Zondag arriveert er in de Rotterdamse haven een schip met Russisch uranium, dat vervolgens op vrachtwagens dwars door Nederland naar Duitsland wordt vervoerd. Dat meldt het FD. In het Duitse Lingen wordt het uranium verwerkt tot brandstofstaven voor kerncentrales. Russisch uranium is dankzij een succesvolle Europese kernlobby gevrijwaard van Westerse sancties.
Terwijl Europa sinds de Russische invasie van Oekraïne probeert de afhankelijkheid van Russisch gas zo snel mogelijk af te bouwen, blijft onderbelicht dat ook de Europese kerncentrales in grote mate afhankelijk zijn van Rusland. Europa mijnt zelf geen uranium, maar importeert grote hoeveelheden uit Rusland (19,7%) en Kazachstan (23%). Achttien Europese kerncentrales binnen de EU draaien voor volledig op Russisch uranium.
In Duitsland, dat zelf dit jaar de laatste drie kerncentrales sluit, klinkt kritiek op het feit dat Russisch uranium nog wel wordt verwerkt. Op die manier wordt immers de Russische oorlogskas nog altijd gespekt via staatsbedrijf Rosatom. Duitsland zelf is overigens geen partij in het uraniumtransport, dat is in handen van Advanced Nuclear Fuels, dat voor driekwart handen is van de Franse staat.
Aanvankelijk was een deel van de lading uranium ook bestemd voor een fabriek in het Duitse Gronau van Urenco, dat voor een derde in handen is van de Nederlandse staat. Dat bedrijf doet volgens een woordvoerder echter geen zaken meer met Rusland. Volgens antikernactivist Matthias Eickhoff geeft het bedrijf daarmee het goede voorbeeld in tegenstelling tot Frankrijk en ook Duitsland dat nog wel toestaat dat het uranium in Lingen wordt verwerkt.
Ook Nederland komt er volgens Eickhoff bekaaid vanaf. Hoewel het zelf geen directe zaken doet met Rusland, wordt wel de haven en de infrastructuur ter beschikking gesteld. Zondagavond wordt het schip Mikhail Dudin uit Sint-Petersburg in Rotterdam verwacht. Vermoedelijk volgen daarna nog meer ladingen. Er is een Nederlandse vergunning afgegeven voor vijftien zendingen uit Ruslnd de komende drie jaar. Om welke hoeveelheden het gaat wordt geheimgehouden. Volgens een woordvoerder van nucleaire autoriteit ANVS uit veiligheidsoverwegingen.