NRC schrijft dat ontevreden leden zaterdag een discussie over de migratiestandpunten van de SP hebben afgedwongen tijdens de partijraad:
"Het bestuur van de SP had het er niet over willen hebben op de partijraad op zaterdag, het werd toch een van de belangrijkste thema’s: migratie. Bij de deur van het partijkantoor in Amersfoort, waar de afdelingsvoorzitters en Kamerleden bij elkaar kwamen, stonden een paar SP-leden briefjes uit te delen met een tekst uit het partijlied: ‘Het rijke Westen is geen eiland, en Europa is geen fort, wie bang is voor wat vreemd is, doet vooral zichzelf te kort’. ‘Stop het rechtsaf gaan van de partij’, stond ook op de briefjes. Want waarom, vroegen de boze SP-leden zich af, had de partij zich afgelopen week niet fel uitgesproken tegen mogelijke migratiedeals met landen in Noord-Afrika, zoals GroenLinks?"
Tweede Kamerlid Jasper van Dijk, woordvoerder migratie, verklaarde dat de SP streeft naar een „rechtvaardig, maar ook realistisch asielbeleid”. Voor economische migranten is volgens hem geen plek en hij verdedigde de zogenaamde „aanmeldcentra” in Noord-Afrika. Volgens hem zullen mensen die zich daar aanmelden de oversteek niet wagen als hen duidelijk wordt gemaakt dat ze niet welkom zijn. Mochten de aanmeldcentra een succes zijn, dat wil zeggen er minder migranten meer naar Europa komen, dan zou het aantal vluchtelingen dat Nederland officieel op uitnodiging opvangt ook omhoog kunnen. Nu zijn dat er 750 per jaar.
"Hij kreeg applaus, maar bij de microfoons stonden daarna veel kritische SP’ers. Tweede Kamerlid Sadet Karabulut zei tegen haar collega Van Dijk: „Deze deals zullen het migratiebeleid alleen maar verder aanscherpen en de grondoorzaken van migratie blijven onaangetast.” Wie zou daaronder lijden? „De migrant zelf. En ga je een land als Tunesië nog meer belasten? Wij maken onszelf chantabel voor dictatoriale regimes. Ze krijgen de middelen om hun bevolking nog meer te onderdrukken.”"
Het verslag in NRC krijgt bijval op Twitter:
“Dit SP-lid is zwaar teleurgesteld en verbitterd. Ik bleef lid onder meer om de oprechte bewogenheid van @SandraBeckerman , maar nu is t beurd. En ongegeneerd in het openbaar zegt lidnr. 523755 haar lidmaatschap definitief op. En neen, ik word niet weer spijtoptant. God wat zonde”, schrijft Nettie Klompsma.
Charlotte R stelt: “Ook ik ben al geruime tijd zwaar teleurgesteld in de SP. De huidige koers vind ik echt afschuwelijk. Ik heb heel mn leven SP gestemd maar als ze deze koers blijven varen dan stop ik daar mee.”
Ondertussen worstelt de partij ook in ander opzicht. In een interview met Trouw over zijn boek ‘Grip, in gesprek over de staat van ons land’ zegt voorzitter Ron Meyer:
"Dat identiteitspolitiek in de mode is, is een groot probleem, stelt Meyer. An sich, omdat het zorgt voor versplintering. En voor de SP specifiek, omdat allochtone stemmers naar partijen als Denk en Nida vertrekken. “Wij zijn niet blank genoeg om de PVV te verslaan, en niet Turks genoeg om van Denk te winnen. Maar dat willen we ook helemaal niet op die manier. Wij zeggen: of je nou een Turkse, Surinaamse of blanke thuiszorger bent, je zult toch echt moeten samenwerken om die thuiszorg weer los te maken van de markt. Je moet je niet laten verdelen op grond van achtergrond of religie. Dan komen we tegenover elkaar te staan. Wij zijn er om dat samenhangende verhaal te vertellen, om een einde te maken aan die identiteitspolitiek.”"
Het AD meldt dat de SP in 2017 acht procent van de leden is kwijtgeraakt en er nu 36.405 telt. De partij is intussen wel rijker geworden. In 2017 groeide de reserves met drie procent tot 11,86 miljoen euro.