Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderwijspartij D66 heeft wat uit te leggen met 2,5 miljoen laaggeletterden

  •  
31-10-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3462 keer bekeken
  •  
dijkgraaf

Aantal hoger opgeleiden was belangrijk. Niet de kwaliteit van het onderwijs

Ons onderwijsstelsel behoort niet meer tot de top van de internationale ranglijsten. Maar ernstiger is het dat we ook 2,5 miljoen laaggeletterden in onze samenleving hebben. Dat laatste is bizar als we dat feit afzetten tegen de vele miljarden die jaarlijks aan ons onderwijs worden uitgegeven en de politieke onderwijsdoelstellingen van met name D66. Die partij profileert zich graag als de onderwijspartij van Nederland en de aanjager van onze kenniseconomie.

In die laatste rol heeft D66 altijd primair oog gehad voor ons hoger onderwijs, waarbij vooral het hoger beroepsonderwijs (hbo) speerpunt was. Het doel was om het aantal hoger opgeleiden met minimaal een hbo-diploma te maximaliseren.

Om dat te bereiken was de financiering van het hbo-onderwijs ideaal ingericht. Hoe meer diploma’s werden uitgereikt binnen een bepaalde studieduur, des te meer geld een hbo-instelling ontving. Met als ongewenst bijeffect dat ook vaak het salaris van de bestuurder hoger werd als er sprake was van een toename van studenten of een grotere schaalgrootte van de instelling als gevolg van een fusie. Dit mechanisme werkte in de hand dat sommige bestuurders enkel om financiële redenen bewust gingen sturen op het uitreiken van zoveel mogelijk diploma’s, in combinatie met groei van het aantal studenten en de groei van de schaalgrootte van de betrokken onderwijsinstelling.

Uit onderzoek van Follow The Money (“Senatoren lappen Balkenende -norm aan hun laars”, juli 2018) is bekend geworden dat een D66-bestuurder van een grote Noordelijke hbo-instelling die tevens in de Eerste Kamer zat, door voornoemd mechanisme jarenlang een inkomen genoot van boven de Balkenende-norm en dat ook normaal vond. Dit soort uitwassen waren evenwel niet uitzonderlijk.

Kwantiteit werd jarenlang stilzwijgend stelselmatig boven kwaliteit van het hbo-onderwijs gesteld om naast het politieke doel ook als bestuurders in privé financieel gewin te kunnen behalen. Voornoemd beleid om meer hoger opgeleiden met een hbo-diploma te krijgen zou borg moeten staan voor een duurzame kenniseconomie, die de verdiencapaciteit van Nederland toekomstbestendig zou moeten maken.

Het onafhankelijke toezicht en controle op de kwaliteit van voornoemd hbo-onderwijs wordt op papier gedaan door een onafhankelijk accreditatie-instituut. In de praktijk houdt dat evenwel in dat een beoordeling plaatsvindt door voornamelijk zelf-evaluatie rapportages van de onderwijsinstelling. Kwaliteitscontrole door de slager die zijn eigen vlees keurt derhalve.

Door dit onderwijsbeleid van vooral D66 is jarenlang verzuimd om het primair- en mbo-onderwijs de broodnodige aandacht te geven. Al deze factoren hebben er dan ook toe geleid dat ons huidig onderwijssysteem niet meer voldoet aan de hoge kwaliteitseisen die het wel ooit heeft gehad. Met als gevolg dat ons huidige zwakke onderwijs de toekomstige verdiencapaciteit van onze economie ernstig aantast.

Je hoeft geen economisch deskundige te zijn om te weten dat 2,5 miljoen laaggeletterden de verdiencapaciteit van onze economie ondermijnen als dit onderwijsprobleem niet snel wordt opgelost. De kenniseconomie die we willen zijn vraagt veel meer dan hoger opgeleiden.

Iets uitdenken en niet kunnen uitvoeren vanwege een schreeuwend tekort aan vakmensen is dodelijk voor onze economie en nog meer voor de huidige en toekomstige verdiencapaciteit van onze economie.

