Om escalatie te voorkomen, moet voor de zomer een lijst met gemeenschappelijke uitgangspunten worden opgesteld
In volledige stilte houden alle belanghebbende partijen sinds oktober gesprekken over de toekomst van Zwarte Piet, daarmee moet een escalatie zoals vorig jaar worden voorkomen. Dat schrijft het AD vandaag.
Het overleg werd geïnitieerd door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed en moet volgens directeur Ineke Strouken nog voor de zomer leiden tot een lijst met gemeenschappelijke uitgangspunten:
Het is duidelijk dat sommige partijen het zeer oneens zijn over de vraag of Piet zwart moet zijn. Maar op welke fronten zijn ze het wel eens?”
Bij het overleg worden critici als Quinsy Gario (initiatiefnemer van de actie ‘Zwarte Piet is racisme’) en Dehlia Timman (D66 Amsterdam) betrokken, maar ook organisaties als het Sint Nicolaas Genootschap, dat zeer pro-Zwarte Piet is. Daarnaast wordt gesproken met het Sinterklaasjournaal, de Zwarte Pietenschool en leraren en kinderen van scholen in de Bijlmer en Enschede.
Het Centrum voor Volkscultuur is in 2012 door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangewezen om een lijst te maken van levende tradities in Nederland die behouden moeten worden. Het Sinterklaasfeest zou volgens Strouten op de lijst horen:
Maar nu zou zo’n voordracht meteen verkeerd opgevat worden. Sinterklaas kan pas op de lijst als we met zijn allen het erover eens zijn welke elementen er allemaal toe doen. En ja, daar hoort Piet dus ook bij. En of hij zwart moet zijn, kroeshaar moet hebben… Alles wat hem in de ogen van sommigen een racistisch stereotype maakt.