rechts. Anders schieten we niets op. Woeki Hypo is gematigd liberaal.
develhunt
develhunt
13 jul. 2022 - 11:14
Echte linkse partijen, opkomen voor de gewone man, bestaan niet meer, SP is wellicht de uitzondering op de regel, maar daar stemt bijna niemand meer op, terwijl de gewone man nog steeds bestaat, misschien in een iets andere gedaante, maar ze zijn er in overvloed, nu weggezet, meestal door links, als de witte boze man. Links is elitair geworden, de woke cultuur, energie transities, de onophoudelijke instroom nieuwkomers etc, daar is Links voornamelijk op gericht, terwijl de gewone man die zich vaak terecht ernstig zorgen maakt over het verval van het land weg wordt gezet door Links, hun eigen oorspronkelijke achterban, als wappies of aso,s, ze zijn weggejaagd naar partijen als de PVV, FvD of BBB, partijen die op veel fronten een linksere agenda hebben dan links zelf.
2 Reacties
Gimli1955
Gimli195513 jul. 2022 - 13:20
Bedankt, mijn mening ook. Verstoken blijven van een inhoudelijk alternatief en een verbetering als perspectief, is de oorzaak de leegloop bij "links". De verschillende "linkse" partijen hebben zich aangesloten bij het destructieve kader, waarbij ze alleen rond verkiezingstijd nog een poging doen om hun principiële veren te tonen als een macho pauw zo trots. Ze zijn echter al geplukt door de neoliberale krachten en ontdaan van hun geloofwaardigheid en betrouwbaarheid. je kunt je als burger 1x aan een steen stoten, echter je zou wel ontzettend dom zijn om dat doorlopend te blijven doen. Het ontstaan en de groei van de "rechtse" mede oppositie partijen zijn een gevolg van eigen falen van de oude en getrouwe "linkse" oppositie van weleer. Als links de zaken niet red, dan krijgt rechts een kans. Door het onderlinge gekibbel blijven de neoliberalen aan de macht en hoef je helemaal geen verbetering te verwachten, en alles richting nachtwakerstaat.
bv-user-19476
bv-user-1947613 jul. 2022 - 16:35
Links is altijd al "elitair" geweest, maar dat komt vooral omdat jij en vele andere nooit hebben zitten op te letten. De PvdA is al sinds haar oprichting een mix tussen lage inkomens en de progressieve middenklasse. Dat noemt u elitair, maar dat soort gezwam kennen we al. Het woord elitair is al zo vaak gebruik en misbruikt dat het nietszeggend is geworden. Als het u niet uitkomt of anderen noemt u iemand elitair of moreel superieur. De PvdA en Groenlink zijn AANTOONBAAR partijen die meerdere groepen kiezers in hun partijen vertegenwoordigen. Groenlinks is zelfs een fusie partij. Net als Gimli1955 doet u net alsof de PvdA en ook GL vroeger vol zaten met arbeiders. Dat is zo erg niet waar. En nee. De mensen die bij PVV/ FvD zitten zijn maar zeer, zeer deels de oude PvDA en SP aanhang. De bekende leugen van "rechts". https://nos.nl/artikel/2277050-dit-is-de-forum-kiezer-en-zo-ziet-de-rest-van-de-stemmers-eruit 2%(!) van de stemmen op Forum in 2019 kwamen van PvdA en GL. Zelfs D66'ers stappen makkelijker over naar Forum. Althans in 2019. De SP ook maar 6%. Ook bij de PVV en BBB is er vooral kiezers overloop van VVD/ CDA/ Forum. Gewoon feiten. Stop met dit soort sprookjes te verzinnen. En te doen alsof de winst van BBB/Forum/ PVV een linkse vlucht is. Aantoonbare leugens. Het is een vlucht van economisch rechts. En van falend ultra rechts.
bv-user-44825
bv-user-44825
13 jul. 2022 - 10:35
De linkse partijen die zich de laatste jaren hebben ingezet voor betaalbare woningen en goed onderwijs zijn in ieder geval niet de PvdA en GL. Beiden hebben zich bereid getoond het VVD afbraakbeleid te steunen, en in ruil daarvoor hebben ze niets op het gebied van woningen en onderwijs voor elkaar gekregen. De VVD heeft ze met wat woke kluitjes het riet in gestuurd.
2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman13 jul. 2022 - 14:24
De PvdA heeft zelfs meegeholpen met het invoeren van de verhuurdersheffing waardoor de sociale huur rap is blijven stijgen.
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jul. 2022 - 16:46
Mark Huysman En dat niet alleen. Toen ze een deal hadden gesloten met de VVD hebben ze hun overeengekomen regeling van de ziektekosten per direct laten vallen omdat de VVD achterban begon te steigeren.
pahan
pahan
13 jul. 2022 - 5:08
'iedereen profiteert van het opheffen van exorbitante verschillen in inkomens ' Dat is wel een boeiende eigenlijk, een een waarbij ik de redenatie net goed kan volgen. Er zijn altijd verschillen geweest, en die zullen er altijd blijven. Dat heeft een hoop oorzaken, maar het idee dat daar ook maar iets van een oplossing zou zijn te vinden volg en steun ik dan weer niet. Wel eens met de stelling dat er een leefbare basis moet zijn. Daar zijn wel wat maatregelen voor nodig om mensen tegen zichzelf in bescherming te nemen, maar daar is geen wettelijke grond voor.
