In Pakistan zijn door overstromingen al meer dan duizend mensen om het leven gekomen. Het land wordt geteisterd door een van de grootste waterrampen in de geschiedenis als gevolg van een extreme moesson. De overheid spreekt van een ‘ernstige klimaatcatastrofe’.
Sinds half juni worden grote delen van Pakistan overspoeld door extreme regenval. Hele dorpen zijn weggespoeld, duizenden mensen worden met behulp van het leger en reddingswerkers overgebracht naar opvangkampen. De overstromingen zijn vergelijkbaar met die uit 2010 toen uiteindelijk tweeduizend mensen omkwamen en bijna een vijfde van het landoppervlak onder water kwam te staan. Deze zondag was het dodental al opgelopen tot 1033, waarvan 119 mensen in de afgelopen 24 uur overleden.
De Pakistaanse senator Sherry Rehman, de hoogste klimaatpoliticus van het land, liet weten:
'We bevinden ons momenteel op ground zero van de frontlinie van extreme weersomstandigheden, in een niet-aflatende aanslag van hittegolven, bosbranden, plotselinge overstromingen, onder andere van gletsjermeren, en nu zorgt de monstermoesson van het decennium voor een non-stop ravage in het hele land.'
De extreme regenval zorgt voor overlast voor 33 miljoen Pakistanen, oftewel 1 op de 7 inwoners van het land, in alle vier de provincies. Bijna driehonderdduizend woningen zijn verwoest, talloze wegen zijn onbegaanbaar en heel Pakistan kampt met het uitvallen van elektriciteit.
De komende dagen worden kritiek en het heeft er alle schijn van dat de situatie nog veel ernstiger wordt. Als gevolg van de hevige regen gecombineerd met hoge temperaturen waardoor gletsjers smelten, stijgt het waterpeil van de rivieren in het noorden in rap tempo. Dat water zal zeer spoedig de zuidelijke provincies bereiken en voor meer overstromingen zorgen dan door de regen nu al het geval is. Rehman voorspelt dan ook dat aan het eind van de regentijd mogelijk een kwart of zelfs een derde van het land onder water staat.