Maandag komt de Natuurherstelwet uit de ijskast. De Europese ministers van Milieu gaan stemmen over de Europese verordening betreffende natuurherstel, zoals de wet officieel heet. Leek het eerst Polen te zijn dat de beslissende voor-stem zou uitbrengen, nu blijkt het om Oostenrijk te gaan. VRT NWS bericht:
“Op een persconferentie in Wenen kondigde minister van Milieu Leonore Gewessler, die deel uitmaakt van de groene partij, vandaag aan dat Oostenrijk toch vóór de natuurherstelwet zal stemmen. Dat is een ommezwaai. De deelregeringen in Oostenrijk konden geen gedeeld standpunt overeen komen. Doordat het land intern verdeeld was over de wet, wilde het zich - net als België - bij de stemming onthouden. Onlangs lieten twee deelstaten evenwel hun verzet tegen de wet varen.”
Nederland zal tegen de verordening stemmen, zo kondigde demissionair minister Christianne van der Wal eerder al aan. De Natuurherstelwet is een initiatief van Eurocommissaris Frans Timmermans geweest. De NOS legt uit wat de gevolgen zijn van de regelgeving:
“In de wet staat dat er in 2030 herstelmaatregelen moeten komen voor 30 procent van de natuurgebieden die in slechte staat zijn. En in 2050 zou er voor 90 procent een herstelplan moeten zijn.”
Caroline van der Plas heeft nog niet aangekondigd dat ze naar Brussel zal afreizen om met haar vuist op tafel te slaan.
Update 11:40
De wet is goedgekeurd door een meerderheid van de Europese lidstaten die ook de meerderheid van de Europese bevolking vertegenwoordigen. Nederland en andere landen met een ultrarechtse regering, zoals Italië en Hongarije, stemden tegen het voorstel om de natuur te redden voor toekomstige generaties.