7 Reacties
Gimli1955
Gimli195513 jul. 2022 - 7:47
Mensen moeten niet in bescherming worden genomen tegen zichzelf, maar tegen een hardvochtige overheid, die institutioneel racisme en discriminatie heeft ingevoerd, die burgers in Groningen laat zitten, bewoners naast Tata Steel en Chemours in Dordrecht. De controle en toezicht instanties zijn onschadelijk gemaakt en die wettelijke grond is afgebroken door de overheid. Het biedt niet meer basis ondersteuning, waar de burger wel een groot deel van zijn inkomen voor inlevert. De infra structuur loopt hard achteruit, om maar te zwijgen over de woningbouw, zorg en onderwijs. De politie is vleugellam gemaakt door een jaren durende reorganisatie richting Nationale politie, die ook nog eens ruim 2x zo veel heeft gekost. De politiek en de overheid wordt bevolkt door een grote groep incompetente figuren op hoge plekken in de organisaties. Iedere verbetering blijkt naderhand een verslechtering te zijn met een veelvoud aan kosten, door inhuur van allerlei ondersteunende bureautjes, als gevolg van het uitkleden van het ambtelijk apparaat. Niemand heeft moeite met het feit dat hoger opgeleiden meer verdienen, echter de opbrengst is al lang niet meer in evenwicht en het eigenlijke werk wordt juist uitgevoerd door de lager opgeleiden, waar steeds minder van zijn. Door de overmatige druk om hoger opgeleid te worden, is er nu een chronisch tekort aan vakmensen. De zorgmedewerkers, de stratemakers, metselaars en timmerlieden. Het evenwicht tussen hoog en laag opgeleid is uit balans.
MG1968-2
MG1968-213 jul. 2022 - 7:48
"Daar zijn wel wat maatregelen voor nodig om mensen tegen zichzelf in bescherming te nemen" Licht eens toe, want zo beschouwd spreekt hier een wereldbeeld uit dat schuld en/of prestatie wel heel eenzijdig bij het individu legt. Een wereldbeeld wat ik wel herken als dominant binnen rechts maar het mijne niet is. Is dat hoe jij er in staat? "Wel eens met de stelling dat er een leefbare basis moet zijn" Er zijn binnen Nederland genoeg resources om iedereen, maar dan ook voor iedereen binnen de landsgrenzen een zinvol leven (mede) te financieren. Dit in tegenstelling tot wat nu als 'sociale ondergrens' wordt gezien: het in leven houden. Dat is niet meer of minder dan een keuze en er is ook al een wettelijke basis voor die dat mogelijk maakt. Ik vermoed echter dat je daar inderdaad geen grond voor ziet.
Vervatte
Vervatte13 jul. 2022 - 9:55
@gimli "Niemand heeft moeite met het feit dat hoger opgeleiden meer verdienen" is dat zo? Ik denk dat er nogal wat mensen zijn die met de handen werken, die het daar absoluut niet mee eens zijn. En daar kan ik me wat bij voorstellen. Het feit dat theoretisch opgeleiden meer geld krijgen, komt omdat diegene die werk op waarde moeten schatten, die de functieprofielen maken, theoretisch opgeleiden zijn. Die gaan nooit zeggen dat het werk van een stratenmaker of fabrieksarbeider meer waard is dan die van hen zelf. Inmiddels is het zo ingebed in de maatschappij, dat ieder ander geluid revolutionair en communistisch is.
jannem
jannem13 jul. 2022 - 10:44
Er bestaat sedert 2009 gedegen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat 'iedereen profiteert van het opheffen van exorbitante verschillen in inkomens'. Zie bijvoorbeeld https://youtu.be/oCzyuXk6ZMk Het is doodzonde dat deze onderzoeksresultaten niet breder verspreid zijn dan zij tegenwoordig zijn. En bepaalde politieke partijen (zoals de PvdA) zouden zich wat mij betreft de oren en ogen uit de kop mogen schamen dat zij niet uit de resultaten van dit onderzoek putten, noch dit in den brede onder publieke aandacht brengen. En dat zouden ook kanalen als BNNVara en Joop zich mogen aantrekken.
jannem
jannem13 jul. 2022 - 10:48
PS: dat een partij als Pvda zo weinig gebruik maakt van het wetenschappelijk onderzoek dat duidelijk aantoont dat toenemende economische ongelijkheid tot toename allerlei sociale probelemen leidt, laat zulke parij dan ook met legehanden staan. Geen wonder dat zij minder stemmers en leden trekt. Zij is domweg niet met haar tijd en de nieuwe wetenschappelijke inzichten die die tijd met zich meebrengt meegegaan.
Gimli1955
Gimli195513 jul. 2022 - 13:33
@Vervatte Het communisme heeft gelukkig niets met het onderwerp te maken, en ik denk dat de Covid crisis en nu het tekort aan de mensen met hun poten in de klei, aangeeft dat er een evenwicht moet zijn tussen theoretisch en praktisch opgeleide mensen is. Die horen ook met de zelfde hoogte van hun opleiding, hetzelfde te verdienen. net als dat vrouwen evenveel horen te verdienen. Daar had je vroeger de bonden voor. Echter sinds die zijn meegevoerd in het poldermodel, is er een verschil gekomen in salarissen tussen de verschillende opleidingsniveau's en dan heb het niet tussen MBO en HBO. Er is een overmatige aandacht voor managers taken, die vroeger werden uitgevoerd door doorgegroeide vakmensen. Daar zijn opleidingen voor ingevoerd en ingevuld door medewerkers, die niet meer de opleiding vanaf krullenjongen hebben meegemaakt. Zij zijn zich verheven gaan voelen boven het "gepeupel" en bij iedere bezuinigingsronde, is de managers laag gegroeid en de vakmensen wegbezuinigd. Nu loopt de maatschappij tegen de grenzen aan en is Leiden in last. Dit zijn voorspelbare en logische gevolgen van de wens om iedereen steeds hoger opgeleid te krijgen, waardoor de vakmensen nu in grote getalen met pensioen gaan, incluis mezelf. Ik heb 1.5 jaar langer doorgewerkt, dan ik van plan was. Ik was al met pensioen, maar er was geen vervanging te vinden. Na 1.5 jaar ben ik vervangen door een nog oudere knar, die er nog wel een paar jaar aan wil knopen.
