De uitspraken van gezagsdragers dat 'verraders niets anders verdienen' maakt Rusland minstens medeplichtig aan aanzetten tot moord
Voor de Britse regering en ieder weldenkend mens is het duidelijk dat op één of andere manier Rusland achter de laffe aanslag zit op voormalig Russisch spion Sergei Skripal en zijn dochter in het Britse Salisbury.
De aanwijzingen zijn eenvoudigweg te sterk: een Russisch spion die was overgelopen naar ‘de vijand’, een jarenlange hysterische haatcampagne tegen ‘vijanden en verraders’ van Rusland, dreigingen van de autoriteiten tegen overlopers dat men ze zal weten te vinden, Russische betrokkenheid bij eerdere aanslagen op overgelopen spionnen en een uiterst hoogwaardig en moeilijk handelbaar gifgas afkomstig uit gespecialiseerde Russische laboratoria.
Maar natuurlijk is het, zuiver logisch redenerend, altijd mogelijk voor de Russische autoriteiten om vol te houden:
Sorry, maar daar hebben wij niets mee te maken. Geef ons eerst maar eens bewijs.
Doping Net zoals ze deden toen het Internationale Doping Agentschap in 2015 met een lawine aan verifieerbare bewijzen concludeerde dat Russische atleten op grote schaal doping gebruikten met actieve medewerking van de overheid. Die zaak was aan het rollen gebracht door anonieme tips van een medewerker van het Russische Anti-Doping Agentschap. Geheel volgens de traditie in het Rusland van President Poetin kwamen in februari 2016 twee voormalige directeuren van dat Agentschap op mysterieuze wijze om het leven. Directeur Rodchenkov van het anti-doping laboratorium vluchtte daarop naar de Verenigde Staten en leeft daar nu onder een getuigen-beschermingsprogramma omdat hij zeker op een Russische dodenlijst staat.
Wat velen in het Westen niet weten is dat ook goed geïnformeerde en onafhankelijk denkende Russen heel open stellen dat Rusland achter de gifgasaanval op vader en dochter Skripal zit.
Sarin Zo is er Vil Mirzayanov, een voormalig onderzoeker van het labaratorium bij Moskou dat in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw in het grootste geheim aan een nieuwe generatie chemische wapens werkte. Dat leidde tot de productie van ‘Novichok’, tien maal krachtiger dan de gifgassen VX en sarin. Als klokkenluider bracht Mirzayanov in 1992 Rusland’s chemische wapenprogramma in de openbaarheid. Daarop volgde een proces waarna hij naar de Verenigde Staten vluchtte.
Mirzayanov noemt de vergiftiging van de Skripals een ‘onbeschaamde aanval van Vladimir Poetin, die denkt dat hij alles kan gebruiken om vijanden te doden. Ze moeten gestraft worden. Het is een open demonstratie van dit Russische terrorisme.’
Ook de indrukwekkende en moedige Russische onafhankelijke krant ‘Novaya Gazeta’ schrijft onomwonden dat de moord werd uitgevoerd met het het zenuwgas ‘Novichok’ dat in de late jaren tachtig in de Sovjet-Unie werd ontwikkeld. Daarbij maakt de krant de gebruikelijke Russische argumentatie belachelijk:
Eerst dreigen de autoriteiten: als je dàt doet, dan weten we je te vinden. En als de dreiging eenmaal concreet is opgevolgd zeggen ze: dat heeft een vijand van Rusland gedaan.
Voor het onafhankelijke ‘Echo Moskvy’ is het eveneens duidelijk dat Moskou voor de aanslag verantwoordelijk is. De krant vraagt zich daarbij af waarom ook Skripal’s dochter zo nodig gestraft moest worden. En eigenlijk ook waarom Skripal zelf: die had immers in Moskou al zijn gevangenisstraf van 13 jaar uitgezeten? Een voor spionage overigens nogal lichte straf, wat erop duidt dat zijn verraad nu ook weer niet zo ernstig was.
Moord Tenslotte is er een opmerkelijk opiniestuk van Ksenia Sobchak, kandidaat bij de Russische Presidentsverkiezingen van 18 maart, en dochter van een oud-burgemeester van Sint Petersburg die Poetin’s mentor was. Ook voor haar is het heel goed mogelijk dat Rusland de hand heeft in de aanslag in Salisbury. Zij verwijst naar het jarenlang aanwakkeren door de autoriteiten van haat tegen ‘vijanden en verraders’. De uitspraken van gezagsdragers dat ‘verraders niets anders verdienen’ maakt Rusland minstens medeplichtig aan aanzetten tot moord. Sobchak schrijft ook ‘volledig vertrouwen te hebben in het Britse onderzoek en dat (de Britten) in staat zijn om de waarheid te vinden zonder politieke vooringenomenheid’. Volgens haar moeten de Russische burgers de waarheid ook kennen, om te besluiten met:
Aan de wortel van deze misdaad liggen de problemen ten grondslag die ons land moet aanpakken om vooruit te bewegen naar de toekomst, in plaats van aan de zijlijn van de geschiedenis te blijven staan.