Door de natte lente groeien wilde grassen sneller en hoger. Voeg daarbij dat veel gemeenten een ecologisch maaibeleid voeren waardoor bloemen en planten meer kans krijgen. Dat is allemaal goed nieuws voor de natuur maar hondeneigenaren moeten alert zijn als ze hun huisdieren graag laten rondrennen. Door de grasaren kan een rondje ravotten vreselijke gevolgen hebben.
De grasaar is een harde pluim aan het uiteinde van een lange grasspriet. (...) Helemaal niet erg voor de natuur, maar wel gevaarlijk voor je hond. Aan de uiteinden van deze pluimen zitten namelijk honderden weerhaakjes, waardoor de spriet makkelijk vastkleeft aan de vacht van je trouwe viervoeter.
Dierenarts Piet Hellemans waarschuwt voor de mogelijk ernstige gevolgen:
“Door de weerhaken aan de pluim kan deze maar één kant op bewegen en dringt hij uiteindelijk ook door de huid. Dat gaat ontsteken en etteren. Zie je een grasaar bij je hond in de vacht, haal deze er dan zo snel mogelijk uit”. Wanneer zo'n grasaar door de huid dringt kan er dus een fikse ontsteking ontstaan. Maar ook kunnen de grasaren in de longen of andere vitale organen terechtkomen. "Dit kan tot ernstige complicaties leiden of zelfs tot overlijden", vertelt de Hondenbescherming in dit artikel.
Ook bij de VRT slaan dierenartsen alarm:
Om je hond die pijn te besparen, is het dus kwestie van er op tijd bij te zijn. "Wanneer je ze ziet op de vacht, kan je ze er wel op tijd uithalen en is er niks gebeurd", zegt Duttré. "Maar vaak merk je het pas wanneer je hond niest, met z'n kop schudt, een oog toeknijpt of begint te manken. In onze praktijk hebben we ze al uit neuzen, oren en de vacht moeten halen. Het volledige gamma."
Het probleem neemt toe omdat door de snel veranderende weersomstandigheden - hallo klimaatcrisis! - planten veel groter worden dan voorheen.