De Franse justitie onderzoekt de financiering van de verkiezingscampagne 2022 van de extreemrechtse presidentskandidaat Marine Le Pen. Dat meldt Le Pen. Het onderzoek richt zich op verduistering, valsheid in geschrifte en fraude.
Le Pen verloor destijds als leider van Rassemblement National (RN) van president Emmanuel Macron. Tijdens de campagne zou een lening zijn geaccepteerd, maar Justitie in Frankrijk heeft vooralsnog geen verdere details bekendgemaakt. Een nationale commissie die de geldstromen rond verkiezingskandidaten checkt, de CNCCFP, had vorig jaar alarm geslagen.
Le Pen investeerde ongeveer 11,5 miljoen euro in haar derde poging president te worden. In december 2022 laakte de CNCCFP de uitgaven voor het ophangen en weghalen van campagnemateriaal op twaalf bussen als "onregelmatig". In de campagne van Le Pen tegen Macron in 2017 had de commissie ruim 870.000 euro aan uitgaven afgewezen, waarvan het grootste deel een lening was van de partij Front National. Die werd later omgedoopt tot Rassemblement National.
In 2023 vroeg Le Pen zelf nog om een onderzoek naar de geldstromen van de partij in de hoop zo het blazoen op te poetsen. Dat liep niet zoals de RN-leider had gehoopt. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de partij een ‘transmissiegordel’ is van de Russische machthebbers. In 2014 sloot Le Pen ook al een lening af bij een Russische bank. Na de annexatie van de Krim in 2014 zocht haar partij nadrukkelijk aansluiting bij Rusland.