Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft bekend gemaakt de stekker te trekken uit een groot ICT-project waarbij het bevolkingsregister gemoderniseerd moest worden. De overheid stak al 90 miljoen in het centrale computersysteem waarmee de basisadministratie gemoderniseerd moest worden, dat niet te bouwen blijkt. Daarmee heeft de overheid wederom volledig gefaald met een groot ICT-project.
Meer dan vijftien jaar geleden werd het startschot aan het project gegeven, waarbij het doel was om alle 388 gemeenten en 500 overheidsorganisaties ‘altijd en continu’ toegang te geven tot de meest recente persoonsgegevens van Nederland en haar inwoners. De gegevens moesten dan centraal worden vastgelegd, in plaats van bij de gemeenten.
He tis echter gebleken dat de Nederlandse overheid niet in staat is om een systeem van een dergelijke omvang met zoveel functionaliteiten voor zoveel verschillende gebruikers te realiseren.
Het is het zoveelste mislukte ICT-project van de Nederlandse overheid. Zo waren er vergelijkbare mislukkingen bij het UWV, in de zorg, de krijgsmacht en bij hulpdiensten. Tussen 2012 en 2014 werd er zelf een parlementaire commissie ingesteld om te onderzoeken waarom de Nederlandse overheid op het gebied van ICT blijft falen.
Het Bureau ICT Toetsing dat voortkwam uit het onderzoek van deze commissie, meent dan ook dat de overheid de Operatie Basisregistratie Personen ook helemaal niet moet willen. Zij gaven Plasterk dan ook het advies om zijn verlies maar te nemen. Volgens de Chief Information Officer van het Rijk, zou Plasterk hooguit moeten kijken of de investeringen sinds 2009 überhaupt nog iets bruikbaars hebben opgeleverd.
Als hij er niet mee zou stoppen, zou de mislukking nóg duurder worden. Er zou dan nog 165 miljoen aan kosten komen voor de overheid en 54 miljoen voor de gemeenten, bovenop de 90 miljoen die nu al is geïnvesteerd in de blunder. Dan zou de realisatie van het project, jaren na dato, alsnog kunnen falen in de implementatie waar nog kosten bij zouden komen.
Ronald Plasterk heeft dan ook de Kamer geïnformeerd het project te stoppen.