Artikel teruggetrokken uit angst voor represailles
Marcia Luyten, freelance correspondent in Afrika voor onder meer NRC Handelsblad, stelt dat haar partner, diplomaat aan de ambassade in Kampala, aan de kant wordt gezet vanwege haar kritische artikelen over de Nederlandse ontwikkelingshulp.
Door redactie Joop
Journaliste Marcia Luyten luidde vrijdagmiddag via Twitter vanuit Uganda de noodklok: “Onbestaanbaar: Buitenlandse Zaken ontslaat mijn partner na mijn stukken in NRC over ontwikkelingssamenwerking.” De partner van Luyten is de macro-econoom van de Nederlandse ambassade in Kampala en zou te horen hebben gekregen dat zijn contract volgend jaar niet verlengd wordt. De diplomaat is met een tussenpoze van drie jaar sinds 1997 verbonden aan het departement. Volgens Luyten is er een directe relatie tussen de beëindiging van het dienstverband en haar kritische stukken. Een artikel van afgelopen zaterdag waarin ze het nut van ontwikkelingshulp ter discussie stelt zou de doorslag hebben gegeven. “Mijn partner zag al problemen aankomen met dat artikel. Daarom heb ik het twee weken geleden op het laatste moment teruggetrokken en er alle scherpe dingen uitgehaald. Vorige week is het alsnog geplaatst in mildere vorm,” verklaarde ze in een telefonisch interview met Joop. Luyten die zelf twee jaar in dienst van Buitenlandse Zaken is geweest voordat ze in 1999 overstapte naar de journalistiek, beweert al eerder op het matje geroepen te zijn na een kritisch artikel in 2007 over de Ugandese president Yoweri Museveni. “Ik moest toen een verklaring ondertekenen waarin ik beloofde geen interne informatie van Buitenlandse Zaken te gebruiken en dat ik bij twijfel zelf moet bewijzen dat de informatie uit externe bronnen is vergaard. Te gek voor woorden natuurlijk want ik gebruik nooit interne informatie.” Ze ondertekende die verklaring. Luyten zegt dat haar partner via omwegen te verstaan is gegeven “dat ze hem niet willen hebben als ze zijn vrouw erbij krijgen.” De persvoorlichter van minister Koenders zou haar gezegd hebben dat ze zich onvoldoende bewust is van de rechten en plichten van de vrouw van een diplomaat. “Sinds wanneer heeft de echtgenote rechten en plichten?” Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken was niemand bereikbaar om op de beschuldiging te reageren.
UPDATE 19:45: Wel reageert minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen via Twitter : “Gecheckt: is onzin. Zijn tijdelijk contract loopt in september af, kunnen vanwege bezuinigingen bijna nergens worden verlengd.”
Luyten bevestigt dat die officiële verklaring wordt gegeven maar zegt dat onofficieel haar werk als hoofdreden wordt aangegeven. Het niet verlengen van het contract zou volgens haar ook niet passen in het gebruikelijke carrièreverloop.
UPDATE 21:36: Marcia Luyten schrijft op haar website nu uitgebreid over de zaak. Ze besluit: “In plaats van onze betrokkenheid op de wereld te overdenken, in plaats van te voorkomen dat hulp zijn legitimiteit verliest, probeert BZ de boodschapper onthoofden.”
Je zou denken dat een journalist het verschil kent tussen ontslaan en een aflopend contract.
Als ze het verschil niet kent dan is wat ze schrijft misschien ook niet doorspekt van kunde, en als ze het wel kent dan doet ze aan propaganda.
Natuurlijk wordt bij het bekijken of een contract verlengt zal worden gekeken naar geschiktheid. En dat kan van alles zijn, een lelijke vrouw niet, maar een mogelijk lekkende vrouw lijkt me prima reden om een contract niet te verlengen. Het zal echt niet de enige combinatie tussen thuis en werk zijn die niet goed gaat. Zo is pop artiest en bakker ook niet zo'n beste combinatie. Tja, en dan kun je er geen complot aan vast hangen en komt het niet op Joop.
Het beleid van Ontwikkelingssamenwerking is pooitiek gevig omstrefen. Maar het getuigt van een onsterfelijke lafheid als critici daarom de mond eordt gesnoerd.
De Vrijheid van Meningsuiting wordt vaak verkeerd begrepen, mast dit grondrecht is allereerste bedoeld om de overheid te verbieden onwelgevallige kritiek de kop in te drukken
Want anders kan een democrstie niet functionetrn
Enfin, Marcia doet het nu geweldig bij Buitenhof. Haar stem is nog mooier dan haar hoofd. Ach wat zeg ik:inhoudelijk is ze allereerst uitstekend.
Onderstaand vind ik het meest verontrustend:
'Luyten zegt dat haar partner via omwegen te verstaan is gegeven "dat ze hem niet willen hebben als ze zijn vrouw erbij krijgen." De persvoorlichter van minister Koenders zou haar gezegd hebben dat ze zich onvoldoende bewust is van de rechten en plichten van de vrouw van een diplomaat. Sinds wanneer heeft de echtgenote rechten en plichten??
Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken was niemand bereikbaar om op de beschuldiging te reageren.'
Dit is inderdaad een voedingsbodem voor nog meer geruchten.
In 1992 kwam hier, ik was toen 30 jaar oud, ik ging meteen aan de slag bij de Italiaans Pizzeria's om mijn geld te verdienen,omdat ik ook Italiaans redelijk spreek, 2 jaar op een redelijk nivaeu in Italie gevoetbald.
Mij eerste wekergevers in Nederland heet Mario, Mario wilde van mij een Pizzaiollo maken, Mario zag het toen meteen in me! en hij moest mij Stefano noemen, leuk voor het sfeer. Met theater lukt het bij mij om geld te verdienen met Mario.
Maar Mario zei tegen mij, voor dat ik ging beginnen,dat een ding mag heel duidelijk zijn en nooit naar buiten gebracht worden : Hoe Mario maakt la pasta en het tomatensaus, de pomodorri met zijn eigen kruiden''.
Ik zei tegen hem, ook als ik straks mijn eigen Pizzeria wil beginnen?
Mario zei tegen mij: e justo! ciaro.
Niet de geheime informatie van je werekgever aan derden doorgeven, guidelijk.
Maar ben ook een derde? als ik het geheim-Pizza-informatie van mijn vorige baas aan me zelf vertel en hem gebruik voor mijn eigen zaak?
Het gaat hier om een pizza, maar bij mevrouw journalist gaat het over dikke informatie die worden openbaar gemaakt.
Het centrale citaat in dit stuk is dus van Koenders, namelijk : \"dat je een balans moet weten te vinden tussen je taakopvatting als journalist en de rechten en plichten die je als partner van een ambassademedewerker hebt\"
Juridisch gezien heb je wellicht het gelijk aan jouw zijde, omdat in de arbeidsovereenkomst tussen je partner en het ministerie, (zo is mijn aanname en jouw bewering) geen secundaire arbeidsvoorwaarden zijn opgenomen.
Een ambasssade in een ontwikkelingsland echter, heeft niet alleen met interne ambassade-aangelegenheden te maken, maar ook, of beter gezegd met name, (te maken) met contacten met functionarissen van dat betreffende land.
Die functionarissen redeneren waarschijnlijk, dat de kritische verhalen van de vrouw van een van de ambassade mederwerkers, wellicht de ontwikkelingshulp voor dat betreffende land in gevaar zou kunnen brengen.
Zij zullen jouw analyses mogelijk interpreteren als (ongewenste) inmenging in de interne aangelegenheden van dat land en zullen zich daarover bij de ambassade hebben beklaagd.
Om de diplomatieke samenwerking met een dergelijk land niet (verder) te frustreren, zal dus door BuZa zijn geredeneerd, dat de positie van jouw partner een te groot contra-produktief element in zich draagt, om de arbeidsovereenkomst te verlengen. Het beroep van Verhagen op (personeels)bezuiniging kan overigens meer zijn, dan een handige ad hoc ontslag-trouvaille, omdat binnenkort elk departement in Nederland, sowieso twintig procent zal moeten bezuinigen.
Mijn reactie staat helaas vol met aannames en het Hineininterpretieren door mij, van door jou gegeven feiten en mededelingen terzake. Dat lijkt inherent aan de situatie aaarin jij je op dit moment bevindt.
Beantwoord
Nou is dat zo vreemd? Dit soort ontslagpraktijken zijn schering en inslag hoor. Er zijn krachten die wij niet kennen. Ik geloof die Luyten meteen maar is het nieuws? Nee.
Wie affaires als die van Oltmans, Okci en een boomverzorger uit het Brabantse Geldrop-Mierlo kent, zal dit niet verbazen. Een wijsgerige uit de Verenigde Staten zei het eens zo mooi: either you are with us or you are against us. Wie in strijd met de belangen van de spelbepaler handelt, zal de consequenties ervaren. Sterkte toegewenst!
Minister Maxime Verhagen, moet je vergelijken met lood cristal 24%(ld)=
Prachtig van Klank voor de rest Keihard voor eigen en z.g.Partij belangen!
Een ding: met deze "heren" TAKE CARE
De titel: .........om wat ik schrijf''
Bedoelde zij schreef of schrijf? mijn verstand is hier gestopt bij dit logica!
Was dat een trucje om te laten zien dat zij niet mag schrijven wat ze wilt? het gaat hier om wat zij heeft gepubliceerd?
Ik noem het een journalistiek trucje.
Weer zo'n verhaal waar veel persoonlijke teleurstelling uitspreekt en waar van de waarheid door een eenvoudige krantenlezer moeilijk te achterhalen valt.
Toch valt zo'n bericht weer in vruchtbare aarde bij achterdochtige en complotdenkende lezers.
Tuurlijk Knollema...jij weet het allemaal véééél beter en hebt natuurlijk helemaal gelijk!!! De aarde is plat en wanneer de hemel naar beneden valt heb jij een blauwe pet!!! Oh ja, een laatste update; Sinterklaas bestaat echt. J.P. Balkenende bevestigde dit gisteravond. Vriendelijk verzoek om het vanaf nu te geloven en niet meer stout te zijn!!
Oei alle oude zekerheden vallen om! Ontwikkelingshulp blijkt niet te werken (kijk eens naar de aflevering van VPRO's Tegenlicht over dit onderwerp!), de aarde warmt al 10 jaar niet meer op ondanks veel meer CO2... Het wordt tijd voor een praktische benadering los van de comfortabele dogma's. Ik hoop dat een nieuw kabinet hier vaart achter zet!
Je schijnt zeker te weten dat de bijdragen die je noemt het bij het rechte eind hebben. Ik beperkt me hier even tot het eigenlijke onderwerp, namelijk ontwikkelingshulp, al sla je ook op het gebied van klimaatverandering de plank mis, maar dit terzijde. Ik wil je graag verwijzen naar de reactie van Farah Karimi op Moyo.
http://www.oneworld.nl/index.php?articleId=23055&articleType=Achtergrond&page=2
Karimi is niet de enige die gehakt maakt van Moyo's pleidooi voor het marktmodel. Een bloemlezing;
http://www.prospectmagazine.co.uk/2009/05/whydeadaidisdeadwrong/
http://www.voxeu.org/index.php?q=node/3613
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/04/02/AR2009040203285.html
Zoals je ziet oogst haar visie kritiek vanuit het hele politieke spectrum.
De kranten staan de laatste tijd ook opvallend vol met leger-propaganda, inclusief kindsoldaat werving :-(
Nu weten we dus hoe dat gaat, pressie vanuit de Staat !
Wat is ons land toch snel verworden tot een bananenrepubliek onder 4 kabinetten Jan Peter B.(erlusconi?)
Dit soort machtsconflicten kwamen vroeger ook voor. Zelfs ten tijde van Nieuw-Amsterdam onder het bewind van Peter Stuyvesant.
'Nadat bleek dat een compromis tussen de Raad en Stuyvesant onmogelijk was, liet Stuyvesant [zijn opponent Adriaen] Van der Donck arresteren, met als beschuldiging hoogverraad. De documenten die Stuyvesant had gevonden bij huiszoeking van het huis van Van der Donck bevatten volgens hem 'grove laster' aan zijn adres en 'enorme beledigingen' aan het adres van de regeringsleiders in Den Haag.'
http://nl.wikipedia.org/wiki/Adriaen_van_der_Donck
Wat ik het allerkwalijkst vindt is de censuur die NRC hiermee toegeeft. Maar niet te kritisch zijn, dat is het veiligst. En dat bij de 'kwaliteitskrant', die ook bij het huidige Climategate weer zeer stil is. Verdacht stil.
Wie de artikelen over bijvoorbeeld het beleid van Bush en Obama in de NRC volgt en vergelijkt met wat bijvoorbeeld Robert Scheer, Glenn Greenwald en Jeremy Scahill in de VS over hun beleid schrijven, weet al lang dat deze krant niet verder kijkt dan haar neoliberale vooringenomenheid lang is en feiten en visies die met deze ideologie niet in overeenstemming zijn, censureert of helemaal niet plaatst of behandelt. Helaas, rien de nouveau.
Het motto 'slijpsteen vd geest' is dan ook volkomen misplaatst. Mijn geest slijpt NRC Handelsblad al lang niet meer en ook het schermen met 'expertblogs' is niet anders dan een krachteloze poging om de redactie een deskundigheid en eruditie aan te meten die ze niet tentoonspreidt.
De journalistiek en de diplomatie zijn twee volstrekt aan elkaar tegengestelde grootheden en zijn beide van onmisbare waarde voor het goed functioneren van een gezonde maatschappij. De journalistiek is namelijk gebaat bij een maximale openheid en de diplomatiek wordt - ook al kan daarvan in principe misbruik worden gemaakt - gekarakteriseerd, door maximale beslotenheid.
Omdat zowel de journaliste in kwestie, als de betrokken ambassade-medewerker, zeer wel op de hoogte zijn (en waren), van deze ijzeren sociale natuurwet, wordt hier mijns inziens tegen beter weten in, een cause célèbre geconstrueerd. Het getuigt, zo is mijn mening, van een laakbare suggestiviteit, om het te doen laten voorkomen, alsof de ambassade, de journaliste - middels een (reglementaire) beëindiging van de eenjarige dienstbetrekking van de partner - onder druk zou zetten, om eventuele ambassade-onwelgevallige "onthullingen" af te stoppen.
De mobilisatie van de pers, om te voorkomen, dat het (kortlopende) dienstverband van de ambtelijk werkzame partner niet wordt verlengd, vind ik, hoe begrijpelijk ook vanuit het persoonlijke financieel-economische perspectief van het stel, eigenlijk ten zeerste veroordelenswaardig, want de facto misbruik maken van de vrije nieuwsvoorziening ten behoeve van particuliere aangelegenheden. Als je zeker bent van jouw juridische gelijk, dan staat namelijk altijd de weg naar de rechter open.
Oordelen op basis van aannames zonder de feiten te kennen, maakt deze discussie wel wat troebel. Zoals Nelma suggereerde dat ik uit de school zou klappen (in dat geval zou een sanctie legitiem zijn). De clou is nou net dat ik helemaal nooit uit de school klap. Ik gebruik uitdrukkelijk alleen externe bronnen. Alle feiten waarover ik schrijf kan ook jij op internet vinden. Daar heb ik in 2007 met BZ ook een contract over afgesloten: mits ik alleen externe bronnen gebruik (en bij twijfel ligt de bewijslast bij mij), kan ik mijn vak uitoefenen. BZ onderzoekt mijn stukken op brongebruik. Nog nooit was er 1 onrechtmatigheid.
@Ahrend, je schreef: 'Een ambasssade in een ontwikkelingsland heeft niet alleen met interne ambassade-aangelegenheden te maken, maar ook ..met contacten met functionarissen van dat betreffende land. Die functionarissen redeneren waarschijnlijk dat de kritische verhalen van de vrouw van een van de ambassade medewerkers, wellicht de ontwikkelingshulp voor dat betreffende land in gevaar zou kunnen brengen. Zij zullen ?zich daarover bij de ambassade hebben beklaagd.'
Zoals je zelf al suggereerde, stoelt dit op aannames. Die kloppen jammer genoeg niet. Er is nooit een probleem geweest met Oegandese autoriteiten. Integendeel. In de poging van BZ mij het werken te beletten, is er gebeld naar het Oegandese ministerie met de vraag: 'We hebben een diplomaat wiens vrouw werkt als journalist, vinden jullie dat geen probleem?" Ik werd ontboden bij de Media Council. Toen ik daar mijn persaccreditatie (gebaseerd op mijn diplomatieke verblijfsvergunning) liet zien, zei de dame in kwestie": Je hébt een accreditatie?! Then why are you wasting my time?"
Mijn grootste verbazing betreft het feit dat sommige mensen BZ zien als een soort van company, het vergelijken met Shell of De Beers ('dan kan een partner niet werken als journalist of activist'). Maar BZ is geen bedrijf. Het is een overheidsorgaan dat publiek geld uitgeeft: 5 mld per jaar. Dat is jouw geld, mijn geld en van nog wat miljoenen Nederlanders. De noodzaak om verantwoording af te leggen over de besteding van 5 mld belastinggeld, wordt niet alleen door BZ niet gevoeld. Aardig wat burgers voelen niet de noodzaak daarover verantwoording te eisen. Dat schendt een fundamenteel principe van de democratie. Het is mijn stellige en principiële overtuiging dat de noodzaak tot verantwoording over publieke middelen zwaarder weegt dan de (in dit geval strak gereguleerde) spanning die idd ligt besloten in de journalist met een ambtenaar als echtgenoot (Denk je nou echt dat er tussen politici en journalisten aan het Binnenhof geen vriendschappen bestaan ? een wat zwaarder belaste relatie dan die tussen een journalist en een ambtenaar - waarin journalisten niet alles kunnen publiceren wat ze weten?)
Tenslotte, dat ik een als publieke kwestie vermomde privézaak voer, is onzin. Weer: het tegendeel is waar. wij hebben hier alleen maar bij te verliezen. Het gaat me om het fundamenteel democratisch principe dat een overheidsinstantie verantwoording moet afleggen over de besteding van publieke middelen.
[voor de broodnodige feiten lees http://marcialuyten.nl/2009/12/04/afrikalog-75-kill-the-messenger/ en http://marcialuyten.nl/2009/12/08/tweet-commotie-verbazing-over-de-relatie-overheid-burger/]