De mensen die het meeste ultrabewerkt voedsel eten (zoals chips, ijsjes, koekjes, chocoladerepen, worstjes en frisdrank) lopen een groter risico op dementie. Dat schrijven onderzoekers in het tijdschrift van de Amerikaanse Academy of Neurology. Wie ultrabewerkte voeding inruilt voor meer vers fruit, groenten en melk, loopt een kleiner risico.
Ultrabewerkt voedsel bevat veel toegevoegde suikers, vet en zout, en juist weinig proteïnen en vezels. “In andere studies is al aangetoond dat de additieven in ultrabewerkt eten negatieve gevolgen hebben voor het denkvermogen en geheugen”, aldus een van de auteurs, Huiping Li.
Voor het onderzoek keken de wetenschappers naar ruim 77.000 Britten. Van hen kregen er 518 dementie tijdens de onderzoeksperiode. Volgens de wetenschappers is er sprake van een sterke correlatie tussen de consumptie van bewerkt eten en het ontwikkelen van dementie. Wie 10 procent meer ultrabewerkt eten consumeert, heeft een 25 procent grotere kans op dementie.