De ‘treitervloggers’ hielden de gemoederen de afgelopen weken flink bezig. Het opzienbarende gedrag van de jongens lokte bij premier Rutte een reactie uit: tuig van de richel noemde hij hen. Daarmee gaf hij het landelijk debat over de plaatselijke kwestie weer een nieuw impuls. De Zaanse jongens staan centraal in die discussie, alles wat er rond hen gebeurt is nieuws, maar een andere partij in de rel wordt nauwelijks belicht. Raadslid Juliëtte Rot van de partij ‘Democratisch Zaanstad’, was ook te zien bij Pauw en haar ‘standvastigheid’ oogstte lof maar afgezien van wat populistische taal werd nauwelijks duidelijk om wat voor partij het eigenlijk gaat.
Tegenover het AD verklaarde Rot vorige week dat de politiek in Zaanstad al jaren niets doet:
Voor Rot is de huidige gezagscrisis een gevolg van ‘jaren van wanbeleid’:
Dat gaat heel ver. Er worden veel processen gevoerd tegen de gemeente Zaanstad en ambtenaren staan voor de rechtbank gewoon te liegen. Dan zeggen ze tegen de rechter: de raad heeft die stukken ter beoordeling gekregen, terwijl dat helemaal niet zo is. Maar in de raad maakt bijna niemand zich daar druk om. Veel raadsleden lezen de stukken niet eens.
Zo kon ook de overlastsituatie bij de Vomar in Poelenburg jarenlang voortwoekeren zonder dat het gemeentebestuur ingreep, vertelt Rot.
Ze keken gewoon weg, zeiden: het valt wel mee. Maar toen Ismail zijn filmpjes op internet zette konden ze er niet langer om heen.
Het is het bekende populistisch betoog, de hele politiek deugt niet, behalve wij. Maar wat is dat Democratisch Zaanstad eigenlijk?
De partij komt voort uit de ZOG, Zaanse Onafhankelijke Groepering, die al tientallen jaren in de raad zit en deel uitmaakt van het college. ZOG werd opgericht als anti-PvdA-groepering. Bij de populistische revolte van 2002 haalde ze maar liefst 11 zetels en werd veruit de grootste. Geheel in de populistische traditie volgden er hevige interne strubbelingen waardoor de fractie uiteenviel in verschillende partijen. Trouw noemde het ‘de soap van de Zaanse Onafhankelijke Groepering’. Nu heeft de partij nog maar 1 zetel.
Een van de onruststokers uit 2002 was Aart Molenaar. Hij verzette zich ertegen dat de partij een meerderheidsbesluit van de raad om een nieuwbouwwijk neer te zetten, accepteerde. Hij splitste zich met twee anderen af en richtte met de geroofde zetels Democratisch Zaanstad op. Die partij heeft nu 4 zetels, die onder meer door Molenaar zelf bezet worden. Democratisch Zaanstad houdt vast aan de populistische lijn die al ruim 35 jaar wordt verkondigd: niemand deugt.
Wat de vraag oproept: deugt Molenaar zelf eigenlijk wel? Zijn Facebookpagina geeft wat duidelijke hints. Het is een vergaarbak van borrelpraat, onderbuikgevoelens en xenofobie. Dat ‘problemen met allochtonen’ niet worden aangepakt, is volgens Molenaar de schuld van allochtonen in de politiek en de rest van iedereen, behalve natuurlijk Molenaar en de zijnen. Hij schrijft:
Rotzooi ruim je natuurlijk op door, als voorbeeldige politicus, de volgende foto van de extreemrechtse pagina ‘Nederland mijn Vaderland’ te delen:
Gesterkt door het taalgebruik van niemand minder dan rot-op-premier Rutte, vindt Molenaar dat Turken die treiteren hier niets te zoeken hebben. Wij Nederlanders zijn de baas in ons eigen land. En Nederlanders die treiteren die anderen treiteren en bedreigen? Daar zegt de goede man niets over.
Wie de Facebookpagina van Molenaar bekijkt, ziet al snel de obsessieve aandacht die hij heeft voor moslims , Turkse Nederlanders en Marokkaanse Nederlanders. Hoe dat zich uit? Onder meer door het bagatelliseren van racisme, het verspreiden van hoaxes, bijvoorbeeld over Sylvana Simons, of wat dacht je van door te claimen dat Arabieren Joden etnisch hebben gezuiverd? Ook deelt Molenaar bijvoorbeeld een bericht over de vrouw van een dominee die zou zijn overvallen in Zaandam. In werkelijkheid is het een filmpje uit 2015, ging het niet over een dominee, maar over een coffeeshophouder. Ook deelde hij een video waarin hij beweert dat jongens in Zaandam in de wijk Poelenburg een politieauto in de fik zouden hebben gestoken. Dat bericht klopt ook niet. Het is een filmpje uit 2015 dat in Houten is gemaakt. Foutje, bedankt? Niet helemaal: Molenaar wordt herhaaldelijk gewezen op het feit dat hij hoaxes verspreidt, maar hij laat de berichten doodleuk staan.
Wat we er maar mee willen zeggen: het is niet de vraag of de Zaanse vloggers fout bezig zijn. Iedereen met een beetje verstand kan dat zien. De vraag is of een populistische onruststokers als Molenaar in staat is die problemen op te lossen. Molenaar kwam zelf eerder meerder malen in opspraak. Bijvoorbeeld nadat hij een ambtenaar van de gemeente op Twitter had geïntimideerd. Ook werd hij en een collega op de vingers getikt nadat hij zich onbetamelijk had gedragen. Daarover schreef het Noord Hollands Dagblad :
“De twee zouden obscene gebaren hebben gemaakt en zich bedreigend hebben uitgelaten toen het in Amsterdam ging over het openbaar vervoer, waarbij wethouder Dennis Straat anders stemde dan Molenaar en Brekelmans van hem hadden verwacht.”
Een blogger uit Zaandam, die een artikel schreef over de prominente plek die de AED in het verkiezingsprogramma van DZ heeft, kreeg ook te maken met de tronie van Molenaar. “Voor sommige mensen hoop je dat een #AED niet in de buurt is” , twitterde hij. Die prominente plek in het verkiezingsprogramma kwam vooral doordat een kandidaat-raadslid een bedrijf in AED-apparatuur heeft. Nogal schimmig dus, maar dat is voor de partij niets nieuws onder de zon. Molenaar houdt niet zo van openheid van zaken geven. Ruud Pauw, één van de leden van een commissie die moest beoordelen of de uitgaven van fracties rechtmatig zijn, werd door hem daarom uitgemaakt voor bonnetjes-Gestapo. Dat terwijl DZ al jaren de onkosten zo ruim mogelijk benoemt en controle van uitgaven – immers gemeenschapsgeld – zo weet uit te rekken dat controle noodzakelijk is.
“Sinds dit jaar wordt er echter scherper op de verantwoording gelet. DZ huurt extern kantoorruimte en wil dat vergoed zien – daarmee is de partij een uitzondering omdat er voor alle fracties vergaderruimte beschikbaar is. Pauw en zijn collega vonden dat ze dit vraagstuk voor moesten leggen aan het Presidium (de fractievoorzitters) en desnoods aan de raad zelf. Molenaar wil dat niet – als het namelijk wordt afgekeurd moet DZ de huur zelf betalen.”
Het antwoord op de vraag of Molenaar in staat is de problemen in Zaandam op te lossen is dan ook nee. Al ruim 35 jaar niet. Geen landelijk journalist die je erover hoort.