Een onafhankelijk milieurapport over Schiphol is aangepast na druk van de luchthaven en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Uit onderzoek van NRC blijkt dat termen als "onjuist" en "ten onrechte" in de eindversie zijn veranderd in "deels niet consistent" en "discutabel". De milieustudie vormt de basis voor een spoedwet die minister Madlener (Infrastructuur en Waterstaat, PVV) dit voorjaar wil invoeren.
Schiphol overschrijdt al jarenlang de wettelijke geluidsnormen, waardoor omwonenden te maken hebben met ernstige geluidshinder. Bijna tweehonderdduizend mensen ondervinden overlast en meer dan twintigduizend worden ’s nachts wakker door vliegtuiglawaai. De rechtbank Den Haag oordeelde vorig jaar dat de overheid te weinig doet om burgers te beschermen tegen deze hinder en gelastte handhaving binnen twaalf maanden. Die deadline verloopt deze week, maar het ministerie heeft aangegeven hier niet aan te kunnen voldoen.
De commissie voor de milieueffectrapportage (MER) beoordeelde de milieustudie als ondermaats en stelde vast dat er onzekerheden zijn over de impact van een hoger aantal vluchten op stikstof, CO2-uitstoot en geluidsoverlast. Toch blijft de overheid zich op de studie beroepen. Uit opgevraagde documenten blijkt dat gevoelige termen zoals "legaliseren" zijn geschrapt na bezwaar van Schiphol en zijn vervangen door het neutralere "vastleggen".
Minister Madlener wil met de spoedwet het aantal vluchten op Schiphol vastleggen op 478.000 per jaar, meer dan de 400.000 tot 420.000 die nu wettelijk zijn toegestaan, maar minder dan de 500.000 die gedoogd worden. Kamerleden van NSC, GroenLinks en PvdA vrezen dat de geluidsoverlast hiermee zal toenemen. Madlener stelt echter dat de milieustudie uit 2020 voldoende basis biedt voor zijn voorstel.
De minister ligt al langer onder vuur vanwege zijn koerswijzigingen rondom Schiphol. Vorig jaar draaide hij de voorgenomen krimp van de luchthaven terug op basis van informatie uit de luchtvaartsector, ondanks twijfels over de betrouwbaarheid daarvan.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.