Het was verstandig geweest als D66 de afgelopen 10 jaar meer oog had gehad voor alle sectoren van het onderwijs. Door haar voorkeursbeleid voor het hoger onderwijs heeft zij als aanjager van een kenniseconomie een strategische denkfout gemaakt. Innovaties die door gebrek aan vakmensen niet kunnen worden uitgevoerd beperken elke verdere ontwikkeling van een duurzame kenniseconomie.

Dat inzicht had toch wel verwacht mogen worden van de hoger opgeleide onderwijspolitici en bestuurders van D66.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

vdbemt
vdbemt
1 nov. 2023 - 15:46
Wat fijn toch, om zo voor de verkiezingen een stok te vinden om D66 mee te slaan. Als we het over de 2,5 miljoen laaggeletterden hebben, hebben we het over mensen van 16 jaar en ouder. Plus de eerste 4 jaar dat je niet naar school gaat, is dit dus een effect van beleid van minstens 20 jaar geleden. Dit effect is niet door recent beleid. Dus niet door Rutte 3 en 4 waar D66 deel van uitmaakt(e). Daarvoor heeft D66 van 2003 - 2006 met Balkenende geregeerd. Zij die NU op school zitten, jonger dan 16, ervaren effect van recent beleid. De slag naar D66 als grote schuldige is dus een enorme misser. Daarvoor moet je teruggaan naar Kok en Lubbers.
5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens1 nov. 2023 - 18:55
@ vdbemt Jij schrijft: De slag naar D66 als grote schuldige is dus een enorme misser. Daarvoor moet je teruggaan naar Kok en Lubbers. Mooi geformuleerd. Het maffe blijft dat mensen dit soort tekstjes gewoon voor waar aannemen.
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 nov. 2023 - 23:03
Onder de laaggeletterden zitten ook vele bejaarden die tijdens hun volwassen leven niet of nauwelijks bezig waren met lezen&schrijven. Een niet beoefende vaardigheid raak je kwijt.
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 nov. 2023 - 10:24
Nederland nam midden jaren 90 deel aan het International Adult Literacy Survey in 2004. Toen waren ongeveer 250.000 Nederlanders (1,6%) volledig analfabeet, en ruim een miljoen Nederlanders (6,3%) in meerdere of mindere mate 'functioneel ongeletterd'. Dat was lang voor Rutte cs.
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 nov. 2023 - 10:25
streep in 2004 door
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 nov. 2023 - 10:31
Rapport uit 2014: Laaggeletterdheid in kaart Vervolg dat past binnen een lange traditie van onderzoek naar laaggeletterdheid in Nederland. IALS was het eerste onderzoek in Nederland naar de kernvaardigheden van volwassenen. https://www.lezenenschrijven.nl/sites/default/files/2020-08/Laaggeletterdheid_in_Kaart_2014.pdf
Gerygrr
Gerygrr
1 nov. 2023 - 12:31
Arjen Lubach had uitgezocht waarmee een instituut als Rijkswaterstaat te kampen heeft. Een tekort aan technisch geschoolden, aan ingenieurs en technici die iets kunnen aansluiten. Ook zie je steeds vaker fouten door uitgebuite werknemers vaak arbeidsmigranten. Er zijn meer managers en juristen enz. zij hebben geen idee van het echte werk. Zo is het overal. En nu moeten de zaken weer omgekeerd worden. Dijkgraaf heeft gelijk. Maar… dan moeten er wel goede salarissen betaald gaan worden. Stageplaatsen zijn leerplekken, ook daar ontbreekt het aan, het coachen en leren van de ervaren collega.
Vuurrood
Vuurrood
1 nov. 2023 - 10:54
D66? Hoe lang heeft D66 eigenlijk aan de onderwijstouwtjes getrokken in de regering? 2 Jaar? En dan nu de volledige schuld in de schoenen van D66 schuiven is politieke smaad.
5 Reacties
LaBou
LaBou 1 nov. 2023 - 11:25
D66 profileert zich al heel wat jaren als "onderwijspartij".
Vuurrood
Vuurrood1 nov. 2023 - 13:24
LaBou: D66 profileert zich als onderwijspartij maar trekt niet aan de touwtjes.
LaBou
LaBou 1 nov. 2023 - 17:30
Oh nee? De pvv heeft al jaren dezelfde politiek, trekt niet aan wat voor touwtjes dan ook en heeft tóch de politiek steeds verder naar rechts getrokken. D66 is medeverantwoordelijk voor jarenlang slecht onderwijsbeleid
vdbemt
vdbemt1 nov. 2023 - 18:07
@LabOu. Ja. Dat klopt wel. Maar nauwelijks verantwoordelijk betrokken bij het beleid dat heeft geleid tot de 2,5 miljoen 16 jarigen en ouder (!!) , die laaggeletterd zijn. De oorzaak daarvan KAN niet van de laatste jaren zijn.
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 nov. 2023 - 10:43
Het probleem van laaggeletterdheid heeft weinig te maken met de opkomst/ondergang van D66. In internationaal opzicht doet Nederland het in diverse opzichten ook niet slecht. Het is een buitengewoon hardnekkig probleem ook omdat de groep zo heterogeen is. https://www.lezenenschrijven.nl/sites/default/files/2020-08/Laaggeletterdheid_in_Kaart_2014.pdf
Gimli1955
Gimli1955
1 nov. 2023 - 8:33
3 Je kunt proberen het klimaat en het milieu te redden, maar de huidige bevolking heeft niets aan het besteden van €24 miljard om de temperatuur in de toekomst met 0.000036 gr Celsius te laten dalen, zonder enige bewijs. Die bevolking kan de komende winter de rekeningen niet meer betalen en krijgt niet het onderwijs en zorg waar het recht op heeft. Kwestie van operatie gelukt, helaas patiënt overleden. De overheid heeft een dienende rol en die moet weer de aandacht krijgen. De overmatige aandacht voor het wantrouwen zorgt voor een overmatige bureaucratie met de daarbij horende kosten. Die worden niet besteedt aan het oplossen van de fundamentele problemen. Dat zal ook het geval zijn bij de transitie met betrekking tot het klimaat, energie en milieu. De uitvoering zal vele malen duurder zijn dan de werkelijke kosten. Ik ga verhuizen, dus de komende tijd zijn jullie waarschijnlijk redelijk van mij verlost. Tot over een paar weken, of er komen hele belangrijke zaken voorbij. Grtz
4 Reacties
Gerygrr
Gerygrr1 nov. 2023 - 12:36
Wat een mooi nieuws, u kunt verhuizen! Dats dan al een geslaagde transitie! Over de inhoud van de rest is er enige helderheid in mijn wantrouwende geest gebracht. Het verhaalvan de pro Russische figuren en hun gedweep met dat genoemde kommagetal temperatuurstijging. Het Rusland van de olie en de gas heeft zich voorbereid op een nieuwe rol in de toekomst: leveren en afvoeren van wat nodig is voor kernenergie! Brrrrrrr.
Gimli1955
Gimli19551 nov. 2023 - 13:21
Bedankt Geygrrm We verlaten ons 30er jaren huis na 23 jaar en verhuizen naar een redelijk levensbestendig appartement in het centrum. Badkamer en suite, en een hele grote huiskamer. Mijn boeken zijn in 22 verhuisdozen gepakt en mijn LP's heb ik behalve de onmisbare weggeschonken. Het huis staat vol met al gevulde dozen te wachten op transport. Het is een spannende tijd en een hoop geregel. Het zal wennen zijn voor onze huisdieren, en voor ons ook.
bv-user-19476
bv-user-194761 nov. 2023 - 21:30
Vrij zelden met u eens, maar het zal niet als een verlossing zijn voor mij. Want ik vind uw betogen boeiend en lezenswaardig. Vaak interessant en soms ergerlijk, maar altijd boeiend. Ik wens u een prettige verhuizing. Wellicht zien we u over een paar weken en het zou kunnen zijn dat ik dan ook nog hier ben.
Gimli1955
Gimli19551 nov. 2023 - 23:41
Bedankt Sonic2, het is ook niet de bedoeling dat je het altijd met mekaar eens bent. Het zijn juist afwijkende meningen en standpunten, die je iets leren of een ander inzicht geven. Alleen discussiëren met gelijkgestemden is veilig en makkelijk, maar maakt lui en veroorzaakt juist een eenzijdige blik op de materie. Je kunt alleen veranderen, als je geconfronteerd wordt met die afwijkende meningen en standpunten. Daarom ben ik tegen woke en de gender mentaliteit van alles accepteren, behalve een diversiteit in de afwijkende meningen en standpunten. Juist door die afwijkende ideeën, ontstaan nieuwe gedachten en is er groei mogelijk. Er is tegenspraak noodzakelijk om tot een compromis te komen, anders is het gewoon een samenspraak van gelijkgezinden. In een gezonde democratie is een oppositie noodzakelijk, dat verdeelt de macht. Waardoor er minder kans is op misbruik en corruptie door een te lange aanwezigheid van macht bij 1 machthebber. Je kent mijn mening over het feit dat macht corrumpeert en absolute macht altijd absoluut corrumpeert, gevolgd door langdurige macht die zorgt voor misbruik. Veel wijsheid in het stemhokje.
Gimli1955
Gimli1955
1 nov. 2023 - 8:25
2 Niemand is tegen controle op fraude of misbruik. Echter wanneer de uitvoeringskosten van bijv. de gaswinning schade een verviervoudiging is van de werkelijke kosten, kun je afvragen of de overheid niet een beetje is doorgeschoten, en dat bedoel ik cynisch. Wanneer de fraude aanpak 10.000en gezinnen verwoest, terwijl die veelal een simpele vergissing hebben gemaakt, geldt hetzelfde. Bedenk dat met zo'n overheid, iedereen zonder aanziens de klos kan zijn in de toekomst. Iedereen heeft met de overheid te maken en derhalve ook met de controle zucht van diezelfde overheid. Terugkomend op het onderwijs, daar is het toetsen en testen zo langzamerhand belangijker dan de overdracht van kennis. De controle zucht van de overheid heeft hier ook toegeslagen van de opvang, via het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en vervolgstudies. Alles moet gemeten worden en geregistreerd, terwijl er nu 2.5 miljoen laaggeletterden. Dat ligt niet alleen aan D'66, maar aan het falende neoliberale systeem, wat ons land al veel te lang teistert. De komende tijd zullen weer de mooiste beloftes over ons heen gestort worden, kijk liever naar wat de politieke partijen gedaan hebben. Dat zijn namelijk de feiten, zichtbaar in de samenleving. Waaronder de armoede, laaggeletterdheid, en gebrek aan ondersteuning van de zwakkeren. Iedereen kan zelf nog een paar voorbeelden bedenken, waaruit blijkt dat het huidige systeem zijn langste tijd gehad heeft.
Gimli1955
Gimli1955
1 nov. 2023 - 8:11
Dit is een gevolg van een falende overheid. Die overheid heeft een overmatige aandacht voor controle en toezicht van de burger en repressie jegens andersdenkenden. De overheid onder leiding van de politiek dient het volk niet meer en zorgt niet meer voor de basis voorwaarden waaraan een overheid moet voldoen. Dat is zichtbaar in vele voorbeelden bij de zorg, onderwijs, veiligheid, woningbouw, OV en vrijwel alle zaken die onder verantwoordelijkheid van de overheid valt. Niet alleen D'66, maar alle partijen die de laatste 40 jaar hebben geregeerd zijn schuldig aan deze afbraak. De discussie wordt al jaren uitgebreid gevoerd over de gevolgen, waarna symbool politiek wordt