Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Omtzigt heeft een broertje dood aan transparantie nu hij zelf aan de macht is

  •  
29-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
30444 keer bekeken
  •  
omtzigt

Het is nog niet zo lang geleden dat Pieter Omtzigt op hoge toon een feitenrelaas én alle onderliggende stukken van het kabinet eiste als een bewindspersoon maar was vergeten om uit te checken met zijn OV-chipkaart. Maar nu Omtzigt zelf als politiek leider deel uitmaakt van een ultrarechtse coalitie is transparantie opeens een stuk minder belangrijk.

De Volkskrant meldt: “De juridische toets van het hoofdlijnenakkoord, waarin ambtenaren waarschuwen voor de zwakke plekken van de coalitieplannen, wordt vooralsnog niet gedeeld met de Tweede Kamer. Een verzoek daartoe vanuit de oppositie kreeg dinsdag niet de steun van de formerende partijen. Ook Pieter Omtzigts NSC is tegen.

Ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben een analyse gemaakt van de rechtsstatelijkheid van de plannen van PVV, BBB, NSC en VVD. Daaruit blijkt dat er nogal wat voorstellen zijn die op gespannen voet staan met de Grondwet, zo meldde de Volkskrant dinsdag.

D66-Kamerlid Joost Sneller was wel benieuwd naar deze juridische toets en besloot de stukken op te vragen. Dat was echter buiten de ultrarechtse coalitie gerekend. PVV, BBB, NSC en VVD weigeren de analyse openbaar te maken. Al binnen een uur liet NSC van Omtzigt weten dat de stukken voorlopig onder de pet gehouden moeten worden.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Looking
Looking
29 mei 2024 - 14:25
Al eerder gezegd... Eens een beleidsman altijd beleidsman. Overigens heb ik dat gevoel ook als ik de beoogde MP ... Schoof? hoor praten. Beleidsman! Daardoor kan hij partijen ... Binnen zijn departement... Bij elkaar houden met politieke partijen bij elkaar houden zal hem niet lukken. Dat zijn verschillende groepen uit de samenleving. Nee mss wel juist daardoor dat het fout gaat. En de vvd voor de camera ... Wie stelde deze man voor.... Dat hebben wij samen gegaan ...ooit zon onzin gehoord.... Kan niet....1 persoon zei.... Is deze man een oplossing voor ons probleem? Max 1 jaar Zegt mijn gevoel. Voor NL hoop ik 4 jaar. Liefst 8 want dan gebeurt er wat
Gajes
Gajes
29 mei 2024 - 13:14
Mij lijkt transparantie juist heel belangrijk nu, omdat dit kabinet zo'n beetje de hele samenleving tegenover elkaar heeft gezet, en er ook terecht veel wantrouwen is of het uiteindelijk akkoord niet als een bom gaat inslaan. Organisaties die belang hebben bij de uitkomst kunnen zich alvast voorbereiden dan. Zeker als het om belangrijke grondwettelijke zaken gaat, ik vind klimaat en milieu bv belangrijk en millieu en klimaat organisaties grondwettelijk beperken gaat ons bijzonder veel schade geven, ook financieel. Blijft drinkwater betaalbaar bv. Maar ook de rechten van een asielzoeker, ik zet zelf veel vraagtekens over die vage omschrijvingen van redenen tot detentie. Omtzigt is als persoon alleen maar transparant. IJdel, en eigenlijk een CDA light of beter gezegd, dat zou zomaar een CDA hardcore kunnen worden . Dat hij de grondwet of andere wettelijke rechten gaat bewaken, daar zet ik grote vraagtekens bij. Het debat over de controversiële transgender wet proberen te blokkeren is uiteraard niet tegen de wet in maar wel een ondemocratische actie en gemotiveerd vanuit een religieus standpunt. Nooit een goed teken. Ik vertrouw vanaf dit punt meer op de rechters, die hopelijk deze puinhoop binnen de wettelijke kaders kunnen houden en ons gaan beschermen, ook tegen een Omtzigt.
2 Reacties
Looking
Looking29 mei 2024 - 14:29
Bij de toeslagen affaire zeiden de rechters achteraf.... Wij hadden minder op de stoel van de politiek moet zitten.... Hoe zou (on) afhankelijk.... Als de overheid tegen individuele mensen staat, wint meestal de overheid het.... En vind de rechter dat de overheid gelijk heeft.