Gimli1955
Gimli195513 jul. 2022 - 13:36
@jannem Mee eens. Hebben ze wetenschappelijke uitkomsten, gebruiken ze het niet. Je zou bijna zeggen dat het moedwil is.
Hann63
Hann63
13 jul. 2022 - 3:28
Ik ga nooit meer op de PvdA stemmen na het debacle met Rutte II. Wat voel ik mij bekocht op die partij, nadat ik er weer op gestemd had. Nooit meer PvdA. Liever SP of PVV dan dat gedrocht PvdA/GL . Zeker nu de fractie van de PvdA (1ste Kamer) voor heeft gestemd op het CETA verdrag.
3 Reacties
Paul250371
Paul25037113 jul. 2022 - 11:23
Liever SP of PVV Wat een rare kronkel. Is het de anti Islam retoriek van de PVV wat je zo aantrekt? Ik kan geen andere reden bedenken waarom je overweegt op een extreem rechtse haatpartij te stemmen die geen ene moer voor Jan Modaal doet behalve het opzetten tegen Hassan Modaal.
Pietje Puk139
Pietje Puk13913 jul. 2022 - 12:02
Hann63, De SP is een sociaal democratische partij die van mening is dat rijkdom een minder groot probleem is dan ARMOEDE. Geert Wilders was 15 jaar lid van de VVD, zat een half jaar voor de VVD in de gemeenteraad en 6 jaar in VVD fractie voor de tweede kamer. Geert is een liberaal. Dat houdt in dat de overheid zich niet moet bemoeien met het bedrijjfsleven, zodat de ondernemers hun personeel zo veel mogelijk uit kunnen buiten. De PVV staat dus lijnrecht tegenover de SP. En daarom is jouw keuze niet uit te leggen.
bv-user-19476
bv-user-1947613 jul. 2022 - 16:39
@ PietjePuk Inderdaad. Het blijft merkwaardig dat mensen de PVV als een linkse partij of sociale partij zien. Dat zijn ze niet. De PVV'ers zijn dolblij met Hans Hillen. Dat was net zo CDA"er als Henkie Bleker. Alleen in naam een christendemocraat. Het kabinet Rutte 1 viel omdat de PVV zich als links had voor gedaan in de campagne en helemaal niets van die beloftes kon waarmaken. Doen D66 en PvDA ook. Dus in die zin kan je dat hun niet kwalijk nemen. Maar de PVV is geen linkse partij nee. Ook Hann valt voor die demagogie.
Karingin
Karingin
13 jul. 2022 - 1:16
Lastig hè, die ideologische veren bij elkaar rapen en proberen terug te plakken. Vooral als een deel van je partij er blijkbaar geen zin in heeft
6 Reacties
MG1968-2
MG1968-213 jul. 2022 - 8:04
Ideologische veren houden niet per definitie het oog op de bal en het is maar de vraag of de polarisatie die dat inhoud ook maar tot iets kan leiden of machtsverhouding als vanzelf bestendigd in dit tijdsgewricht. Dat het waarom van deze keuzes niet goed gecommuniceerd en/of uitgelegd worden is duidelijk, maar dat is van zowel de zendende als de ontvangende kant. Als je nimmer wilt samenwerken (want ideologische veren?) of in kleine stapjes met het oog op de bal de wereld te bezien rest uiteindelijk maar één mogelijkheid. Die van revolutie, opstand. Die weliswaar -bij uitputting van andere mogelijkheden- niet per definitie uit te sluiten is maar een hoogst ongewisse uitkomst hebben. En nimmer moreel gezien te initiëren als je je altijd al obstinaat hebt opgesteld (binnen een democratie, daarbuiten ligt dat -natuurlijk- anders). En dat nu de 1e kamer fractie van de PvdA een andere afweging maakt dan een (ander) groot deel van de partij.. tja.. ik kan me herinneren dat fractiediscipline zo verafschuwd werd. Was die afschuw soms niet meer of minder afhankelijk van de keuzes?
EUpiet
EUpiet13 jul. 2022 - 10:32
@MG1968-2. Hoezo kan je niet samenwerken met de ideologische veren? De PvdA kon als sociaal democratische partij vroeger uitstekend samenwerken met D66/CDA/VVD. Je creëert hier een valse tegenstelling. Alsof ideologische veren samenwerking in de weg zouden staan. Inderdaad werkt het wel veel gemakkelijker samen als alle partijen een gelijke economische en maatschappelijke visie hebben zoals de laatste 25 jaar en sinds er niets meer over is van de sociaal democratie in de PvdA. Dan verschilt alleen het naampje nog maar. En natuurlijk verwijt niemand de PvdA fractie in de eerste kamer het dualisme. Natuurlijk mogen ze een eigen afweging maken. Maar dat wil niet zeggen dat mensen het eens hoeven te zijn met die afweging. Al helemaal niet als het de zoveelste knieval is voor multinationals.
Mark Huysman
Mark Huysman13 jul. 2022 - 10:42
@MG [En dat nu de 1e kamer fractie van de PvdA een andere afweging maakt dan een (ander) groot deel van de partij.. tja.. ik kan me herinneren dat fractiediscipline zo verafschuwd werd.] De manier waarop de Eerste Kamerfractie voor CETA gestemd heeft lijkt me een geval van fractiediscipline. Niemand uit die fractie stemde immers tegen. En ik denk dat je naïef bent als je stelt dat die fractie een andere afweging maakt dan de rest van de partij. Het punt is simpelweg dat de tegenstem van de PvdA in de Tweede Kamer geen consequenties had omdat er zonder PvdA ook een meerderheid was. Die tegenstem was vooral bedoeld om een schijn van linksheid en verbondenheid met maatschappelijke bewegingen overeind te houden. Ploumen had al eerder duidelijk gemaakt waar de PvdA werkelijk staat. Dat trucje kon niet herhaald worden in de Eerste Kamer omdat dan het verdrag daadwerkelijk tegen gehouden zou worden en dat was niet de bedoeling.