uitgevoerd om de problemen niet op te lossen. Vlak voor de verkiezingen worden dan mooie beloftes gedaan en kunnen de kiezers hun stem laten bepalen door peilwijzers, die ontstaan uit de beloftes die gemaakt zijn. Na de verkiezingen gaan de desbetreffende partijen gewoon door met hun afbraak. Beloftes worden gebroken door te wijzen naar de benodigde compromissen, om weer 4 jaar door te regeren. Vul de www.partijpeiler.nl in en je ziet het verschil in meningen van de kiezer en wat de politieke partijen de afgelopen tijd gesteund en gestemd hebben. Dan krijg je een beeld van wat ze doen in plaats van wat ze beloven. Dat was voor mij een eyeopener. Zo lang er een te grote aandacht is voor het wantrouwen van de burger en de controle zucht van de overheid, zal dit ten koste gaan de effectiviteit van de overheid.
android1984
android1984
1 nov. 2023 - 6:11
Beschamend is ook dat we ondertussen de overheid zich laten terugtrekken in websites waar je serieuze computer en administratieve talenten voor moet hebben om ze te kunnen gebruiken. Ouderen, minima die geen geld voor PC's met nieuwe windowsversies hebben, ongeletterde jongeren, die krijgen allemaal een website in de mik geduwd om hun probleem met overheden en nutsbedrijven te doen. De ombudsman heeft al eerder aan de alarmbel getrokken. Dat het vereiste kennisniveau voor dagelijkse zaken met de overheid steeds hoger moet zijn. De vermogende burger huurt niet voor niets administrateurs voor hun overheidszaken! De tweedeling in nederland zit op diploma's niet op huidskleur.
Scolopax
Scolopax
31 okt. 2023 - 21:13
Natuurlijk gaan we dan de schuld geven aan een kleine partij als d66 die alleen een kleine 2 jaar de tweede partij is geweest van Nederland. Toevallig was Dijkgraaf net in het nieuws met een uitspraak dat je niet te veel waardeoet hechten aan de hoogte van je diploma, maar meer inhoudelijk en ook praktisch. En als we het dan hebben over de afgelopen 2 jaar. Wie was er minister van primair en voortgezet onderwijs? VVDer Wiersma die alleen maar mooi in het nieuws wilde komen om op te klimmen bij de VVD
EenMening3
EenMening3
31 okt. 2023 - 19:06
Als je het onderwijs wilt hervormen, moet je bij het basisonderwijs beginnen. Het basisonderwijs moet zich vanaf groep 3 concentreren op de 3 basisvakken, lezen, schrijven en rekenen. Deze 3 vakken moeten elk minimaal 6 uur per week gegeven worden. De tijd die overblijft, kan gebruikt worden voor zaakvakken als aardrijkskunde, geschiedenis, burgerschapskunde en kennis der natuur. Het basisonderwijs moet weer terug naar kleinere scholen met maximaal 200 tot 250 leerlingen. De directeur wordt weer een HdS die zelf ook een aantal dagen voor de klas staat. Om het HdS vrij te spelen, moet de administratieve last flink teruggebracht te worden.
2 Reacties
korheiden
korheiden1 nov. 2023 - 7:37
Mee eens. Vroeger hadden we in het basisonderwijs wel eens maanden waarin 'gewoon' gewerkt kon worden. Maar het schooljaar wordt steeds verder gevuld met allerlei nevenactiviteiten. Schoolontbijt, Halloween, aandacht voor slavernij, racisme, klimaat, ongelijkheid, genderzaken enzovoorts. Er ligt veel te veel op het bordje van de leerkracht. Er spelen meer zaken, uiteraard. Een flink aantal vierjarigen komt al met een taalachterstand naar school. Ouders zetten hun kinderen achter tv of smartphone. Alles moet vooral leuk zijn. Een tafeldiploma is zielig voor kinderen die de tafels er niet in krijgen. Sommige leerkrachten hebben te weinig vakkennis. Nederland moet echt eens over de grens gaan kijken naar landen waar het beter gaat, zoals Finland.
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 nov. 2023 - 9:45
Er wordt regelmatig naar Finland gekeken maar het systeem daar is niet zo gemakkelijk in Nederland in te voeren. https://www.studiereizen.nl/studiereizen-en-werkbezoeken/studiereizen/onderwijsreis-naar-finland
DaanOuwens
DaanOuwens
31 okt. 2023 - 18:38
De laaggeletterdheid is niet de afgelopen 10 jaar onder D66 ontstaan. Die is er al 50 jaar. Vermoedelijk nog langer. Het staat eigenlijk pas een jaar of 20 op de politieke agenda. De gedachte was altijd dat het vooral allochtonen waren die onvoldoende Nederlands beheersten. Maar de groep is in werkelijkheid gemêleerd. Wat mij opvalt bij de stukjes van deze schrijver is dat hij constant dit soort teksten schrijft. Hij constateert een misstand en rekent die tot aan een politieke partij of ideologie. Dat draagt erg weinig bij aan het oplossen van de problemen. Tenzij je in staat bent heel duidelijk de bestuurlijk verantwoordelijken aan te wijzen. Daar brengt de schrijver hier weinig van terecht.
3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 okt. 2023 - 21:21
Laaggeletterdheid is in ieder geval ouder dan D'66. Laaggeletterden beheersen normaliter de spreektaal (van hun eerste taal) wel. Ze kunnen niet of slecht lezen & schrijven. Dat is typisch iets waar de school aan te pas komt. Zeker niet alle laaggeletterden zijn het resultaat van falend onderwijs. Twee op de drie laaggeletterden is autochtoon Nederlander; één op de drie heeft een niet-westerse achtergrond.
Zandb
Zandb1 nov. 2023 - 7:18
Danielle "Zeker niet alle laaggeletterden zijn het resultaat van falend onderwijs." Dat lijkt mij een open deur. Interessant zou het zijn als je kunt bepalen wanneer het laaggeletterd zijn het gevolg is van falend onderwijs. Op dit moment, meen ik uit m'n hoofd, dat zo'n 6% van de leerlingen moeite zou 'mogen' hebben om het lezen als een automatisme te beheersen. Als je kinderen het lezen als automatisme aan wilt leren, dan moet je weten wat mensen doen die automatisch lezen. In geen geval is dat zoals het aangeleerd wordt door 'woorden te verklanken'. Wat de vraag oproept: Hoe automatiseer je wat je niet aangeleerd wordt?
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 nov. 2023 - 9:56
Off topic: Er is best het een en ander bekend uit wetenschappelijk onderzoek over hoe het leren lezen "normaal" in zijn werk gaat en welke factoren dat proces verstoren kunnen. Ziekte, spijbelen, veelvuldig verhuizen is ook niet bevorderlijk.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
31 okt. 2023 - 18:33
Ik denk dat D66 denkt : die laaggeletterden moeten gewoon werken en hun mond houden. Maakt niet uit of ze wel/niet kunnen lezen en schrijven, als ze maar met Deliveroo fietsjes rond kunnen rijden en als ze hun belastingen maar betalen
7 Reacties
EenMening3
EenMening331 okt. 2023 - 19:16
Zelfs mensen die op een Deliveroo-fietsje rondrijden, moeten, zeker in de grote steden, een adres kunnen vinden en dus in kunnen voeren op hun telefoon. Het klopt wel dat hoger opgeleiden van links tot rechts druk zijn met hun carrière en daarom behoefte hebben aan laagbetaalde nannies, schoonmaaksters, maaltijdbezorgers en hondenuitlaters.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa31 okt. 2023 - 19:31
