Het regeerprogramma van het ultrarechtse kabinet-Wilders bevat negen voorstellen die in strijd zijn met de rechtsstaat. Tot die conclusie komt de commissie rechtsstatelijke toets, ingesteld door de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). De deskundigen noemen het plan om voor asiel het noodrecht in te roepen “voorzienbaar misbruik van bevoegdheid” en “onaanvaardbaar”, schrijft de Volkskrant.
“De negen plannen die in strijd zijn met de rechtsstaat staan vooral in de asielparagraaf. Het afwijzen van een asielaanvraag als een vreemdeling niet op gehoor is verschenen, is in strijd met de richtlijn Europese Asielprocedure. Er is ‘geen ruimte’ voor het verder versoberen van de asielopvang, zoals het programma aankondigt. En het afschaffen van rechtsbijstand in beroepsprocedures voor kansarme asielzoekers en vervolgaanvragers is in strijd met het Europees asielrecht.”
GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans grijpt het vernietigende oordeel van de Nederlandse Orde van Advocaten aan om premier Dick Schoof aan te spreken. “Hoe lang gaan jullie nog door op deze doodlopende weg?”
Staatssecretaris Teun Struycken (NSC), binnen het kabinet verantwoordelijk voor versterking van de rechtsstaat en deugdelijke wetgeving, wringt zich in een interview met Trouw in allerlei bochten om de verkrachting van de rechtsstaat te bagatelliseren.
“Alle partijen die dit kabinet ondersteunen, hebben zich gecommitteerd aan rechtsstatelijkheid. Dat is heel belangrijk om voor ogen te houden, daar mogen we dan ook van uitgaan”, zegt hij bijvoorbeeld. Schattig: vermoedelijk is NSC de enige partij die nog gelooft dat de rechtsstaatverklaring van de vier coalitiepartijen echt iets te betekenen heeft.
Als Struycken de vraag krijgt voorgelegd of hij zelf een asielcrisis ervaart, antwoordt hij: “Ik heb daar geen opvatting over.”