Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opkomst is de grote verliezer

  •  
16-03-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2081 keer bekeken
  •  
IMG_5350

Update 17 maart:

Bij de gemeenteraadsverkiezingen deze week is minder dan de helft van het aantal kiesgerechtigden komen opdagen. Een terugloop ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2018, toen bracht nog 54,5 procent van de kiesgerechtigden hun stem uit. Rotterdam, Almere en Roosendaal bungelen onderaan de lijst, daar kwam nog geen 40 procent van de kiezers opdagen. Schiermonnikoog en Rozendaal wisten hun inwoners wel te enthousiasmeren: zij behaalden een opkomst van ruim 80 procent.

Winst was er door het hele land voor de lokale partijen, maar ook de nieuwkomers wisten te scoren. Lokale partijen wisten landelijk 36 procent van de stemmen binnen te halen, een stijging van 7 procentpunt ten opzichte van vier jaar eerder. In steden al Den Haag, Rotterdam en Maastricht zijn lokale partijen als grootste uit de verkiezingen gekomen, respectievelijk Groep De Mos, Leefbaar Rotterdam, en Senioren Partij Maastricht.

Enkele landelijke partijen verliezen, hoewel de schade lijkt mee te vallen. De VVD verloor zo’n 2 procentpunt van de stemmen in 2018, maar komt met 11,5 procentpunt toch als grootste uit de bus. Van het CDA werd vooraf verwacht dat de partij een dreun zou krijgen, maar dat lijkt mee te vallen. De partij zakt van 13,4 procentpunt in 2018, naar 11,2 procentpunt nu. Nog altijd goed voor een tweede plek. In Amsterdam bleef het lang spannend of het CDA zijn ene resterende zetel zou behouden, dat lijkt wel het geval te zijn. Grote winnaar in de hoofdstad is de PvdA met 17 procent van de stemmen, op de voet gevolgd door GroenLinks. 

De grote verliezer is de SP van Lilian Marijnissen, die veel linkse kiezers van zich vervreemdt onder meer door het opzichtig hengelen in de populistische PVV-vijver. In tegenstelling tot de partij van Wilders die landelijk slechts licht lijkt in te leveren, kreeg de SP forse klappen te verduren. De stammenstrijd die de afgelopen maanden binnen de socialistische partij woedde heeft ongetwijfeld ook niet geholpen. De partij royeerde de voltallige eigen jongerenafdeling. Een deel van de geroyeerde SP’ers ging onder een andere partijvlag de verkiezingen in. De grootste klap kreeg de SP te verduren in Gennep (Limburg), daar verloor de partij maar liefst 12,4 procentpunt. In het traditioneel links stemmende Groningen moest de SP ook flink inleveren en in acht van de tien grootste steden ging de SP ook onderuit. Het pijnlijkste verlies is ongetwijfeld Oss, thuisbasis van de familie Marijnissen en al jarenlang een SP-bolwerk. Daar is het niet langer de grootste partij. Marijnissen verliest vrijwel elke verkiezingen, dit keer volgens haar omdat de aandacht van de kiezer vooral naar de oorlog ging. 

Bij nieuwkomer BIJ1 kan de vlag uit. Vier jaar geleden deed de partij alleen nog mee in Amsterdam, dit jaar was dat ook in Rotterdam, Utrecht, Almere en Delft. Overal lijkt de partij zetels in de wacht te hebben gesleept. In Amsterdam stijgt de partij van 1 naar 3 zetels. Ook andere gemeentelijke nieuwkomers als Volt en Forum voor Democratie wisten winst te behalen. Op Urk, waar Forum-leider Thierry Baudet een megawinst had verwacht om zijn gedroomde Forumland te bouwen, wist FvD geen enkele zetel te bemachtigen. De lijsttrekker kan blijkens het interview met Omroep Flevoland niet bijzonder goed met zijn verlies omgaan:

Forum wist ook in Groningen geen zetel in de wacht te slepen. In de andere gemeenten waar de partij meedeed, komen ze weliswaar de raad in, maar de zelf verwachte grote winst blijft overal uit. 'De hele wereld lijkt soms tegen ons te zijn,' concludeert Jasper van der Voort, landelijk FvD-campagneleider én kandidaat-raadslid in de gemeente Westland. De partij voerde door heel het land, van Groningen tot Limburg, campagne met onder andere het wegstemmen van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. In Amsterdam levert Forum ondertussen twee zetels in en houdt er dus maar eentje over.

Eerder

De opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen lijkt tegen te vallen. In de gemeente die als eerste de uitslag bekendmaakte, Schiermonnikoog, was de opkomst 2,3 procent lager maar toch nog 80,2 procent. In Rotterdam ligt de opkomst onder de 40 procent, een nieuw dieptepunt.

In Amsterdam bleef de opkomst steken op minder dan 45 procent van 52 procent in 2018. Volgens de exitpoll maakt de PvdA in de hoofdstad een verrassende comeback. De partij zou van 5 naar 9 zetels stijgen en GroenLinks, die op 9 zetels blijft, naar de kroon steken.

Grote verrassing is ook BIJ1, de partij stijgt van 1 naar 3 zetels in de hoofdstad en wist in Rotterdam als nieuwkomer 2 zetels te behalen volgens de exit polls.

Volt weet zetels te behalen in Amsterdam en Rotterdam. De SP verliest in beide steden een zetel.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.