Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Overheidssteun aan Borssele kan financiële strop betekenen

  •  
04-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
3289775603_985186db1c_o
De noodlijdende kerncentrale in Borssele moet nu de deuren sluiten en pas over tientallen jaren worden ontmanteld. Dat is de enige manier om de financiële risico’s te beperken, zo blijkt uit een rapport van adviesbureau Spring Associates. Overheidssteun aan de centrale loont alleen wanneer de komende tien jaar de stroomprijs wordt verdubbeld.
Het adviesbureau deed in opdracht van Greenpeace en WISE onderzoek naar de financiële gevolgen van overheidssteun. Het nu verschenen rapport loopt daarmee vooruit op het verzoek van de Tweede Kamer aan het ministerie van Economische Zaken om de gevolgen van die steun in kaart te brengen.
Omdat niet vaststaat hoe de stroomprijs zich de komende jaren ontwikkelt, levert overheidssteun grote financiële risico’s op. Als de prijzen gelijk blijven of dalen, kan dat zelfs een verlies opleveren van een half miljard euro.
Delta, het moederbedrijf van de centrale, heeft het Rijk en de aandeelhouders van Borssele gevraagd om financiële steun omdat het bedrijf de komende jaren verliezen verwacht. Delta zegt anders alleen aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen wanneer gezonde bedrijfsonderdelen worden verkocht. Maar die steun is weggegooid geld, concluderen Greenpeace en WISE nu: ‘Het is niet te verkopen dat burgers moeten betalen voor het risico op kernrampen en extra kernafval.
Openhouden is dus geen optie, aldus het rapport. Maar sluiten brengt ook problemen met zich mee. Hoewel er nog wel geld in het ontmantelingsfonds zit, is dat onvoldoende om de centrale te ontmantelen. Er is een tekort van ongeveer 250 miljoen euro.
Spring Associates rekende drie scenario’s door: Borssele openhouden, sluiten of insluiten. Dat laatste houdt in dat de centrale nu zijn deuren sluit, maar nog niet ontmanteld wordt. Het is volgens de onderzoeker de meest veilige optie, waarbij de verliezen beperkt worden tot 100 miljoen euro.
Alles behalve openhouden in elk geval, zo vinden Greenpeace en WISE: ‘Borssele levert een marginaal aandeel van onze elektriciteit en wordt weggeconcurreerd door schone energie. Sluiting of insluiting is zowel economisch als ethisch de beste oplossing.’
Bronnen: NOS , Omroep Zeeland / cc-foto: PhotoRNW.org
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor