De pandemiemaatregelen zijn opgeheven, het applaus voor de zorgmedewerkers is verstomd en nu wacht de zorghelden die tijdens hun werk long covid hebben opgelopen ontslag. Omdat ze ziek zijn dreigen ze in de bijstand terecht te komen. Long covid is de naam voor langdurige gevolgen van besmetting met corona.
Omroep Gelderland laat een getroffen verpleeghuismedewerker die waarschijnlijk nooit meer kan werken aan het woord:
"Ik heb er veel verdriet van. Ik heb een zorghart en door zo'n stom virus kan dat niet meer." (...) .Irene weet voor 99 procent zeker dat ze corona opliep tijdens haar werk in het verpleeghuis in Deventer waar ze werkte. "De incubatietijd was zo'n vijf dagen. Ik heb het weekend gewerkt, naar later bleek, met patiënten die besmet waren. De donderdag erop werd ik zelf ziek." Omdat ze astmatische klachten had, vroeg ze steeds om beschermingsmiddelen, maar die kreeg ze niet, want het verpleeghuis volgde de richtlijnen van het RIVM en die zeiden dat een mondkapje niet nodig was. Irene kwam zelfs op de IC terecht. "Ik lag elf dagen op m'n buik met armen omhoog. Ik had al een hernia voor ik het ziekenhuis in ging en nu heb ik nog steeds last van m'n rug en schouderklachten."Ze kon nog geen glas vasthouden toen ze van de IC afkwam. Ze moest zelfs opnieuw leren lopen en heeft nog altijd last van concentratieverlies, is snel overprikkeld en moe.
Ze werd in maart 2020, bij het begin van de pandemie ziek. Vakbond FNV constateert dat medewerkers in dit soort gevallen in 99 procent van de gevallen ontslagen worden, nadat ze al eerder gekort zijn op hun salaris.
Tragisch is ook het relaas van een 25-jarige zorgmedewerker die in 2020 haar studie verpleegkunde afrondde en besmet raakte. Ze belandde in een rolstoel en woont gedwongen weer bij haar ouders. "Het gaat nu wel iets beter, maar ik vraag me echt af of ik ooit nog in de zorg kan werken." Over een half jaar wordt haar ziektewetuitkering beëindigd. Minister Helder van Volksgezondheid heeft beloofd de ziektewet voor dergelijke slachtoffers van de pandemie een half jaar te verlengen maar dat is nog niet gerealiseerd.
Sommige slachtoffers kunnen een beroep doen op een particulier fonds dat is opgezet door artsen. De FNV merkt op dat alleen een heel kleine groep daarvoor in aanmerking komt. De bond vindt dat de overheid met een dergelijk fonds moet komen voor alle slachtoffers uit de zorgsector. "Want het is diezelfde overheid die indertijd zei dat ze onbeschermd hun werk konden doen."