De invoering van het genderneutrale voornaamwoord ‘hen’ – als alternatief voor ‘hij’ of ‘zij’ – zorgt er in Zweden voor dat mensen positiever denken over vrouwen en seksuele minderheden. Ook leidt de taalvernieuwing ertoe dat mensen minder vasthouden aan traditionele genderpatronen. Dat schrijven de Amerikaanse onderzoekers Margit Tavits en Efrén O. Pérez in het tijdschrift PNAS.
Het genderneutrale voornaamwoord ‘hen’ werd in 2015 opgenomen in de officiële woordenlijst in Zweden. De onderzoekers lieten duizenden Zweden verschillende testen doen om het effect van taal op seksegelijkheid en tolerantie ten opzichte van homo’s, lesbiennes en transgenders te bestuderen. Trouw schrijft over het onderzoek:
"Vooraf was de ene groep deelnemers getraind met mannelijke voornaamwoorden, een tweede groep met vrouwelijke en een derde groep met genderneutrale. En dat bleek zijn uitwerking te hebben, niet alleen op de gekozen namen maar ook op de mening over politiek en samenleving.
Het zou natuurlijk kunnen dat de deelnemers op hun hoede waren, en sociaal wenselijke en politiek correcte antwoorden gaven. Om dat uit te sluiten klokten de onderzoekers de snelheid waarmee voornaamwoorden werden gehanteerd. Als je woorden niet spontaan gebruikt maar omdat het moet, gaat dat iets trager. Bleek hier niet het geval: de genderneutraliteit was bij de Zweden een automatisme geworden."
Het zou natuurlijk kunnen dat de deelnemers op hun hoede waren, en sociaal wenselijke en politiek correcte antwoorden gaven. Om dat uit te sluiten klokten de onderzoekers de snelheid waarmee voornaamwoorden werden gehanteerd. Als je woorden niet spontaan gebruikt maar omdat het moet, gaat dat iets trager. Bleek hier niet het geval: de genderneutraliteit was bij de Zweden een automatisme geworden.