TEAser1
TEAser129 mei 2024 - 22:38
De rechters hebben de toeslagen ouders ook oh zo goed beschermd heh
jobs360
jobs360
29 mei 2024 - 12:19
Het is echt nog te vroeg om iemand daarom in een kwaad daglicht te stellen. Pieter heeft er vast een goede reden voor.
2 Reacties
LaBou
LaBou 29 mei 2024 - 16:17
Nou alleen nog er achter zien te komen wat die reden precies is.
Minoes&tuin
Minoes&tuin30 mei 2024 - 6:07
Dat zei Rutte ook tegen zichzelf. Pieter is iemand die als iets niet in de wet ( in zijn straatje) past, er gewoon een nieuwe wet voor te maken.
bv-user-82519
bv-user-82519
29 mei 2024 - 10:36
Ik snap ook werkelijk niet waarom mensen toch maar blijven vallen voor al die nieuwe partijtjes die beloven om alles anders te doen. De LPF was niet anders. Trots op NL was niet anders. Forum was niet anders. BBB en NSC zijn ook niet anders. En de PVV is al helemaal niet anders. Dat is zo'n beetje de minst transparante partij van het land. Zodra ze zelf aan de macht komen, sluiten ze de deuren. Blijkbaar vinden veel mensen dat dus helemaal niet erg, en speelt een transparante politiek nauwelijks een rol voor veel kiezers. Tenzij het natuurlijk om gevestigde partijen gaat. Dán is het opeens wel allemaal heel erg.
1 Reactie
Anna R. Chist
Anna R. Chist29 mei 2024 - 11:12
Omdat de mensen hopen dat er eindelijk eens verandering komt die ze zo graag willen. Uiteindelijk blijkt dat weer bedrog te zijn geweest en gaan ze weer op de volgende idioot stemmen. We willen maar niet beseffen dat het systeem zelf tegen ze is. Het ligt niet aan de partijtjes of de poppetjes. Ze liggen allemaal aan de neoliberale ketting. En ze zijn er niet voor u. Enige wat ze kunnen is wat sociale interventie dat uiteindelijk erop uitdraait dat de boel weer een stukje ellendiger was dan gister.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
29 mei 2024 - 10:20
Die man is zo door de mand gevallen. Wat een oplichter. Zelfs de PvdA maakte het nooit zo bont.
Markzelluf
Markzelluf
29 mei 2024 - 9:23
Sommige mensen vullen hun dagen graag met het bashen van anderen. Ik wil er toch even op wijzen dat het niet bepaald logisch is al in de onderhandelingsfase volledig openheid te geven over de wensen, verwachtingen en argumentatie rond keuzes. Zeker als het om zulke complexe aspecten gaat als de richting waarop je - vooralsnog in hoofdlijnen - wilt besturen, is het onlogisch en ineffectief om het onderhandelingsproces volledig in de openbaarheid te brengen. Maar als het besluit is gevallen, dan moet je het natuurlijk wel kunnen uitleggen. Wat Omtzigt volgens mij bedoelt met een nieuwe bestuurscultuur is dat de criteria bij het nemen van beslissingen helder moeten zijn. Daarom stelde hij aan de vooravond van de eerste onderhandelingen over het hoofdlijnenakkoord dat hij het niet accepteert dat beleid gevoerd gaat worden dat niet binnen de grenzen van de rechtsstaat blijft. Als het hoofdlijnenakkoord dat niet doet - of de latere fine-tuning ervan - dan kun je hem daar natuurlijk direct op aanspreken. Ook vindt hij dat, volgens mij, dat de criteria die politici en ambtenaren moeten gebruiken bij het nemen van besluiten, transparant moeten zijn. Het kabinet moet nog aan de slag, dus of ze aan de uitgangspunten van Omtzigt gaan voldoen, kunnen we niet zeggen. Maar dat het de kabinetten in het verleden niet gelukt is, dat heeft de geschiedenis uitgewezen.
7 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist29 mei 2024 - 10:40
Hebt zeker niet meegekregen dat de man die meermalen aangegeven heeft de rechtsstaat te willen afbreken dominant is in dit kabinet.
