De stikstofcrisis, die door de BBB en de rest van de coalitie in stand gehouden wordt, heeft enorme economische gevolgen. Niet alleen belemmert de hoge stikstofuitstoot van de veesector de bouw van nieuwe woningen, ook de ondernemers in de Rotterdamse haven zitten klem. Zij krijgen geen vergunningen, meldt EenVandaag. “Buitenlandse bedrijven durven hierdoor niet meer te investeren.”
Onder meer HES International, een bedrijf voor op- en overslag van goederen in de Rotterdamse haven, merkt de gevolgen. Een project ligt al zes jaar stil. Dat kost tientallen miljoenen euro’s. De CEO van HES, Paul van Gelder, wacht tot de coalitie in actie komt. “Wij zijn in afwachting van nieuw beleid in Den Haag, met daarin hopelijk duidelijke keuzes.”
EenVandaag meldt: “Van Gelder is niet de enige bestuurder die ziet dat zijn bedrijf klemzit door de stikstofcrisis. "Het gaat in totaal om wel 250 projecten die vanwege de stikstofregels ter discussie staan", zegt Victor van der Chijs. Hij is voorzitter van Deltalinqs, de ondernemersvereniging in de Rotterdamse haven en zegt dat er voor miljarden euro's aan projecten in de Rotterdamse haven onzeker zijn. Bij de bouw van nieuwe fabrieken of nieuwe terminals wordt stikstof uitgestoten en daardoor krijgen bedrijven geen vergunning om te bouwen.”
Joris Thijssen, Tweede Kamerlid voor GroenLinks-PvdA, schrijft op Bluesky dat het “cruciaal” is “dat er nu eens een doorbraak komt, voor ons verdienvermogen, voor de boeren die in onzekerheid leven en voor de natuur”. Hij wijst erop dat het Financieele Dagblad zo’n twee jaar geleden berekende dat de economische schade door de stikstofcrisis al 28 miljard euro bedroeg. “En die teller loopt natuurlijk nog steeds.”
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.