© cc-foto: Alex Hoekerd
Niet bij crematoria maar bij begraafplaatsen gaat het geld in rook op. Dat wil zeggen: de kosten overstijgen de inkomsten. Gemeenten willen daarom af van de zorg voor de laatste rustplaats en zoeken naar mogelijkheden om de begraafplaatsen te privatiseren. Dat meldt Omroep Brabant:
Er worden steeds minder mensen begraven, merkt de meerderheid van de gemeenten die Omroep Brabant sprak. Het bedrag dat ze daarom jaarlijks bij moeten leggen voor het onderhoud van begraafplaatsen loopt flink op: tot wel 185.000 euro in Land van Cuijk en 100.000 euro in Rucphen. Het geld komt uit algemene middelen: “Het gaat dus niet direct ten koste van iets anders, er blijft alleen minder over”, aldus een woordvoerder van de gemeente Rucphen. (...) Maar wie wil een verliesgevende begraafplaats overnemen? In Son en Breugel gaat een partij uit Drenthe het beheer van de begraafplaats Wolfswinkel overnemen en in ruil daarvoor een nieuw crematorium bouwen. Met de opbrengst van het crematorium kan de begraafplaats dan onderhouden worden.
De wet stelt dat iedere gemeente een openbaar kerkhof moet hebben. Niet alle gemeenten grijpen naar het wapen van privatisering. In Deurne, waar het aantal begrafenissen is teruggelopen van 45 naar 15 per jaar, wordt het onderhouden van een begraafplaats als morele plicht van de gemeenschap gezien. Met de inzet van vrijwilligers worden kosten bespaard.
cc-foto: Alex Hoekerd