De ondernemingsraad Pakketten van PostNL eist dat het bedrijf ‘met onmiddellijke ingang’ stopt met schijnconstructies. De pakketsorteerders worden namelijk ingezet via de dochterondernemingen van uitzendbureaus. Door deze constructies krijgen de pakketsorteerders niet het loon volgens de cao van PostNL. Dat blijkt uit een brief van de OR Pakketten aan onder meer de CEO van PostNL, Herna Verhagen.
De OR heeft “met ontsteltenis” kennisgenomen van de uitzending van ZEMBLA van woensdag 6 juni (zie hieronder de uitzending ‘De kilosjouwers van PostNL’), zo staat in de brief die in handen is van ZEMBLA.
‘Ondeugdelijk’ De pakketsorteerders werken volgens de FNV via een schijnconstructie, contracting geheten, waardoor ze niet het cao-loon van PostNL ontvangen. De OR zegt in de brief zich diep te schamen voor deze situatie en eist dat het bedrijf met onmiddellijke ingang stopt met het op deze wijze inzetten van de pakketsorteerders. Ook eist ze dat de pakketsorteerders met terugwerkende kracht volledig beloond worden volgens de geldende cao van PostNL. Bovendien wil de OR ook dat de arbeidsomstandigheden van de pakketsorteerders worden verbeterd. De OR noemt die in de brief ‘ondeugdelijk’.
Schikking De uitzending ‘De kilosjouwers van PostNL’ van 6 juni besteedde aandacht aan de arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden van de pakketsorteerders van PostNL. Vlak voor deze uitzending sloot de FNV een schikking met uitzendbureau In Person over het loon van de pakketsorteerders die In Person levert aan de depots van PostNL in Goes, Waddinxveen, Amersfoort en Dordrecht. Een eerdere dagvaarding van de FNV aan het adres van In Person is hiermee van de baan.
De pakketsorteerders krijgen per 1 juli aanstaande hetzelfde loon als de pakketsorteerders die in vaste dienst van PostNL zijn. Ook krijgen 120 pakketsorteerders die lid zijn van de FNV een volledige nabetaling voor hun gemiste loon. De schikking geldt niet voor sorteerders van andere uitzendbureaus, zoals Tempo Team.