Mark Huysman
Mark Huysman13 jul. 2022 - 10:55
@MG Wat betreft de ideologische veren denk ik dat de PvdA in de jaren 90 daadwerkelijk de overstap heeft gemaakt van sociaaldemocratische partij naar neoliberale partij. Niet om samenwerkingsredenen maar simpelweg omdat de PvdA-top, net als sociaaldemocratische partijen elders, gevallen was voor het Thatcher-credo van ‘There Is No Alternative’. Marktwerking, privatiseringen, dereguleringen, verslechtering sociale zekerheid, voordelen multinationals en flexibilisering zijn sinds de Kok-jaren uitgangspunt voor die partij. Daarmee onderscheidt de partij zich natuurlijk nauwelijks nog van de VVD en D66. Vandaar dat er in oppositie en vooral tijdens verkiezingstijd wat linkse retoriek tegenaan gegooid wordt. Maar dat is werkelijk niet meer dan retoriek. Kijk naar het verkiezingsjaar 2012, waarin Samsom een relatief linkse campagne voerde (‘Weg met Rutte’s Rechtse Rotbeleid’) om vervolgens in de regering samen met de VVD het meest rechtse en regressieve beleid te gaan voeren sinds WO2.
MG1968-2
MG1968-214 jul. 2022 - 9:27
@Mark Het gaat me minder om vergelijkingen te maken tussen partijen wie, wat, wanneer heeft misgekleund of juist het goed heeft gedaan. Maar in zijn algemeenheid zou je kunnen stellen dat het dogmatisch hanteren van ideologische veren zowel op links als rechts nou niet bepaald tot verheffende resultaten heeft geleid. Daar doelde ik op. @Piet "De PvdA kon als sociaal democratische partij vroeger uitstekend samenwerken met D66/CDA/VVD." Totdat de PvdA aan zijn eigen succes ten onder ging en het breder dan de PvdA ondersteunde maar centrale punt van de PvdA (verheffingsideaal) afgerond was en de mensen die besefte dat dat ook eigen actie inhield bereikt had. Wat overbleef zijn al diegene die nu roepen dat solidariteit eenwegverkeer is (alles moet naar 'mij' vloeien). Die zijn niet te verheffen. Het is overigens wel ook dat deel van het (gehele) electoraat dat nu het hardste roept hoe de PvdA dient te opereren en hoe de ideologische veren er uit dienen te zien. En nee, die hebben geen overeenkomst met de historische ideologische veren van die partij waardoor er samenwerking wel degelijk tot stand kon komen. Sociaal democratie was/is géén free-ride én internationaal en solidair. Zet dat eens af tegen al die zich zelf links noemende mensen hier op dit forum. Zijn ze links? of eigenlijk toch gewoon knetterrechts? In elk geval niet de natuurlijke achterban de PvdA. En niet omdat deze partij het niet geprobeerd heeft deze mensen te bereiken. Maar ze wilden niet.
EUpiet
EUpiet14 jul. 2022 - 13:37
@MG1968 /Totdat de PvdA aan zijn eigen succes ten onder ging en het breder dan de PvdA ondersteunde maar centrale punt van de PvdA (verheffingsideaal) afgerond was en de mensen die besefte dat dat ook eigen actie inhield bereikt had. / Wat een totale onzin. Net zozeer als dat de economie pieken en dalen kent zo kennen de maatschappelijke verhoudingen pieken en dalen. Het is alleen vanuit electoraal gewin een keuze geweest om de derde weg te gaan volgen en het verheffingsideaal los te laten. Wat een enorme blunder is geweest. Zo een blunder dat links Nederland bijna onherstelbare schade opgelopen heeft. Want nadat de PvdA haar verheffingsideaal losgelaten had en terechtkwam binnen het sociaal economische rechtse spectrum van de politieke partijen ging ze ook nog eens de andere linkse partijen bestrijden. En dat op een heel smerige manier. En wat een onzin dat je mensen die jarenlang werken in flexbaantjes en 0 uren contracten, mensen in de zorg of politie agenten, kortom iedereen die zijn stinkende best doet en ook nog eens belasting betaald wegzet als mensen die eisen dat solidariteit alleen maar 1 kant op mag gaan. Nee, ze verwachten wat solidariteit terug. Mag dat alsjeblieft?