Zandb
Zandb29 mei 2024 - 10:52
Mark Waarom zet u de toon met een bewering waar (bijna?) niemand het mee oneens zal zijn: "Sommige mensen vullen hun dagen graag met het bashen van anderen." Want u had net zo goed kunnen beginnen met te beweren dat sommige mensen schijnheilig zijn. Dat is namelijk net zo waar en in deze context net zo irrelevant. Inhoudelijk kan ik het er ook al niet mee eens zijn. Sterker nog, ik meen dat u verkeerd zit. Als je verkondigt dat er nu toch een hoofdlijnenakkoord ligt, dat de zon weer doet schijnen, dan mag je toch, vind ik, wel verwachten dat het hier een vastgesteld hoofdlijnenakkoord betreft: Het bewijs dat de onderhandelingsfase is afgerond. Het kabinet moet aan de slag, zeker, maar juist dit hoofdlijnenakkoord vormt daarbij het kader waarbinnen het aan de slag gaat maar dat is wel een nieuwe fase waarin ze zich begeven. M.a.w.: Er is geen enkele noodzaak om geheimzinnig te doen over een onderhandelingsfase die afgerond is. Als kritiek de aanleiding zou vormen, dat de betreffende partijen menen dat er opnieuw onderhandeld moet worden dan moet wel duidelijk zijn, waarom dat noodzakelijk is. Dan moet alle relevante informatie beschikbaar zijn.
Markzelluf
Markzelluf29 mei 2024 - 11:05
Zand, de logica tussen de eerste zin van jouw eerste alinea en de eerste van de tweede ontgaat me. En welke informatie over het onderhandelingsproces mis je die voor jou relevant is?
Olav Meijer
Olav Meijer29 mei 2024 - 11:25
@ Zandb: Exact!
Zandb
Zandb29 mei 2024 - 15:49
Mark Tussen de eerste en tweede alinea bestaat geen verband. Uw eerste zin slaat als kut op Dirk. Die zet alleen een vervelende toon. Maar inhoudelijk zou het vervolgens allemaal nog kunnen kloppen. Helaas doet het dat niet, wat mij betreft. Ik mis helemaal niets in de onderhandelingsfase: Die is namelijk feitelijk afgerond. Maar als er noodzaak is om weer te gaan onderhandelen, dan moet alle relevante informatie die daartoe aanleiding geeft beschikbaar komen. Toch? Of denkt u daar nu nog steeds anders over?
Markzelluf
Markzelluf29 mei 2024 - 17:05
Zand, ten eerste is er vooralsnog toch geen enkele reden om de onderhandelingen over het hoofdlijnenakkoord opnieuw te doen? Ten tweede, welke informatie heb jij dan nodig als die vier partijen of andere partijen (opnieuw) gaan onderhandelen? En wat wil je met die informatie dan gaan doen? Ik kijk uit naar je reactie
Zandb
Zandb30 mei 2024 - 10:55
Mark Het is zinloos om met u verder te praten. Of u hebt geen idee hoe u zich hier uit redt of u stelt bewust te onnozele, ook nog eens ten onrechte op mij gerichte, vragen.
Jasperrrrrrrrr
Jasperrrrrrrrr
29 mei 2024 - 9:06
Nederland is echt een pure slapstick aan het worden, ambitie is ik ik ik ik ik ik ik ik ik ik ik ik en jij moet jij moet je mond houden nu nu nu........ik ben aan de macht ik ik ik en niet jij ,
1 Reactie
adriek
adriek29 mei 2024 - 18:13
En wat zegt dat over de kiezers - die deze kwasten stuk voor stuk gekozen hebben?
Niwde2
Niwde2
29 mei 2024 - 8:32
Ik snap het wel in de huidige fase. Desalniettemin is het bijzonder dat uitgerekend hij nu toch dat pad volgt. Als je dat dan zo ontzettend je ding is als oppositie, wees dan ook stoer andersom.
3 Reacties
Zandb
Zandb29 mei 2024 - 11:01
Niwde Hoezo, "in de huidige fase". Er ligt een hoofdlijnenakkoord. Die fase is afgesloten. We gaan nu een nieuwe fase is, die gebaseerd is op die hoofdlijnen. Als die niet kloppen/niet kunnen dan heeft het geen zin om verder te gaan. Dat moet natuurlijk niet alleen ter beoordeling aan de formerende partijen zijn, ook al nemen die de besluiten. De volksvertegenwoordiging en het volk moeten zelf kunnen oordelen op basis van zo veel mogelijk informatie die de formerende partijen hebben.
Olav Meijer
Olav Meijer29 mei 2024 - 11:24
@ Zandb: Exact!
adriek
adriek29 mei 2024 - 18:14
Welnee, als ee zaken niet kloppen zoeken we dat later wel uit.
Volrin
Volrin
29 mei 2024 - 8:00
"D66-Kamerlid Joost Sneller was wel benieuwd naar deze juridische toets en besloot de stukken op te vragen. Dat was echter buiten de ultrarechtse coalitie gerekend. PVV, BBB, NSC en VVD weigeren de analyse openbaar te maken. Al binnen een uur liet NSC van Omtzigt weten dat de stukken voorlopig onder de pet gehouden moeten worden." Kan hier niet gewoon een wob verzoek op gedaan worden en eventueel voor de rechter gebracht worden?
4 Reacties
Karingin
Karingin29 mei 2024 - 8:29
Vast, maar tegen die tijd dat dat geregeld is staat het nieuwe kabinet klaar en moet het toch naar de Kamer
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 mei 2024 - 8:56
Een WOO verzoek kan bovendien een zwart gelakt document opleveren.
Olav Meijer
Olav Meijer29 mei 2024 - 11:21
@ DanielleDafoe: Tegenwoordig is wit lakken in de mode. Dat staat wat minder heftig.
Minoes&tuin
Minoes&tuin30 mei 2024 - 6:11
DanielleDefoe En daar hield Pieter niet van toch. Kun je je nog herinneren hoe furieus hij hierover werd.
Vuurrood
Vuurrood
29 mei 2024 - 7:49
Als iemand door de mand gevallen is dan is het Omtzigt. Hij ontpopt zich als een CDAer van de oude stempel. Regentesk en arrogant! Van de andere drie coalitiecompanen weet je dat ze niet deugen en nu blijkt Omtzigt ook niet te deugen. Niks nieuwe bestuurscultuur.
2 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist29 mei 2024 - 10:42
Nou juist wel een nieuwe bestuurscultuur. We hadden al geen democratie dit stelletje klootviolen gaat er vol in om Nederland te transformeren in akelige politiestaat. Waarom denk je dat ze een griezelige geheim agent als premier willen?
adriek
adriek29 mei 2024 - 18:43
Een dictatuur is ook een 'nieuwe bestuurscultuur', geen woord gelogen.
Kuifje3
Kuifje3
29 mei 2024 - 7:22
Ik zal er één noemen. We krijgen een grondwettelijk hof wat alle plannetjes moet gaan toetsen op hun grondwettelijke basis. Dat hof is dan zelf al iets wat nu niet in de grondwet is verankerd en het lijkt mij dat er daarvoor vrij waarschijnlijk een wijziging van de grondwet moet gaan komen. Als het om bescherming van de grondrechten gaat is wijziging nodig van de grondwet dus.
2 Reacties
Karingin
Karingin29 mei 2024 - 8:28
Ja over een jaar of tig, of dacht je dat zoiets in een paar weken uit de grond gestampt is? Verder heeft dat nix te maken met de juridische haalbaarheid van de rest - al heb je niet veel juridische kennis te hebben om er zo een paar onmogelijkheden uit te pikken. Daarom willen de angsthaasjes het nu ook niet delen, al is dit gewoon traineren natuurlijk. Want ze moeten nog een stel debielen vinden die het willen gaan uitvoeren...
Zandb
Zandb29 mei 2024 - 11:12
Kuif Een Nederlands hof dat Nederlandse wetten toetst aan de Nederlandse grondwet, dat is een prima idee maar nodig is het, juridisch gezien, zeker niet. Behalve voor vooral rechts-populistische partijen. Die menen dat 'het recht' iets is dat je naar believen kan toepassen. Dat een bv linkse of een niet Nederlandse rechter in principe anders zou kunnen besluiten dan een rechtse of een Nederlandse rechter. Ook al zou het logisch zijn om te vermoeden dat zoiets echt wel gebeurt, het mag geen uitgangspunt worden. Rechters spreken namelijk recht. Dat moet het uitgangspunt zijn. Het moet dus niet uitmaken of rechter A dan wel rechter B je zaak behandelt. Punt uit.
Eric Minnens
Eric Minnens
29 mei 2024 - 7:19
Ik vind de hashtag 'hypocriete lul' wel heel vermakelijk haha. Zo lekker objectief... :) Ben benieuwd welke gast de volgende klant is voor deze rubriek.
Minoes&tuin
Minoes&tuin
29 mei 2024 - 7:05
Schoof schijnt ook eens met een nepaccount mensen digitaal gevolgd te hebben, met ook een groot risico op (etnisch) profileren, in strijd in ieder geval met de privacy-wet, echter Omtzigt schijnt ondanks het toeslagenschandaal met hem in zijn nopjes te zijn. Is ineens geen enkel probleem meer. Dat vond ik al niet te rijmen. Ook ging Schoof ermee door na door de AP erop aangesproken te zijn.
1 Reactie
adriek
adriek29 mei 2024 - 19:34
Macht corrumpeert.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor