© cc-foto: Darren Tennant
De oliemaatschappijen - en staten die voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis waarin de planeet terecht is gekomen, hebben de afgelopen tientallen jaren astronomische hoeveelheden geld verdiend. De Belgische hoogleraar Aviel Verbruggen van de Universiteit van Antwerpen heeft berekend dat er per dag een bedrag van 2,75 miljard aan pure winst werd binnengeharkt. In totaal gaat het sinds 1970 om ruim 51 triljoen euro. Oftewel 51.130.000.000.000 euro. Een triljoen is bedrag met 12 nullen. Daarbij gaat het om zuivere winst, alle kosten voor exploitatie en onderzoek zijn er al van afgetrokken.
De immense bedragen hebben de oliesector in staat gesteld "ieder systeem en iedere politicus te kopen" om zo de noodzakelijke maatregelen om het klimaat te redden te vertragen of tegen te houden, stelt Verbruggen. Oliemaatschappijen zijn al tientallen jaren op de hoogte van de gevolgen voor het klimaat van hun praktijken. Ze namen wel andere maatregelen. Zo werd bijvoorbeeld bewust schaarste gecreëerd om de winsten nog verder op te drijven.
Verbruggen, een econoom gespecialiseerd in energie en milieu en voormalig toponderzoeker van het klimaatpanel IPCC, is zelf verrast door de onvoorstelbaar grote omvang van de winsten. "Ze hebben 1 procent van al het kapitaal in de wereld weten te vergaren zonder er iets voor te doen," verklaart hij tegenover The Guardian. Verbruggen stelt dat nog eens duidelijk is dat de oliesector veel meer geld had kunnen investeren in alternatieve energiebronnen waardoor zowel de huidige klimaat- als energiecrisis afgewenteld had kunnen worden.
correctie: The Guardian gebruikt de Amerikaanse waarde voor een trillion, dat is in het Nederlands anders dan de Britse geen triljoen, en zoals in het artikel stond vermeld dus geen 1 met 18 nullen maar een biljoen, een 1 met 12 nullen. Dat is nu aangepast.
cc-foto: Darren Tennant