Mannen met een uitgesproken hekel aan homo’s, voelen zich in werkelijkheid vaak zelf aangetrokken tot andere mannen. Dat is de uitkomst van een nieuw onderzoek dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Sexual Medicine.
Onderzoekers van de Universiteit van Genève bestudeerden een groep mannen waarvan uit eerdere tests was gebleken dat zij een bijzonder negatieve houding ten opzichte van homoseksuelen hadden. De resultaten werden vergeleken met die van een groep mannen die niet negatief waren over homoseksualiteit. De onderzoekers wilden met hun onderzoek toetsen of het vaak gehoorde ‘homohaters zijn vaak zelf homo’ op waarheid gebaseerd is.
Tijdens het experiment kregen de deelnemers foto’s met daarop in het midden van de foto een homoseksueel of een heteroseksueel koppel. Terwijl de deelnemers de foto’s bekeken, werd de beweging van hun ogen gemeten. De wetenschappers wilden weten hoe lang de proefpersonen naar het koppel op de foto bleven kijken. In een tweede test moesten de deelnemers foto’s van heteroseksuele en homoseksuele stellen beoordelen. Ook hier werd weer gekeken bij op welke foto’s de deelnemers hun blik het langs gericht hielden. Wat bleek: degenen die de homostellen negatief beoordeelden, bleven vele malen langer naar de foto’s met daarop homostellen kijken.
Het is overigens niet de eerste keer dat een dergelijk onderzoek wordt uitgevoerd. In 2012 bleek al uit een gezamenlijk onderzoek van de Universiteit van Rochester in New York, de University of California en de University of Essex dat homofobe mensen vaak zelf homoseksuele gevoelens hebben. Netta Weinstein, een van de hoofdonderzoekers, verklaart: ‘Deze mensen voelen zich waarschijnlijk bedreigd door homoseksuele koppels, omdat het hen met eigen, vergelijkbare gevoelens confronteert.’