Waarschijnlijk zal de wereld al in een van de komende jaren anderhalve graad warmer zijn dan in het pre-industriële tijdperk. Tussen 2023 en 2027 is de kans op een dergelijke hoge gemiddelde jaartemperatuur 66 procent, blijkt uit berekeningen van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Tot nu toe is de hoogste gemiddelde temperatuurstijging 1,28 graden, meldt The Guardian.
De kans op een nieuw jaarhitterecord is 98 procent. Volgens de meteorologen stuwen de uitstoot van broeikasgassen en het El Niño-fenomeen de gemiddelde temperatuur verder omhoog. Dat betekent dat de kans op het overschrijden van de anderhalve-gradengrens toeneemt.
De gevolgen zullen groot zijn, stelt de secretaris van de WMO, hoogleraar Petteri Taalas. “We moeten ons voorbereiden. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de volksgezondheid, de voedselzekerheid, de waterhuishouding en het milieu.”
In 2015 beloofden landen tijdens de klimaatconferentie in Parijs dat ze zouden proberen om de temperatuurstijging beneden de anderhalve graad te houden. Verdere opwarming van de aarde kan volgens deskundigen leiden tot onomkeerbare schade.
Opwarming van de aarde leidt tot extremer weer, maar de gevolgen van de klimaatcrisis kunnen van gebied tot gebied verschillen. Zo zal de regenval in Noord-Europa de komende jaren toenemen, terwijl het in het Amazonegebied juist droger blijft. De vrees is dat delen van de Amazone daardoor in een soort savanne zullen veranderen.