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout
12 jul. 2022 - 21:39
n.b ''veertienduizend uitzendbureaus'' Bron: De nieuwe sociale kwestie - De horigen van de lage-loneneconomie Nederland krijgt de trekken van een lageloneneconomie. Daardoor lopen arbeidsmigranten meer dan ooit het risico klem te raken in een systeem van uitbuiting. https://www.groene.nl/artikel/de-nieuwe-sociale-kwestie
2 Reacties
Radio-Head
Radio-Head13 jul. 2022 - 7:51
Mooi dat je aandacht geeft aan het artikel in De Groene over de huidige wijdverspreide slavernij en diens gevolgen binnen onze landsgrenzen, mogelijk gemaakt en gedoogd door het beleid van de EU. Dat dit niet dagelijks frontpage nieuws is bij de main stream media, of als speerpunt van links verzet is alleszeggend. Maar goed andere diep trieste zaken zoals het verdwijnen van kinderen uit asielzoek centra,s, wat al jaren en jaren speelt, is nog zo,n een not done gegeven in de main stream media, mede mogelijk gemaakt door het instrumentaliseren van het illiberale wokisme frame, want elk frame/narratief of dogma ontneemt het na-denken, of het nu die van een gecreëerde zogenaamde weldoener Jimmy Saville is, die zelfs doodzieke kinderen aanrandde in hun ziekenhuisbed, of die van een volgens de letter levende geloof gemeenschap.(literalisme) https://www.ad.nl/buitenland/onderzoek-bevestigt-meer-dan-duizend-kinderen-seksueel-misbruikt-in-engelse-stad-br~a5f14b79/ BBC bans Johnny Rotten in 1978 for outing Jimmy Saville (interview clip) https://www.youtube.com/watch?v=v4OzI9GYag0 (De PVDA wordt in het artikel hierboven als een Jimmy Saville beschermt)
Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jul. 2022 - 6:57
Arjan Fernhout. En niet enkel de arbeidsmigranten. Nederland wordt geen lagelonenland, een land van uitbuiting, zij is dat al lang. Ik durf zelfs te veronderstellen dat de EU lagelonenlanden als zodanig bedoeld heeft. Een markt creëren op het gebied van werk tussen zo'n verschillende economieën, heeft dit bijna automatisch tot gevolg. Zeker a Doel is economieën tussen al die landen uiteindelijk gelijk te trekken. Het gevolg is dat in beginsel het ene land het minimumloon in het andere land, je enige rijkdom verschaft, cq betrekkelijk riant is, in je eigen land. Door ook het grote overeenkomstige verschil in kosten levensonderhoud. Uiteindelijk moeten beiden (ongeveer) gelijk getrokken worden. Dat heeft als automatisch gevolg een trek van arbeiders uit het ene land naar het andere land. Het minimumloon is in het ene land immers 'rijkdom' terwijl het in het andere land armoede is. De loon-prijsverhoudingen zijn nl. ook totaal verschillend. Dat is in het beginsel het principe van de neo-liberale politiek. Het is logisch dat mensen naar lande trekken waar ze driemaal zoveel verdienen dan in eigen land en in eerste instantie thuis 3x minder geld kwijt zijn aan kosten levensonderhoud. Dat weerhoudt ook de rijke landen iets te doen aan het minimumloon, dit aan te passen voor ook Nederlanders. Je zag in eerste instantie ook Nederlandse bedrijven verhuizen naar lage lonen landen binnen Europa. Dat was toen niet meer nodig. Uitbuiting is verbonden met een bepaalde mentaliteit
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout
12 jul. 2022 - 21:33
Ronduit een beledigend artikel en niet alleen voor werknemers die er veertig jaar materieel niet op zijn vooruit zijn gegaan terwijl de economie groeide en tegelijkertijd moesten accepteren dat hun sociale zekerheid flink werd ingeperkt, maar ook voor academici zoals Naomi Woltring die in het verlengstuk van de reactie van EUPiet 18:48 aantoont dat de PvdA niet de partij is die de schrijver ervan maakt (''Hoe zit het werkelijk;'' over arbeidscontracten in een land met 14.000 uitzendbureau's - hoe haalt iemand het in zijn hoofd?) en zeker niet na de verkwanseling van standpunten ná de verkiezingen zoals bij CETA. Boekessay over het neoliberalisme in de PvdA Een requiem voor veertig jaar links neoliberalisme? https://www.wbs.nl/publicaties/boekessay-over-het-neoliberalisme-de-pvda
Bert712
Bert712
12 jul. 2022 - 20:51
Ben benieuwd als de PVDA nu ook GL zal gaan meetrekken in de komende val.
Mark Huysman
Mark Huysman
12 jul. 2022 - 20:21
[Ook is er altijd nog de weg naar een complottheorie. Dan kun je denken dat de partijen die opkomen voor kwetsbare groepen, vooral de linkse partijen zoals de PvdA, tegen jou zijn.] Complottheorie? EUpiet somt hieronder de ‘prestaties’ van de PvdA van de afgelopen decennia op. Als je denkt dat al die dingen juist bedoeld waren om de positie van de kwetsbaren te verbeteren dan leef je in een vreemde fantasiewereld.
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen
12 jul. 2022 - 19:48
"Dus kan het zomaar zijn dat als je arm bent en schulden hebt, je toch VVD stemt." Het aantal armen of mensen met schulden dat VVD stemt zal wel meevallen denk ik. Ik zou graag een bron zien waaruit dat blijkt. Maar er zijn zeker mensen oorspronkelijk uit de arbeidersklasse kwamen en later VVD gingen stemmen, ik heb het bij mijn eigen grootvader gezien. Geboren in de jaren '20 kon hij als 12 jarige op het land aan de slag, want hij was niet van een aanzienlijke familie dus doorleren was er niet bij. Ook toen hij na de oorlog een gezin stichtte was het nog armoe, maar met de loongolf in de jaren '60 begon het hem voor de wind te gaan. Van één salaris ieder jaar op vakantie kunnen, auto voor de deur, huishoudelijke apparatuur, kinderen konden doorleren etc. En dan ook nog wat kunnen sparen. Vanaf dat moment zag het er politiek ook anders uit. Linkse partijen had hij niet meer nodig om vooruit te komen en de standenmaatschappij was afgeschaft. Hij las in de Telegraaf enkel dat linkse partijen zijn benzine duurder wilden maken, daar maakte hij zich dan enorm druk over (het is maar goed dat hij de discussie over een 'vleestaks' niet meer hoefde mee te maken, wat zou hij gescholden hebben haha). Dus hij stemde VVD. Wat je denk ik voor ogen moet houden is dat dat electoraal uit de onderklasse nooit links gestemd hebben vanwege de culturele agenda van links (eerder ondanks) maar omdat ze er beter van werden. Als dat motief wegvalt blijft er niet veel over.
6 Reacties
Paul250371
Paul25037113 jul. 2022 - 11:49
Wat je dus zegt is dat als het beter gaat de solidariteit de pot op kan.
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen13 jul. 2022 - 12:10
Paul, Zo was het voor hem in ieder geval wel helaas.
Mark Huysman
Mark Huysman13 jul. 2022 - 14:31
Ik denk dat dat voor veel mensen niet geldt. Het grootste probleem is dat veel linkse politici doen alsof er een keus gemaakt moet worden tussen bijvoorbeeld uitkeringsgerechtigden en werknemers. Of tussen sociale zekerheid en klimaat. Of tussen ‘autochtone’ arbeiders en mensen met een migratie-achtergrond. Je hebt (semi-) linkse politici die voor het één opkomen maar niet voor het ander. En je hebt politici die doen alsof ze voor de armen zijn maar eenmaal aan de macht volledig meedraaien met de rechts. Op deze manier zal links nooit het vertrouwen winnen en vasthouden. Hoe het ook kan laat Mick Lynch zien. Hij is de leider van de OV-vakbond in het VK en heeft onlangs een succesvolle staking geleid. In interviews liet hij zich niet van zijn stuk brengen maar benadrukte hij telkens dat het een strijd is van werkenden tegen aandeelhouders en ultra-rijken. Verschillende keren stelde hij dat vooral mensen met een migratie-achtergrond slachtoffer zijn van verslechtering van contracten. Hij bracht op een heldere manier naar voren wat een heleboel mensen diep van binnen voelen: het maakt niet uit wat voor kleur of religie je hebt of wat je achtergrond is, het gaat om je positie binnen de maatschappij. Treinpersoneel heeft geen andere belangen dan verpleegpersoneel en witte arbeiders hebben geen andere belangen dan zwarte arbeiders. Samen staan we tegenover het kapitaal en de Conservatieve regering. Ik denk dat Lynch de populairste linkse persoon is van het moment.
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen13 jul. 2022 - 17:16
Mark Huysman, Bedankt voor je reactie, ik moet ook oppassen het geval van mijn grootvader zomaar te generaliseren inderdaad. Bedankt ook voor de tip, Mick Lynch kende ik niet, ik heb eens een filmpje van hem gekeken waarin hij Keir Starmer op zijn falie gaf. Echt een ouderwets vakbondstype zo te zien, ik zal eens op hem gaan letten. "het maakt niet uit wat voor kleur of religie je hebt of wat je achtergrond is, het gaat om je positie binnen de maatschappij. Treinpersoneel heeft geen andere belangen dan verpleegpersoneel en witte arbeiders hebben geen andere belangen dan zwarte arbeiders. Samen staan we tegenover het kapitaal" Dit is natuurlijk de centrale kwestie. Sociaal-economisch denk ik dat het klopt. Toch kun je niet ontkennen dat er zaken zijn die mensen in de onderklasse verdelen, bijvoorbeeld naar achtergrond of religie. Ik noem hier maar onverdoofd ritueel slachten als voorbeeld, maar er zijn er meer. En bij sommige van die kwesties is er ook niet een compromis. Het is de vraag of je mensen duidelijk kunt maken dat ze dat soort dingen niet tussen hen in moeten laten staan.
Mark Huysman
Mark Huysman14 jul. 2022 - 5:48
@Kees [Toch kun je niet ontkennen dat er zaken zijn die mensen in de onderklasse verdelen, bijvoorbeeld naar achtergrond of religie. Ik noem hier maar onverdoofd ritueel slachten als voorbeeld, maar er zijn er meer.] Ja er zijn dingen die mensen verdelen maar dat komt voor een deel ook omdat de dingen die mensen samenbrengen nauwelijks meer benoemd worden. Daarom noem ik het voorbeeld van die Mick Lynch. Zijn hele optreden is juist gericht op dat samenbrengen van alle groepen binnen de arbeidersklasse. En daar heeft hij veel succes mee. Treinstakingen zijn normaal gesproken niet populair maar hij en zijn achterban zijn er in geslaagd om een meerderheid van de Britse bevolking achter zich te krijgen. Eerder liet Jeremy Corbyn iets soortgelijks zien. Zijn programma en publieke optreden lieten zich samenvatten in de leus, ‘for the many not the few’. Hij kwam aan de ene kant op voor extra-achtergestelde groepen als vluchtelingen maar maakte zich tegelijk hard voor de belangen van de hele arbeidersklasse tegenover de klasse van bezitters. In 2017 haalde Labour hier een grandioos resultaat mee. Daarna werd hij systematisch kapot gemaakt door het establishment, de media en door rechts-Labour. De ‘powers-that-be’ zagen hem als een daadwerkelijke bedreiging van hun privileges.
Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jul. 2022 - 6:08
Mark Huysman Ditzelfde heb ik hier al zo vaak gezegd. Heeft nooit enig effect gehad. Daar behoef ik niet eens voor naar de UK. Dat kun je allemaal zelf bedenken. Helaas heeft dat hier nooit enig effect gehad. Ik bewonder je geduld.
Jan vd Akker
Jan vd Akker
12 jul. 2022 - 19:00
Wensdenken. PvdA en GL zijn nog net geen margepartijtjes geworden. Gaan never ever meer een links blok vormen. Verduurzamen is een kostenpost die de “ arbeider “ niet kan betalen. Of het nu om een warmtepomp of een elektrische auto gaat. Subsidies zijn alleen maar prijsopdrijvend. Als we als Nederland vooruit willen moeten we keuzes maken op het gebied van deelnemen aan Europa. Willen we wel een Europa zoals het nu is ingericht of willen we terug naar een EEG? Brussel/Straatsburg is waar het gebeurt. Niet in Den Haag. Den Haag is een dependance geworden waar ze de regels/ eisen van bovenaf mogen uitvoeren. Zie stikstof/asielbeleid/verduurzamen. Laatste twee zijn de grote vraagstukken voor de komende jaren. Organiseer een bindend referendum en het antwoord is de dag erop bekent. De meerderheid wil minder Europa, Europa is een werelddeel, meer niet. Geen unie, nooit geweest en gaat het ook nooit worden. Als we wat willen met Nederland moeten we weer autonoom worden. Dat weet iedere partij, van VVD tot Gl.. de nikszeggende partijtjes laat ik even buiten beschouwing. Buurlanden zijn er om mee te handelen en om er op vakantie te gaan, niet om er gezamenlijke politiek mee te bedrijven. Van CETA tot verduurzamen. Het werkt simpelweg niet. Bewijs is dagelijks aanwezig.