De vraag is gewoon, waar liggen je prioriteiten? Interesseert het je wat, dat je bevolking laaggeletterd is, of ongelukkig is? D66 politici zeggen natuurlijk van wel, maar ik geloof ze niet, als ik eerlijk ben, als ik vanuit mijn hart spreek Iets me vertrouwenscrisis?
DaanOuwens
DaanOuwens31 okt. 2023 - 20:07
@ Baloemparoempaloempa Jij schrijft: Iets me vertrouwenscrisis? Als D66 verstandig is vertrouwen ze erop dat het geen enkele zin heeft een poging te doen jou te overtuigen. je bent sowieso niet bereid naar ze te luisteren maar blijft gewoon vasthouden aan je eigen ongefundeerde mening. Dus hebben ze denk ik andere prioriteiten. Zoals Robbert Dijkgraaf afgelopen week een pleidooi hield voor het MBO. Goed verhaal, maar niet voor mensen die denken zoals jij.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa31 okt. 2023 - 20:32
Jij weet niet hoe ik denk Ik ben bereid naar iedereen te luisteren. Maar of je het gevoel hebt dat iemand iets voor je kan gaan betekenen, dat is heel iets anders. Je kan zoveel luisteren als je wilt naar iemand, het betekend niet dat je die persoon dan ineens gaat vertrouwen Ik weet waar D66 voor staat. Voor klassiek neoliberaal beleid, ik weet wat neoliberalisme is, ik weet wie Ayan Rand was
DaanOuwens
DaanOuwens1 nov. 2023 - 7:24
@ Baloemparoempaloempa Jij schrijft: Ik ben bereid naar iedereen te luisteren. Nee dat ben je niet. Dat laat je in jouw reacties hier keer op keer zien.
Zandb
Zandb1 nov. 2023 - 7:28
Baloemparoempaloempa Ik denk dat u zo maar denkt dat D66 iets denkt. Goed basisonderwijs is bijvoorbeeld veel minder een kwestie van geld van te vaak gedacht wordt. Daarvoor is kennis en het inzicht dat de stof zich aan de leerling moet aanpassen en niet andersom. Want denkt u zich dit u dit eens werkelijk in: We zouden het wel heel erg raar vinden, wanneer we kinderen het idee aan zouden praten dat ze een ernstig defect hebben, als ze niet leren pianospelen. En denk dan eens aan 'schoolse vaardigheden'.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa1 nov. 2023 - 10:12
Daan ik lees al jouw reacties, ik volg de debatten van D66, ik vind die Jetten op zich een aardige jongen Maar nee, ik heb niet het gevoel dat D66 iets kan, zal, willen doen voor mij
Ben  Liberaal
Ben Liberaal
31 okt. 2023 - 18:17
Grootste werkeloosheid in Nederland (bouw, industrie, afval, OV) is op niveau van MBO/LO. Wat dat betreft heeft d66 precies de arbeidslaag geleverd waar behoefte aan is. Heeft alleen nog wat tijd nodig maar helaas wordt hen dat nu niet gegund.
2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens31 okt. 2023 - 20:12
@ Ben Liberaal Jij schrijft: Grootste werkeloosheid in Nederland (bouw, industrie, afval, OV) is op niveau van MBO/LO. Daar klopt niets van. En als je een foutje hebt gemaakt en je bedoelt werkgelegenheid in plaats van werkeloosheid dan klopt er ook helemaal niets van.
Zandb
Zandb1 nov. 2023 - 7:37
Ben Zo zou het onderwijs niet moeten werken. Wat we bv basisonderwijs noemen, dat zou niet meer dan 'basisonderwijs' moeten zijn. Als mensen in het 'lager onderwijs' (Ik meen dat u dat bedoelt met LO) blijven steken, terwijl daar geen noodzaak voor is, dan klopt er iets niet. Wanneer door gebrekkig onderwijs mensen niet uitgroeien tot wat ze 'theoretisch' aan kunnen, dan is dat zonde, ook voor wat we praktische vaardigheden noemen. Overigens, dat mensen in praktische zin niet uit zouden groeien tot wat ze zouden kunnen, dat vind ik in ieder geval net zo erg.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor