Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ophef op Twitter over geweigerde Efteling bezoeker in rolstoel

  •  
22-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
803 keer bekeken
  •  
8998247245_36244ab83a_z
Wie een handicap of een fysieke beperking heeft en ook eens een dagje naar de Efteling wil, krijgt sinds kort te horen dat ze dan eerst naar de huisarts moeten om een briefje te halen. Amber Bindels, die namens Wij Staan Op opkomt voor mensen met een handicap, werd onaangenaam verrast toen ze erachter kwam dat het pretpark zijn beleid heeft gewijzigd voor mensen met een beperking. Je kunt alleen nog maar gebruik maken van de voorzieningen voor mensen met een beperking als je een geschreven verklaring van een onafhankelijke arts hebt.
Als reden geeft het pretpark ervoor dat er misbruik gemaakt zou worden van de faciliteiten en dat het voor de medewerkers moeilijk zou zijn om in te schatten wie er wel of niet gehandicapt is. Hoeveel misbruik er daadwerkelijk zou worden gemaakt, is nergens duidelijk. Op sociale media ontstond er steeds meer verontwaardiging op de reactie van het pretpark.
Niet alleen zouden huisartsen wel iets beters te doen hebben dan het toegangsbeleid van de Efteling voor ze op te lossen. Ook zouden ze helemaal niet dit soort verklaringen af mogen geven volgens mensen die zelf aangeven arts te zijn. Daarmee zou het toegangsbeleid, naast op zijn zachtst gezegd weinig inlevend, ook juridisch niet eens houdbaar zijn.
Foto: CC  Armand Rajnoch
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

omaoeverloos
omaoeverloos
24 apr. 2017 - 13:38
Tjonge, en ik maar denken dat aan alle eftelingbezoekers wel een steekje loszit. Geen zinnig mens betaalt toch een vermogen om urenlang in wachtrijen door te brengen temidden van krijsende en zeurende kinderen?
Perro caliente
Perro caliente
23 apr. 2017 - 18:54
De Efteling signaleert een probleem namelijk misbruik en ik ga er vanuit dat het een reëel probleem is. Wat zou de Efteling er mee winnen en ze kunnen niet in de stoel van een arts plaatsnemen om te bepalen wie wel en wie niet een beperking heeft. Het probleem zijn de hufters die misbruik van een regeling voor mensen met beperkingen want het woord handicap mag ik niet gebruiken van mijn 15 jarige zoon(met beperkingen). Ik zie veel naïviteit in de reacties ik zou zeggen wordt eens wakker, gebruik je ogen en don't shoot the messenger.
Cliff Clavin
Cliff Clavin
23 apr. 2017 - 13:02
Ik zie iets wat tegenwoordig helaas overal en altijd aanwezig is: georganiseerd wantrouwen, cynisme, en de bijbehorende wegkijkerij, goedpraterij, en vooral ook: een heilig ontzag voor commercie en autoritaire botheid. En een bijzonder groot gebrek aan inlevingsvermogen (dit kom je in veel psychologische en psychiatrische analyses van de contemporaine persoonlijkheidsstructuur tegen, een onthutsend fenomeen). Hebzucht, lachwekkend imponeergedrag van mensen met enig gezag, en een dociele houding, die zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gelukkig zijn we niet verplicht naar de Efteling te gaan. Ik hoop dat die lui daar dit gevoelig in de kontzak gaan voelen; het is de enige taal die ze verstaan.
3 Reacties
Rara4
Rara423 apr. 2017 - 21:09
De Efteling stelt gratis rolstoelen ter beschikking. Er zijn speciale ingangen en toiletten. Mensen met een rolstoel mogen altijd langs de rij. Er zijn ook speciale parkeerplekken (200) en minder valide mensen krijgen korting en ook hun begeleiders. Is dit niet voldoende? Als de Efteling constateert dat er misbruik van de gratis rolstoelen werd gemaakt, dan mag de Efteling toch maatregelen nemen. Dat doen ze niet voor niks.
Cliff Clavin
Cliff Clavin23 apr. 2017 - 22:05
@ Rara - je bent een brave en onderdanige leerling, van hoe geld mismaakt. Veel geluk, verder.
Don Quichote
Don Quichote24 apr. 2017 - 8:56
@Cliff wat een zwaktebod van jou. Jij poneert een stelling die iemand anders onderuit haalt en dan kom je met zo'n reactie?
Soms wel soms niet!
Soms wel soms niet!
23 apr. 2017 - 12:30
Als je in de eftelting bent, in een rolstoel doe je dat echt niet voor je plezier. Je mist nl heel veel dingen, waar je niet in kan. Zelf heb ik sinds vele jaren reuma. De ene keer gaat het beter dan de andere. Wij waren 4 jaar geleden met gezin in de Eftelting, kreeg ik helaas een hevige reuma aanval. Dus moest er een rolstoel gehaald worden. Met ontzettend veel pijn, maar we konden gelukkig verder. Heb helaas uiteraard toch dingen gemist, die je echt niet kan doen met een rolstoel. Moet ik dan altijd een bewijs bij me hebben, dat ik heel onverwachts in een rolstoel terecht kan komen? Moet ik er voor gestraft worden dat ik chronisch pijn heb? Ik moet dit al bijna 40 jaar handelen. Je voelt je bijna een uitgestotene! Dat maakt me uiteraard best verdrietig! En die kortere wachtrij, is er omdat je met de rolstoel anders de activiteit niet kan bereiken. Bv een trap op, of op smal dat je er net rolstoel echt niet doorkan. Sorry maar ik vind het een groot schandaal dat de Eftelting dit gaat verwachten.
2 Reacties
BingoGrubb
BingoGrubb23 apr. 2017 - 16:29
u heeft er dan dus geen moeite mee als de wacht rij voor mensen met een beperking al maar langer word omdat spontaan iedereen autistisch word als ze het park betreden om zo ook gebruik te maken van de korter wachtrijen en korting.
Rara4
Rara423 apr. 2017 - 16:57
Bij de andere attracties, gaan de mensen uit de rolstoel.
Jan Woei
Jan Woei
23 apr. 2017 - 12:29
Gehandicapten zijn niet zielig en willen zo ook niet worden behandeld. Het maken van een uitzondering op een algemeen regel is niet omdat gehandicapt "zielig" zijn, het is (zou het m.i moeten zijn) een zakelijke gerichte maatregel die een specifieke hindernis wegneemt voor de gehandicapte die deelname zou belemmeren. Onvermijdelijk is dat enige beoordeling plaatsvindt om te zien of iemand aanspraak kan maken op deze uitzondering. Zo moet je bijv in bezit zijn van een invalidekaart voor een invalide parkeerplaats. Vinden we heel normaal. Gehandicapten die aangewezen zijn op deze uitzondering hebben juist belang bij controle / toezicht. Betekent ook dat "gehandicapt" een veel te algemene categorie is. In een wachtrij staan vindt niemand fijn, waarom zou dit per definitie (!) voor iemand in een rolstoel belastender zijn? Dat hangt van meerdere factoren af. Het kan voor een verder lichamelijk gezond persoon met een vorm van adhd of autisme wel veel belastender zijn. M.i bestaat een risico dat juist uitzonderingen die objectief bezien niet noodzakelijk zijn gehandicapten als bijzondere "zielige" categorie neerzetten. Betekent m.i. ook dat je dit onderwerp uit de zieligheidsfeer moet halen, zakelijk, objectieve argumenten. Ik vermoed dat veel gehandicapten hierzelf ook zo over denken.
 marcz
marcz
23 apr. 2017 - 12:23
Kop op mensen dit is al jaren de trend en zal alleen maar erger worden. Een maatschappij gebaseerd op wantrouwen. 'Bewijs eerst maar wat u zegt en daarna zien we wel verder'
2 Reacties
Soms wel soms niet!
Soms wel soms niet!23 apr. 2017 - 12:37
Sorry als de de trend moet gaan worden in de maatschappij, dat er geen enkel vertrouwen meer in men sen is zie ik de toekomst somber in!
Don Quichote
Don Quichote23 apr. 2017 - 12:42
Of is het een maatschappij waar steeds meer misbruik van voorzieningen (voor anderen) wordt gemaakt. waar steeds vaker gewoon op parkeerplaatsen voor gehandicapten wordt geparkeerd. De Efteling zou deze regel niet instellen als er geen misbruik van werd gemaakt, en in plaats van boos te worden op de mensen die er op een misselijkmakende wijze misbruik van maken wordt iedereen hier boos op de Efteling. Beetje omgekeerde wereld.
BingoGrubb
BingoGrubb
23 apr. 2017 - 11:26
ik begrijp het wel. er zijn genoeg ziekte beelden en handicapt en psychische aandoeningen die van buiten niet te zien zijn aan de mensen. en als er veel mensen zijn die gebruik mogen maken van de snellere rij voor gehandicapte dan is die rij binnen de kortste keren zo lang als de reguliere rij en dan heeft die hele regeling geen nut meer. ik begrijp heel goed dat het niet heel leuk is maar deze regeling is niet bedacht voor mensen waarbij in een oog opslag duidelijk is dat ze een handicap hebben.de regeling is bedacht voor de mensen die waar het niet zichtbaar is zoals asperge. het probleem is niet de efteling het probleem zijn de klootzakken die doen als of ze een handicap hebben. ik vind de verontwaardiging dan ook enorm onterecht. want als de efteling niks doet heeft de wachtrij voor echt zieken en gehandicapte nog maar weinig zin
2 Reacties
Don Quichote
Don Quichote23 apr. 2017 - 16:37
Waarom zou iemand met het syndroom van Aspesger niet in de gewone wachtrij kunnen? Zometeen willen ADHD-ers ook in de korte rij .. Dan is de gehandicaptenrij langer dan de gewonen Erg moeilijk ter been of in een rolstoel kan ik me voorstellen.
Don Quichote
Don Quichote23 apr. 2017 - 16:40
Syndroom van Asperger...
jandebakker
jandebakker
23 apr. 2017 - 10:29
Sorry maar ik snap de hele verontwaardiging niet. De Efteling heeft geen enkele verplichting om mensen in een rolstoel een kortere wachtrij aan te bieden. De meeste wachtrijen zijn ook gewoon toegankelijk voor mensen in een rolstooel. Boos worden omdat de Efteling plots een voorwaarde stelt om gebruik te mogen maken van hun kortere wachtrij is dus wel heel sneu. Gaan deze klagers nu ook boos worden omdat de voedselbank ook een bewijs van een laag inkomen wil zien voordat je gebruik mag maken van hun voorzieningen?
3 Reacties
Soms wel soms niet!
Soms wel soms niet!23 apr. 2017 - 12:42
De mensen in de rolstoel vragen niet om de korte wachtrij, maar daar moet gebruik van gemaakt worden omdat het vaak de enige manier is, om een attractie te bereiken! Dus we vragen niet om een korte wachtrij, maar een attractie die toegankelijk is voor rolstoelers. Dus als ze de attractie toegankelijk maken, kunnen we gewoon in de rij. En dat een enkeling blijkbaar misbruik maakt, moet dat een reden zijn om de rolstoeler te weigeren zonder doktersbewijs?
Don Quichote
Don Quichote23 apr. 2017 - 19:47
Waar staat dat het alleen om rolstoelgebruikers gaat? En omdat er veel misbruik van wordt gemaakt is deze regel er, niet om gehandicapten te pesten of zoiets, maar juist om echte gehandicapten van dienst te zijn. Dat lijkt iedereen even te vergeten, als ze niets zouden doen tegen het onterecht gebruik maken van de voorzieningen voor gehandicapten was de boosheid nog te begrijpen. Nu doen ze er iets aan en is het nog niet goed.
Dusk2
Dusk227 apr. 2017 - 2:11
@ Don VIto "Waar staat dat het alleen om rolstoelgebruikers gaat?" Jij doet nu alsof 'Soms wel soms niet!' heeft gezegd dat het alleen om rolstoelgebruikers gaat. Maar dat heeft hij/zij helemaal niet gezegd. Dat je met dit soort flauwekul een rolstoelgebruiker, die natuurlijk gewoon veel meer ervaring met dit onderwerp heeft dan jij, probeert te diskwalificeren! Het is werkelijk compleet respectloos! "En omdat er veel misbruik van wordt gemaakt is deze regel er, niet om gehandicapten te pesten of zoiets, maar juist om echte gehandicapten van dienst te zijn." Voor gehandicapten is het enige effect van deze regel dat zij heel veel extra tijd en geld kwijt zijn om een kaartje te bemachtigen waarmee zijn van de rolstoelrij gebruik kunnen maken. De regel is er dus in ieder geval niet om echte gehandicapten van dienst te zijn.
pois
pois
23 apr. 2017 - 10:17
De Efteling heeft heel veel faciliteiten voor mensen in een rolstoel, sommige attracties zoals droomvlucht mag je ivm met brandveiligheid niet in. Maar veel andere attracties kun je via de uitgang zonder wachten naar binnen. Dus als er aan de voorkant een rij staat van een uur, dan kun je + 1 begeleider met de rolstoel via de achterkant naar binnen. Goede deal zou je zeggen. Helaas is dit zo'n goede deal dat er mensen zijn die de onbeschoftheid hebben om een handicap te simuleren om op deze manier de wacht rij te omzeilen. Dat dit gebeurd is al jaren bekend, maar blijkbaar heeft de Efteling er nu iets aan willen doen. De gekozen methode is wat bot en niet in lijn met het gevoel dat de Efteling wil uitstralen. Als mensen hun boosheid willen uiten, doe dit dat niet naar de Efteling maar naar de mensen die een handicap simuleren.
Tigerlilly
Tigerlilly
23 apr. 2017 - 9:52
Ik geloof zeker dat er mensen zijn die misbruik maken door zich voor te doen als gehandicapt om b.v. zo lange rijen te kunnen passeren. Je ziet het ook regelmatig op parkeerplaatsen bedoeld voor gehandicapten dichtbij de ingang van supermarkten, stadscentra, en zelfs ziekenhuizen mensen die zeker niet gehandicapt zijn parkeren. Ik voeg ze dan luid en duidelijk toe dat het niet voor geestelijk gehandicapten bedoeld is (alvast excuses voor degenen die zo'n opmerking kwetsend voor echte geestelijk gehandicapten achten). Dit heeft vrijwel altijd het bedoelde effect dat dit soort asocialen zich geneert door aanwezigheid van omstanders die er zeer geamuseerd door zijn. Bij het parkeren is dus niet zonder reden een officiële verklaring in de vorm van een vertoond document achter de voorruit vereist om zo werkelijke gehandicapten bedoelde ruimte te geven. Waarom niet zoiets tegen asocialen en ten behoeve van werkelijke gehandicapten bij gelegenheden die speciale voorzieningen en regelingen aanbieden?
DaanOuwens
DaanOuwens
23 apr. 2017 - 9:41
Logisch dat men reageert op dit besluit van de Efteling. Sterker om tot een dergelijk besluit te komen, of een dergelijk besluit te verdedigen, moet er een serieus steekje aan je los zijn. Dan mis je wat fundamentele waarden en normen die nederland een moderne samenleving maken. De Efteling neemt namelijk een generiek op besluit om een probleem veroorzaakt door een veel kleinere groep op te lossen en sluit daarmee een grote groep kwetsbare mensen uit. Dan ben je asociaal en discrimineer je. Of de reacties op twitter zinnig zijn vraag ik mij af. Het lijkt mij handiger een advocaat te zoeken die hier zin in het. Met een gehandicapte vriend of vriendin af te reizen naar de Efteling de weigering zorgvuldig te filmen waarbij je mag hopen dat de Efteling inderdaad deze domme actie onderneemt en vervolgens de zaak aanhangig maken. Uitkomst een schade vergoeding en excuses en aanpassing van het beleid van de Efteling die vervolgens oplichters gewoon mogen weigeren.
2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus23 apr. 2017 - 11:44
"en sluit daarmee een grote groep kwetsbare mensen uit" Dus als je mensen geen voorrecht geeft sluit je ze uit? Er is ruimte genoeg in de rijen om daar een uurtje in je rolstoel te zitten wachten, dus werkelijk niemand wordt uitgesloten. "Dan ben je asociaal en discrimineer je." Als je een privilege afneemt discrimineer je?
Soms wel soms niet!
Soms wel soms niet!23 apr. 2017 - 12:49
Piet de Geus: we vragen niet om voorrecht, maar om gebruik te kunnen maken van een attractie, die vaak niet te bereiken is via de gewone weg voor rolstoelers. Dus als de Eftelting het park rolstoelvriendelijk maakt, gaan we graag met ons hele gezin gezamenlijk in de wachtrij, ipv gescheiden in de attractie te gaan. Geloof me: als je met zijn 10en in de Eftelting bent, is het echt niet leuk om apart te moeten!
Tom Meijer
Tom Meijer
23 apr. 2017 - 8:46
De ophef is volkomen terecht. Het is nog steeds beschamend gesteld met de 'voorzieningen' voor gehandicapten. En dan is Nederland nog heilig.
1 Reactie
BingoGrubb
BingoGrubb23 apr. 2017 - 11:36
die voorzieningen bied de efteling al jaren en die staan hier helemaal niet ter discussie. ik heb in het verleden meerderen malen namelijk met een groepje downers naar de efteling geweest waar van 2 in een rolstoel zaten. ik heb dan ook helemaal geen klachten over de toegankelijkheid van het park. in mijn ogen word hier naar het verkeerde aspect van het probleem gekeken. het probleem zijn gezonde mensen die zich voor doel alsof ze een handicap zouden hebben en kennelijk heeft de persoon met een echte handicap er onder te leiden anders neemt de efteling iets deze beslissing. en het probleem word hier door wel opgelost mensen met een aandoening krijgen een kortere rij waar ze recht op hebben en de 2 euro korting waar ze recht op hebben.
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen
23 apr. 2017 - 7:22
Als de Efteling dit wenst af te dwingen, dan moeten ze ook de kosten voor het consult bij de huisarts aan de verzekeraar vergoeden.
Hanvander Horst
Hanvander Horst
23 apr. 2017 - 7:07
Alle mensen. Al dat geld voor niks uitgegeven. Had ik speciaal voor duur geld een rolstoel gekocht om die gasten bij de Efteling een beetje om de tuin te leiden en om die conducteurs van de bus en de NS te stressen, dat ze allemaal dingen voor mij moesten doen om me in de trein te krijgen en ik dan lachen natuurlijk! En nou is dat in ieder geval wat die Efteling betreft allemaal voor niks geweest. Ze zijn al die neprolstoelers zoals ik te slim af geweest. Nou ja, dan word ik maar loverboy.
3 Reacties
BingoGrubb
BingoGrubb23 apr. 2017 - 11:39
ja want iedereen met een handicap zit in een rolstoel namelijk.
Rara4
Rara423 apr. 2017 - 13:43
Lees even een van de bovengenoemde klaagtweets. Daarin staat "geldt dit ook voor iemand met het syndroom van down". Met andere woorden, dergelijke personen gaan dus met een rolstoel naar de Efteling. Sorry hoor.
Rara4
Rara423 apr. 2017 - 16:56
Han wordt blijkbaar niet gehinderd door enige kennis. Een rolstoel kan je gratis lenen, dus niks uitgaven. https://www.efteling.com/nl/park/informatie/rolstoelen Daarnaast mag je om de rij heen, is alles rolstoelvriendelijk, mogen ook begeleiders gratis mee, maar dat is blijkbaar niet genoeg.
Rara4
Rara4
23 apr. 2017 - 7:05
In een van de genoemde klaagtweets staat " Geldt dit dan ook voor zoon met Downsyndroom?" Dit slaat de spijker op zijn kop. Iemand met het downsyndroom heeft inderdaad geen rolstoel nodig.
Andre Smid
Andre Smid
23 apr. 2017 - 5:28
Tja, we kunnen nu wel elke keer weer in de stress schieten over dit (https://www.nrc.nl/nieuws/2013/05/14/gehandicapten-a1490751) maar de Efteling doet dit echt niet voor niets. Het is een commercieel bedrijf en ze gebruiken liever geen negatieve publiciteit, dus bij stappen als deze kun je er toch echt wel vanuit gaan dat er over nagedacht is. Na verloop van tijd wordt het weer soepeler en dan wordt er weer misbruik van gemaakt en zal het weer strenger worden. Zo blijkt het altijd te gaan. Misschien dat mensen bij zichzelf een keer te raden moeten gaan zodat misbruik minder wordt.
1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer23 apr. 2017 - 8:43
Een goedprater.
Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer2
23 apr. 2017 - 0:00
Ik heb er geen problemen mee, maar is het voortrekken van een gehandicapte in zo'n wachtrij niet ook een vorm van discriminatie? "Onder discriminatie verstaat men het anders behandelen van mensen of groepen (meestal minderheden) op basis van uiteenlopende kenmerken zoals afkomst, ras, geboorteland, geloof, politieke of religieuze overtuigingen, sociale gewoonten, sekse, seksuele geaardheid, taal, handicap, leeftijd, enzovoort. "
2 Reacties
Ron74
Ron7423 apr. 2017 - 9:56
Het gaat niet om "voortrekken". Toegang tot attracties via de reguliere ingangen is niet mogelijk. Als minder-valide kan je via de uitgang naar binnen, en ja, dan ben je echt wel iets eerder aan de beurt. In ons geval zouden we met alle plezier gebruik maken van de normale ingang, net als ieder ander. Drempelvrij.... (In Disneyland wordt je zelfs vriendelijk uit de rij gehaald en gevraagd de kortere route te nemen >> eigen ervaring)
Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer223 apr. 2017 - 16:15
Dat er voorzieningen moeten zijn voor gehandicapten, dat spreekt voor zich. Dat de gehandicapte dan eerder aan de beurt is, dat dan weer niet. Het zou het eerlijkst zijn als de gehandicapte net zo snel aan de beurt is als de valide persoon die op hetzelfde moment in de gewone rij aansluit.
marcelhermus
marcelhermus
22 apr. 2017 - 23:32
Ik vergeet gewoon nog te zeggen dat als je met een beperking ergens heen moet reizen je al heel wat moet regelen. Een belletje naar de dokter zal het toch allemaal niet erger maken?
marcelhermus
marcelhermus
22 apr. 2017 - 23:31
Er zijn genoeg debielen die een rolstoel oid gebruiken om vooraan in de rij te staan. Een neefje van mij mocht ook in de fast lane omdat hij autisme had. Mooi gebruik gemaakt door zijn broers en zussen :) Neemt niet weg dat ik het belachelijk vond, aangezien hij ook weer niet zoveel mankeerde.
Voice of Reason
Voice of Reason
22 apr. 2017 - 22:05
Beetje off topic maar waarom noemen ze alles op Twitter dat negatief is of negatief opgevat kan worden #...gate? Is dat allemaal vernoemd naar watergate?
Rara4
Rara4
22 apr. 2017 - 21:03
Hiervoor regende het klachten over het misbruik van rolstoelen. Het is nooit goed. https://www.klacht.nl/misbruik-rolstoelen/ https://www.msweb.nl/forum/showthread.php?t=32350
1 Reactie
Thuru
Thuru22 apr. 2017 - 22:26
Belachelijk dat nieuwe beleid van de Efteling, geen woorden voor, bah.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor