In Overijssel komen bedrijven in de problemen als er niet snel meer arbeidsmigranten naar de provincie trekken. Daarvoor zijn onder meer 11.000 extra woningen nodig. De provincie wil de vestiging van de arbeidmigranten ook eerlijker gaan verdelen. Nu werken de arbeiders vaak in gemeenten die hen geen woonruimte bieden en wonen ze in andere gemeenten.
Veel gemeenten worstelen met het huisvesten van arbeidsmigranten. Zo hebben volgens het onderzoek sommige Overijsselse gemeenten helemaal geen beleid voor het huisvesten van de groep. Arbeidsmigranten wonen vaak met te veel mensen in kleine, vaak verouderde woningen, wat weer voor overlast in de buurt kan zorgen. In de grensregio loopt sinds afgelopen zomer een project dat uitbuiting onder arbeidsmigranten moet tegenaan.
De rechtse partijen die in Den Haag proberen een nieuwe regering te vormen. Allemaal zeggen ze migratie tegen te willen gaan maar voor arbeidsmigranten - de grootste groep migranten - willen ze veelal een uitzondering maken. Zowel BBB en NSC hebben in Overijssel hun thuisbasis.
In Overijssel wonen en werken volgens de laatste cijfers zo'n 22.700 arbeidsmigranten op en bevolking van bijna 1,2 miljoen. De verwachting is dat het aantal de komende jaren toeneemt met zo'n 4.000 tot 8.000 mensen, veelal afkomstig uit Polen, Roemenië, Hongarije en Bulgarije. De meeste arbeidsmigranten zijn werkzaam in de vleesindustrie, zoals in slachterijen, en de agrarische sector.
Overijssel kampt met een sterfteoverschot en had jarenlang te maken met een binnenlands migratietekort omdat meer mensen de provincie verlieten - veelal door te verhuizen naar het westen van het land - dan dat er bij kwamen.
.