Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Organisator nationale slavernijherdenking: Martin Bosma alleen welkom na 'reflectie'

  •  
17-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3388 keer bekeken
  •  
martinbosma

Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) wil dat Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma nadenkt over zijn uitspraken over het slavernijverleden die hij in zijn vorige rol als PVV-Kamerlid deed. Dat meldt ANP. Voorzitter Linda Nooitmeer vraagt rechtsextremist Bosma "te reflecteren" en "een gebaar" te maken. Als hij weigert dat te doen, moet hij een vervanger sturen naar de kranslegging tijdens de nationale herdenking van het slavernijverleden.

De nationale herdenking vindt op 1 juli plaats bij het slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam. Daar zijn diverse hoogwaardigheidsbekleders bij, waaronder ook de Kamervoorzitter. Dat is in dit geval Martin Bosma, de racist die de nazistische omvolkingstheorie verspreidt en wiens partij de PVV in het partijprogramma heeft staan dat de excuses voor het Nederlandse slavernijverleden moeten worden ingetrokken.

Maandag werd in een open brief in het Parool de gemeente Amsterdam en het NiNsee opgeroepen de uitnodiging aan Bosma in te trekken. De ondertekenaars schrijven daarin dat Bosma’s persoon en functie niet los van elkaar kunnen worden gezien: ‘Martin Bosma draagt al twintig jaar een expliciete racistische ideologie uit met witte suprematie als uitgangspunt. Hij laat zich denigrerend en racistisch uit over Afro-Caribische Nederlanders. Hij ontkent de doorwerking van het slavernijverleden in de hedendaagse maatschappij, in de vorm van discriminatie en uitsluiting.’ De brief is ondertekend door veel bepalende zwarte organisaties als The Black Archives, Vereniging Ons Suriname, Theater voor Keti Koti, Anton de Kom Stichting en Patta.

Ook schrijven de briefschrijvers dat met de komst van Bosma op 1 juli een ‘grens’ wordt overschreden, en de betekenis van Keti Koti ‘geweld’ wordt aangedaan: ‘Een kranslegging door deze Kamervoorzitter onteert de intrinsieke betekenis van dit moment voor veel Nederlanders,’ schrijven ze. ‘Het ontneemt iedere waarachtigheid aan het eerbewijs dat die daad symboliseert.’

Bosma zelf lijkt niet van plan iets van zijn racisme terug te nemen of om iemand anders te sturen. Dat bleek maandag tijdens een Kamerdebat. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat Kamervoorzitter die is uitgenodigd eerst moet reflecteren,” zei Bosma, gevolgd door: “En excuses ook nog.”

Het is de grote vraag hoe het nu verder gaat. Gevreesd wordt voor demonstraties, zoals in 2005 ook gebeurde. De komst van toenmalige minister Rita Verdonk (Integratie en Vreemdelingenzaken) zorgde voor grote opschudding, omdat zij niet bepaald bekend stond als een voorstander van emancipatie en verdraagzaamheid, zo klonk de kritiek vanuit de zwarte gemeenschap.

Verdonk reisde wel af naar het Oosterpark en hield haar toespraak onder luid gejoel, maar moest de herdenking onder politiebegeleiding verlaten toen zij een krans wilde leggen. Woedende demonstranten drongen naar voren, waarna beveiligers haar terugtrokken en begeleidden naar het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis – het huidige OLVG.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.