2 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas13 jul. 2022 - 7:10
Subsidies zijn niet alleen maar prijsopdrijvend, ze komen ook uit de zak van die arbeider die r dus zelf amper gebruik van kan maken.
Paul250371
Paul25037113 jul. 2022 - 11:51
De gulden ook weer terug? En lekker rotten in onze eigen zuil?
EUpiet
EUpiet
12 jul. 2022 - 16:48
Welke partij heeft meegeholpen met het privatiseren van bijna alle nuts voorzieningen? Welke partij heeft voor langer doorwerken gekozen? Welke partij heeft de participatiewetgeving tijdens Rutte 2 erdoor gejast? Welke partij heeft ronduit gekozen voor een flexibele arbeidsmarkt? Welke partij heeft meegeholpen om sociale wetgeving te versoberen? Welke partij heeft nu net weer voor CETA gekozen? En die partij zou opkomen voor de zwakkeren in deze maatschappij?
10 Reacties
Satya
Satya12 jul. 2022 - 19:16
Hoe had het volgens jou gemoeten? De bevolking wilde ongeremde welvaart en dat kan niet zonder ongeremde economisch groei. Harde solidariteit en ongeremde economisch groei gaan nu eenmaal niet samen. De bevolking vroeg om neoliberalisme en de fout van de PvdA is daarin meegaan want dat de rest van de wereld ook welvaart wil kon je zien aankomen.
EricDonkaew
EricDonkaew13 jul. 2022 - 3:54
@EUpiet ------------------------- Een sterke opsomming, EUpiet. Wat je ook van alle individuele punten vindt, in zijn totaliteit is het toch echt de reden voor kiezers om de PvdA te verlaten om nooit meer terug te keren. Heb jij overigens bewust achterwege gelaten het feit dat de PvdA voor de neoliberale EU kiest?
Zandb
Zandb13 jul. 2022 - 4:44
EUpiet Klopt allemaal. Jarenlang echter, hebben ook de zwakkeren in de samenleving (leuk containerbegrip overigens!) gemeend te moeten profiteren van bv die privatisering. Wat heeft het voor zin van 'zwakkeren' te spreken, als die zwakkeren zelf al niet inzien dat ze beter op een partij kunnen stemmen die het werkelijk voor ze opneemt.
EUpiet
EUpiet13 jul. 2022 - 7:45
@Satya, Dan hebben mooi verkeerd gekozen. De wereld heeft haar grootste economische groei en de beste welvaartsverdeling gekend onder Keynesiaanse economische politiek en in Europa onder het Rijnlandse model. Neoliberalisme heeft enorme verschillen tussen arm en rijk teweeg gebracht. Kortom ik zie die welvaart niet zo terug. Zelfs in de slechte economische jaren 80 hadden we geen voedselbanken en was de dakloosheid een fractie van wat hij nu is. Ondanks de woningnood ook toen al. En natuurlijk zijn er 1000 en 1 redenen te verzinnen waarom het Keynesiaans model verlaten is en zekers was het toen ook geen paradijs met al die oorlogen (die we nu ook hebben) maar de grootste reden was dat de Vietnam oorlog de USA meer kostte dan verwacht en dat USA in stagflatie terechtkwam. Dus een paniek reactie. Immers Japan kent nu al decennia lang stagflatie onder het neoliberalisme. Neoliberalisme is een sektarische leer vol met aannames en het heeft geen welvaart gebracht. Chaos en uitputting van de aarde dat wel. En velen hebben gewaarschuwd door de jaren heen. Maar de ideologie van snelle winsten en individualisme, van leeg consumentisme schreeuwde harder. Het is de PvdA te verwijten dat ze doof waren voor de waarschuwingen en dat nog steeds zijn. Ondanks hun eigen wetenschappelijk bureau. Overigens heeft de PvdA in retoriek nooit uitgedragen dat ze al sinds begin jaren 80 hun ideologische veren aan het uittrekken waren. (zit aan het einde van mijn woorden hieronder straks verder)
EUpiet
EUpiet13 jul. 2022 - 7:47
@Donkaew. Je kan dit niet afschuiven op de EU die volgens mij wel nodig is alhoewel ze verre van perfect en democratisch is. Dit is toch echt de verwording van een eens sociaal democratische partij.
Gimli1955
Gimli195513 jul. 2022 - 7:57
@Satya Je generaliseert de wens tot de ongeremde welvaart. Die wens was en is er nooit geweest. Modaal is er in 40 jaar qua besteedbaar inkomen niet op vooruit gegaan, en de welvaart komt door ontdekkingen en innovatie van het gewone dagelijkse leven, en is geen gevolg van de politie en al helemaal niet op conto van de sociaal democratie te schrijven. Het neoliberalisme is als systeem ingevoerd en de burger heeft de beloftes lang geloofd en heeft zijn en haar ogen gesloten voor de nadelen. EUpiet heeft een goede opsomming gegeven van de werkzaakheden van de sociaal democratie, die andere partijen ook aanhangen. D Daarom zeg ik al sinds tijden, dat er geen principieel en ideologisch verschil meer zit tussen alle regeringspartijen incluis gedogers van het beleid gedurende 40 jaar. Het is een TINA systeem, zonder alternatief en zonder perspectief voor de burgers.
EUpiet
EUpiet13 jul. 2022 - 8:31
Vervolg op Satya In woord heeft de PvdA nooit het neoliberalisme uitgedragen maar haar hoofdeconomen in de jaren 90 waren er fervente voorstanders van. Met Rick van der Ploeg heb je geen VVD meer nodig. Die stroming is altijd overheersend gebleven binnen de PvdA. Daarom leek het ook zo vaak gespleten wat ze deden. In woord nog de sociaal democratie belijden maar qua beleid gewoon sociaal economisch rechts beleid verdedigen. Overigens, en dat maakt het helemaal gespleten is dat er nogal wat oude sociaal democratische partijen in Europa het neoliberale economische gedachtegoed gingen aanhangen vanwege electorale redenen. Eind jaren 80 waren veel sociaal democratische partijen in decline (het woord sociaal of socialist klonk nogal vies na het vallen van de muur). Maar om electorale redenen werd de sociaal democratische retoriek ook nog niet los gelaten. Het was natuurlijk een beschamende gotspe, Wouter Bos de internationale zingen in een bejaardentehuis. (toen die er nog waren) Kortom er waren genoeg keuzes en er hadden andere keuzes gemaakt kunnen en moeten worden. En vooral eerlijk zijn tegen je electoraat. Nee we zijn geen sociaal democraten meer.
Mark Huysman
Mark Huysman13 jul. 2022 - 11:07
EUpiet [Je kan dit niet afschuiven op de EU die volgens mij wel nodig is alhoewel ze verre van perfect en democratisch is. Dit is toch echt de verwording van een eens sociaal democratische partij.] Je hebt gelijk dat je het niet kun ‘afschuiven’ op de EU. Maar de EU is wel onderdeel van hetzelfde neoliberale project: het Europese kapitaal wordt versterkt ten koste van de positie van de werknemers en nationale sociale wetgeving. De drijvende kracht achter de EU is de  European Round Table of Industrialists (ERT): https://www.ftm.nl/artikelen/dit-zijn-de-topindustrielen-die-het-eu-beleid-mee-bepalen
EricDonkaew
EricDonkaew13 jul. 2022 - 14:42
@ EUpiet: Je kan dit niet afschuiven op de EU die volgens mij wel nodig is. --------------------------------- En waarom is die dan wel nodig? Wat hebben arbeiders (ja, die bestaan nog wel degelijk, zeker als je de definitie wat ruim neemt) aan de EU? Helemaal niets toch? Vergeet niet dat de huidige generatie werkgevers absoluut niet uit idealisme voor onbeperkte immigratie is, maar puur en alleen vanwege de spotgoedkope, hondstrouwe en alles (van de werkgever) accepterende werknemers uit met name Oost-Europa. Ik heb het gezien, meegemaakt en ondervonden. Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden holden achteruit. De EEG was goed genoeg. Eigenlijk een soort EU, maar dan zonder vrij verkeer van werknemers. Jammer dat jij dat niet ziet. Een PvdA die voor de EU is, is en blijft neoliberaal.
EUpiet
EUpiet13 jul. 2022 - 18:12
@Donkaev, Ik ben er voor dat er een heel andere EU nodig is, en ik weet ook dat de EU economische doctrine opgehangen is aan Schumpeter. Het is alleen zo jammer dat mensen vermalen worden door de creatieve destructie. We verschillen niet zoveel van mening over die EU dus. Ik wil best een gesprek over de EU aangaan en hoe ik dat zie maar dit gaat over de PvdA en een scribent die na ruim 30 jaar PvdA neoliberalisme die partij nog steeds als links wil typeren. Het moet niet gekker worden.
Sam V
Sam V
12 jul. 2022 - 16:41
Een pleidooi voor de SP. Komt hier te weinig langs. De enige linkse partij die ik nog kan waarderen. Beetje omslachtig opgeschreven en met wat rare zinnen over PvdA en GroenLinks. Alsof dat blok voor de arbeider opkomt. Progressieve politiek staat voorlopig nog heel ver af van solidariteit met de Nederlandse arbeider. Zoals het CETA standpunt van de PvdA in de Eerste Kamer maar weer eens aangetoond heeft.
2 Reacties
Satya
Satya12 jul. 2022 - 19:11
Jij bent dan ook niet links want dat is de SP ook niet, die zou gewoon de eerste internationale uit gegooid zijn, net als andere nationalistisch partijen. Volkomen terecht. Het probleem is de solidariteit en daar ontbreekt het aan in Nederland. Je krijgt wat je zaait.
Gimli1955
Gimli195513 jul. 2022 - 8:08
@Satya Alles terugbrengen tot een gebrek aan solidariteit is wel erg eenzijdig. Er zijn in het verleden genoeg momenten geweest, waarop de PvdA wel hun sociaal democratische principes konden volgen. Zelfs gisteren hadden ze hun ideologie kunnen volgen. Het feit dat die veren blijvend zijn verwijderd, zegt genoeg over de PvdA. Als je bij een vogel de slagpennen verwijdert, vliegt die vogel nooit meer. Dat is gebeurt met de PvdA, verlies je je basis dan kan het nog een tijdje doorgaan of de vogel past zich aan de nieuwe omstandigheden aan. Maar het is zijn vliegvermogen kwijt, dat is vergelijkbaar met een ideologie. Verlies je je ideologie, dan ben je als partij je bestaansrecht kwijt voor die ideologie. Je kunt je als partij aanpassen aan de omstandigheden, maar dat betekent meestal een spagaat tussen 2 ideologieën. Eentje die de oude kiezer paait en een nieuwe die nieuwe kiezers paait. Wanneer dat botst, dan krijg je verlies van geloofwaardigheid en verlies je je bestaansrecht.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor