Giel, vertrek AUB naar een werkgever waar jouw luxe niet wordt bekostigd met bezuinigingen op zieken en bejaarden
Bij de gehele overheid, en dus ook de Publieke Omroep, zou per direct een salarisplafond van drie keer modaal van kracht moeten zijn. Argument nummer één is een kwestie van fatsoen: niemand zou rijk mogen worden van gemeenschapsgeld. En helemaal niet zolang er nog sprake is van schrijnende situaties in bijvoorbeeld verpleeghuizen. Eerst moet elke cent naar het oplossen van acute noodsituaties vóórdat er ook maar één cent gaat naar iemand die het niet nodig heeft.
Reden nummer twee is dat we met de bezuinigingen op bijvoorbeeld de exorbitante salarissen van Giel Beelen andere, veel leukere dingen binnen de Publieke Omroep kunnen financieren. Allereerst kunnen we programma’s maken die goedkoper zijn en daardoor minder afhankelijk van de reclameopbrengst, en dus minder hoeven te worden afgestemd op de ‘markt’ (een begrip dat sowieso veel te eenzijdig wordt ingevuld). De Publieke Omroep kan dan weer doen waarvoor we haar hebben opgericht: het algemeen belang dienen, namelijk met het aanleggen van ons toekomstige collectieve erfgoed. Als elke uitzending véél goedkoper wordt is er veel meer ruimte voor experiment en kan de Publieke Omroep veel beter fungeren als de kweekvijver die het zou moeten zijn. Jong talent zou de NPO zo dynamisch en interessant houden dat alleen dát al de kijkcijfers omhoog stuwt. Commerciële programma’s kunnen we dan weer met een gerust hart overlaten aan de commerciële zenders.
Ten derde: salarissen zoals van Giel trekken precies de verkeerde mensen aan. Mensen die voor de overheid willen werken moeten doordrongen zijn van hun verantwoordelijkheden en de eer dat juist zíj zijn uitgekozen om het volk te dienen. Natuurlijk kan niemand leven van eer alleen, dus hebben we een kleine vergoeding voor ze. Maar als Giel Beelen er niet genoeg aan heeft dat hij op de radio mag, laat hem dan vooral naar een organisatie gaan waar wél geld over is en waar om zijn luxe te bekostigen níet wordt bezuinigd op zieken of demente bejaarden die wegrotten in hun stront. Bij de overheid zitten we niet te wachten op mensen met de zelfde inhaligheid die het bedrijfsleven regeert.
Ten vierde kloppen de argumenten om overheidspersoneel absurde bedragen toe te stoppen niet. Het argument is dat de concurrent hen wegkoopt als wij ze niet steenrijk maken. Mocht dat zo zijn, láát ze dan lekker gaan. Laat de commerciële zenders zich lekker op kosten jagen! Als zij daar het budget voor hebben, waarom niet? Maar waarschijnlijk zullen we zien dat ook hun salarissen dramatisch omlaag gaan zodra de overheid begint met een plafond. RTL biedt dan gewoon dat plafond + 1€. Het argument dat de Publieke Omroep daarmee een ‘braindrain’ of ‘exodus van talent’, zal doormaken is eveneens onzin. Natúúrlijk hanteert de heersende klasse z’n eigen bezigheden als de standaard van kwaliteit. Zodra ze zijn opgerot komen er echter nieuwe ideeën die we net zo gaan waarderen en waarschijnlijk meer, omdat er meer budget voor hun programma zal zijn en minder blijft hangen aan de strijkstok van een zenderhoofd of anchorman.
Onder meer zou het extra budget kunnen worden gebruikt om eindelijk eens écht iets te doen met die o zo vaak genoemde ‘kernwaarde’ van onze overheid: diversiteit. Zolang we op safe spelen omdat onze programma’s te duur zijn blijven ze saai en oppervlakkig en spreken ze maar een klein deel van de bevolking aan. ‘Publiek’ kun je je dan als omroep niet meer noemen.
Het eigenlijke conflict in Nederland is niet tussen bedrijfsleven en overheid, maar vooral tussen degene die veel van de overheid krijgt en de gene die weinig of niks krijgt. Salarissen als dat van Giel (én Matthijs, én Eva, én Jeroen) zijn niet meer goed te praten in een tijd dat diezelfde werkgever, de overheid, het op zoveel andere gebieden laat afweten. Dus de NPO geef ik graag het advies dat ik de gehele overheid zou geven: ontsla iedereen die meer dan 120.000 per jaar verdient en steek de opbrengst in een initiatief om jullie bestaansrecht terug te verdienen.
Ik ben het met de schrijver eens, en ik had ook een top van 120.000 euro voor ogen.
Het is niet vanwege de kosten dat ik dat vind, want die vallen in het niet.
Maar ik denk niet dat het goed is voor de maatschappij als we elke avond die graaiers met "goede bedoelingen" op de buis hebben.
Ik kan een heel eind met deze column meegaan. De kanttekeningen die ik heb is dat Giel er niets aan kan doen. Hij is niet verantwoordelijk voor de hoogte van zijn salaris. Ten tweede, de columnist neemt het bejaardentehuis als voorbeeld maar ik heb liever dat Mathijs en Giel een boel geld pakken dan dat dit in een straaljager of mijnenveger wordt geïnvesteerd (uiteraard mijn mening).
Wat een onzin. Giel kan gewoon zeggen dat hij het voor een kwart van het loon wil doen. Klaar.
En die onzin over die straaljager waarmee jij het salaris van Giel goedpraat. Ik weet niet wie jij denkt dat je publiek is hier, maar de meesten hebben groep 1 t/m 3 goed doorlopen en willen ook zo behandeld worden.
Laten we gewoon eerst de toegevoegde waarde in geld uitdrukken. En den vervolgens die doo bijvoorbeeld 5 delen om het maximum salaris vast te stellen.
Eén ding kan ik nu alvast voorspellen, het salaris van iedereen die aan Joop.nl meewerkt wordt nul, en dat van Chiel een positief getal boven nul.
Misschien kunnen ze van de bespaarde euros een objectieve redacteur bij een door belastinggeld gefinancierd weblog aannemen. Het liefst een echte baan met goed salaris.
Xavier Baudet denkt blijkbaar dat mensen die niet met "gemeenschapsgeld" betaald worden, nooit door "gemeenschapsgeld" betaald worden? Wie betalen (en vooral waarom!) de inkomsten van medewerkers, bijvoorbeeld de commerciële omroepen, dan?
Ik kan een heel eind meegaan in de argumentatie van Baudet, maar als hij stelt dat alleen de luxe van medewerkers uit de publieke sector bekostigd wordt uit geld dat aan zieken en bejaarden toekomt, dan is hij verkeerd bezig.
Beetje eenzijdig verhaal met anti overheid insteek. Via het salaris van Giel wordt een aanval ingezet op de publieke omroep in het bijzonder en de overheid in het algemeen.
Als je een "kunstje" beheerst waar op de arbeidsmarkt fors voor wordt betaald, moet je blijkbaar uit idealisme bereid zijn om genoegen te nemen met een veel lager inkomen als je van belastinggeld betaald wordt.
Het is natuurlijk heel fijn als het bedrijfsleven de betere fiscalisten, juristen, managers, ICT-ers enz. enz. een veel hoger salaris kan bieden dan de overheid. Zodat de overheid vervolgens gedwongen is om hoge tarieven te betalen om deze specialisten in te huren, omdat ze zelf voor die specialisten geen marktconform salaris kan bieden als ze in dienst zouden moeten komen.
Ben het met de redenering eens dat voor werken in politiek en publiek bestuur een beroep mag worden gedaan op enig idealisme en dat het niet alleen om geld en carrière zou moeten gaan. Maar voor een gewone baan bij de overheid?
Als je toch iets wilt doen aan hoge salarissen bij de publieke omroep, zou je moeten zorgen dat kijkcijfers en STER inkomsten geen argument meer kunnen zijn voor hoge salarissen voor presentatoren van populaire programma's. Maar dan mag je ook geen programma's meer aankopen waar een presentator of acteur een hoge beloning voor heeft ontvangen.
Maar hoe zit het dan met het inhuren van dure specialisten van bedrijven. Mag je dan als overheid wel bedrijven inschakelen die hun specialisten boven de Balkenende norm uitbetalen. Want dat gaat dan uiteindelijk ook van belastinggeld. En als je voor de publieke zaak wilt werken, moet je dat toch in bepaalde mate uit idealisme doen, en niet alleen voor het hoge, marktconforme tarief.
Verpersoonlijking van onze tijd, die Giel Beelen -
de verloedering in persoon. Hij voegt geen enkele meerwaarde toe aan dat wat de NPO moet doen (zou moeten doen): het brengen van interessante programma's, die onderhouden maar ook een (culturele) meerwaarde te bieden hebben. Ze kunnen onderhoudend en leerzaam zijn, en dat kan ook op het gebied van populaire muziek.
Giel faalt op alle fronten. Hij is slechts geïnteresseerd in één zaak: zijn eigen.
Voor zelfverheerlijkend en totaal vrijblijvend (en soms erg beledigend) geouwehoer moet men nooit of te nimmer een half miljoen Eurofanten per jaar ophoesten. Geld dat van ons allemaal is.
Dat de VARA hier medeschuldig aan is, dat is een schande.
Zie dit artikel op onze geliefde zustersite Elsevier:
http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2016/11/kamer-op-achterste-benen-vanwege-megasalaris-giel-beelen-409285/
De reactie van meneer ontmaskert hem als de opportunistische en zelfverliefde cynicus die hij in wezen is.
-------
Het probleem-Geelen staat niet op zichzelf. Ook de publieke radio is rijk bevolkt met dikbetaalde zwamneuzen, die er voor het geld zitten. Ik herinner me een duo, Coen & Sander, dat naam maakte op 3FM en toen naar radio 538 ging. Voor de centen. Die figuren denken misschien dat ze thuishoren in de vedettenwereld van het voetbal - ach, als ze middelbaar zijn is iedereen hen helemaal vergeten.
Ziedaar de radio als nationaal anestheticum. Eindeloos gezwets, met bijzonder kunstmatig overkomende stemmetjes tot ons gebracht, het aantal momenten van onderbreking van zichzelf, de ander, of de lollige 'inbeller', dat is ontelbaar groot, net als het hijgerige 'eh.. eh...'.
En dan is er die lachknop.
Infantiel tot en met, en de muziek speelt een totaal ondergeschikte rol, het is altijd Klop-Klop voor de oren, waar ikzelf slagroom zou wensen.
(Probleem is dat ik er momenteel maar moeilijk aan kan ontkomen - omdat zoveel mensen om me heen dat 'best gezellig' vinden. Als een soort behang, wel te verstaan.)
Alles tekenen van onze tijd. Escapisme en permanent entertainment van laag allooi worden 'belangrijk' gevonden, men heeft er geld voor over, veel geld.
(Vroeger, mensen, kon je vaak genieten van Hilversum 3 (zo heette deze zender toen). De VPRO was de beste - met Jan Donkers, Rik Zaal, Wim Noordhoek, Roel Bentz van den Berg, Lotje IJzermans & Fons Dellen, Martijn Stoffer, Bert van de Kamp, en anderen. Het lijkt warempel eeuwen geleden dat ik, thuisgekomen van school, de transistor aanzette om Vincent van Engelen of Hugo van Gelderen te beluisteren. Reclamevrij, rustige presentatie met kennis van zaken, en bovenal: geweldige muziek. Je leerde en genoot, en daar pluk ik vandaag nog de vruchten van.
Dat kan je van de radiorotzooi anno 2016 echt niet meer zeggen.
En, niet te vergeten: de salarissen toentertijd waren een fractie van wat ze nu zijn. Toen kregen we veel meer voor veel minder - nu is het helaas precies andersom.
Eindeloos
Pffff, je wordt oud. Giel is er voor de jongeren en dat is een heel andere doelgroep.
Maar ja, vroeger was alles beter. Toen waren de Beatles ook langharig werkschuw tuig, om nog maar te zwijgen over de Rolling Stones.
@ Eindbaas (15:18u) -
ik had een reactie als de jouwe wel verwacht. Maakt niet uit hoor.
Nu ken je me niet. Dus kun je over mijn leeftijd niets zeggen.
Yo, ik ben geen 16 meer, dat is waar.
Vroeger was niet alles beter - maar bepaalde zaken waren dat nu juist wel degelijk. En de radiozenders die popliefhebbers bedienden waren hun pendanten anno nu lichtjaren vooruit.
Het idee dat 'alles vooruitgaat (beter wordt)', dat zit er bij heel velen goed ingebakken. Het wordt je ook permanent opgedrongen, want het stimuleerd de consumptie.
Het is alleen: niet waar. Jammer maar helaas.
Onze radiozenders, de publieke dus, zijn achteruitgekacheld door de terreur van de luistercijfers, de netmanagers (tegenwoordig gewoon overbetaalde colporteurs van het produkt radio), en de concurrentie die ze moeten ondergaan van de nog veel dommere commerciële stations.
Resultaat: de godganse dag door stupide gelul van rare drukke mannetjes, het ergste zijn de duopresentatoren, zoals ik al zei. Wat je hoort aan muziek is bloedeloos, gevaarloos, identiteitsloos. Je bent een liedje al vergeten voordat het voorbij is.
De conclusies zijn onontkoombaar en glashelder: waren vroeger allerlei voorzieningen slechter dan nu? Bij lange na niet.
Ik noem wat dingen die écht beter waren, en een teloorgang beleefden:
- de publieke radio
- de publieke TV
- de sociale volkshuisvesting
- het onderwijs
- de zorg
- het OV
- de onderlinge verbondenheid van de mensen in het land
- veiligheid en geborgenheid in het algemeen (die gevoelens hebben weinig te maken met de misdaadcijfers)
- fatsoen jegens elkaar
- de eensgezindheid over allerlei immateriële zaken in het leven
Ach, Eindbaas - ik zeg het je met weemoed en verlangen: het is allemaal gewoon een vreselijke puinhoop geworden. Nou ja, je kan evengoed zeggen dat geestelijk gesproken het Westen gewoon leeg is.
En als het leeg en duister is in de harten, dan beginnen de mensen hun hebzucht uit te leven, en hun altijd op de loer liggende zucht naar genot uit te leven, en voor de rest willen ze alleen nog verdoofd worden...
...door alcohol, drugs, al dan niet betaalde seks, en ultradomme radio en TV.
Eindbaas, ik bedank je omdat ik hier mijn onvrede met van alles en nog wat kenbaar kon maken, en dat de beschaving op een bijzonder laag pitje staat, dat is niet jouw schuld.
Banken welke met belastinggeld overeind zijn gehouden betalen hun bestuurders een veelvoud van het salaris van Chiel en van Mathijs.. Zullen we de banken maar opheffen? Kom ik bij zorgverzekeraars, banken, etc.steeds weer voormalig politici tegen. Tegen een veelvoud van hun voormalig armzalig politici salaris. Is dat gebaseerd op hun kunde of op hun beschikbare netwerk?
Ze hadden dat best goed kunnen vastleggen toen de banken omvielen. We helpen je, maar voorlopig doe je het aan de top maar met de balkendenorm en geen bonussen. Wil je weer hogere salarissen en bonussen kunnen uitdelen dan betaal je het geleende geld van de belasting betaler tot de cent terug. Maar goed, politici die dat soort dealtjes snappen die kennen we niet.
Het is graag of niet. En dat politici nu vaak doorschuiven naar het bedrijfsleven, is volgens mij waar zowel links als alt-rechts op afgeven. Ga eens samenwerken zou ik zeggen.
Verder is je bijdrage een vorm van maar hun doen het ook.
1. Deze site wordt gefinancierd met verenigingsgeld van de VARA, niet met belastinggeld.
2. Opiniemakers leveren hun bijdragen vrijwillig om het publieke debat te stimuleren en ontvangen geen vergoeding.
Iedere dag is er DWDD. De presentator doet qua salaris niet veel onder voor Giel. De mensen die hier dagelijks aanschuiven worden ook vorstelijk betaald. Wordt dit ook met verenigingsgeld betaald?
Lijkt sympatiek de middenschool maar pakt voor een groep kinderen verkeerd uit.
We hebben ooit voor een uitwisseling een Deens meisje in huis gehad, mijn dochter is zelf ook
bij haar thuis geweest. Meisje was hoogbegaafd maar sociaal zwak en werd in haar groep uitgesloten en gepest deed mijn dochter pijn omdat te zien. Meisje had bij ons op gymnasium gezeten, toch een wat beschermende omgeving en had zich daar denk ik beter gevoeld en zich sneller kunnen ontwikkelen.
Kijk hoe het met VMBO is gegaan die heeft zich ook aan de verscheidenheid aan niveau van leerlingen aangepast. Op den duur zal het bij de middenschool niet anders zijn , zo niet dan zijn er groepen kinderen die tekort worden gedaan ( zowel de lage als de hoge niveau's)
Zie nog mijn oude klas 6 eindklas lagere school. Groep HBS Kreeg alle aandacht, groep ULO iets minder en groep huishoudschool/ ambachtschool hing er maar bij qua aandacht. Huidig onderwijs is er niet meer mee te vergelijken net als de kennis van de docenten maar toch gelijkheid zal er nooit zijn en zou zomaar kunnen dat je met middenschool dit gevoel juist vergroot.
erg veel geld, maar om dan te gaan roepen om de NPO op te heffen,
ik ben het vaak niet eens met de boodschap die ze uitdragen, maar het is goed dat er een boodschap uitgedragen wordt die niet door het grote geld gedaan wordt.
De NPO heeft een grote maatschappelijke functie, hoor en wederhoor, we zouden wel erg eenzijdig onze info via de media krijgen als het alleen van de commerciele vandaan zou komen.
De naam commerciele zegt het al, betaald door het bedrijfsleven in de vorm van reclame, is ook wel te merken als je er een film probeert te kijken, over een film van anderhalf uur doen ze al snel 3 uur.
Zonder de NPO hadden we ook een stuk minder kunnen genieten van al het extreme van de huidige politiek, want als dat bij de bedrijven niet goed zou uitkomen is er bij de betalers geen interesse om programma's te financieren.
Ik persoonlijk luister nooit naar Giel, dat is omdat hij mij niet aanspreekt, alleen spreekt hij zeker een groot publiek aan anders zou hij niet zo lang op die plaats zitten voor dat geld.
Op de NPO maakt men ook reclame, alleen niet zo hinderlijk, vaste blokken rondom het journaal, en niet ingepast in het programma, ook deze adverteerders moet men aantrekken, en die kijken ook naar de kijk en luistercijfers, Giel zal wel een groot publiek aantrekken wat voor bepaalde adverteerders interesant is.
Erik de Zwart heeft voor zo ver ik weet ooit de woorden uitgesproken "het is niet erg een presentator 4 ton per jaar te betalen als hij 8 ton omzet genereert"
Omzet is geen winst, maar Erik de Zwart heeft met zijn dikke salaris zich nooit over dit soort details zorgen hoeven te maken.
En laten we gelijk even doorpakken over dit voorbeeld: Omdat er zoveel reclamegeld wordt gegenereerd vindt de producer ook dat hij wel wat meer moet verdienen, and so on. Wat er uiteindelijk aan meerwaarde voor de kijker of luisteraar overblijft is onmogelijk aan te tonen.
Uiteindelijk is de boodschap die de NPO uitdraagt dat zij commercieel relevant moeten zijn omdat de NPO een hele groep mensen vertegenwoordigd die goed tot zeer goed verdienen aan het bestaan van de NPO.
Tegelijkertijd moeten artistieke en kijkers belangen worden gewogen tegen commerciële belangen en vanwege het grote geld zijn die commerciële belangen als snel oververtegenwoordigd in het eindproduct. Bij de TROS waarschijnlijk meer dan de VPRO.
Ging het maar alleen om het salaris. Het echte geld wordt verdiend via allerlei schimmige constructies met (buitenlandse) rechtspersonen, waarmee men zichzelf en elkaar inhuurt als dj, deskundige, 'gast', producent, adviseur, etc., etc, of producten als programma concepten afneemt. Dat salaris is transparant, het spreekwoordelijke topje van de ijsberg.
Altijd dat slappe gezeik van extreem rechts over de kosten van de publieke omroep. Wat mij betreft wordt die bijdrage vrijwillig, maar dan moet er wel wat tegenover staan. Iedereen betaalt bij zijn boodschappen een fors bedrag dat winkel en producent uitgeven aan marketting en reclame. Ik schat al snel 40% van de prijs aan de kassa. Ik wil de overbetaalde Geer en Goor van de buis. En al die andere RTL rommel.
Dus ik betaal de omroep bijdrage maar krijg structureel 40% korting op mijn dagelijkse boodschappen. Mag rechts Nederland met Baudet naar Geer en Goor kijken bij RTL. Maar betalen daar bij hun dagelijkse boodschappen voor. Kijk ik wel heel elitair naar de publieke omroep. Wel wil ik dan die Zwakker Nederland en Powned van de buis af.
Op die manier doen we iedereen recht toch? Of moeten linkse burgers betalen voor rechts vermaak?
Dit gaat niet over de kosten van de publieke omroep, dit gaat over de ongelofelijke salarissen die uitbetaald worden, voornamelijk door de Vara/BNN.
"Altijd dat slappe gezeik van extreem rechts over de kosten van de publieke omroep.
Persoonlijk vind ik uw verdediging van deze salarissen ronduit rechts. Iemand met hart voor de linkse zaak hoeft echt geen 500.00 te verdienen, sterker die zal dat niet eens willen.
Ik denk dat U de Baudetjes door elkaar haalt. Xavier heeft niets met de partij van Thierry te maken en voor zover ik weet ook geen familie van. Misschien minder op de naam afgaan en meer op de inhoud van het artikel.
Persoonlijk denk ik dat 5 ton voor Beelen een hoop geld is, er is een balkendenorm. (178.000 eurootjes). Lijkt mij meer dan voldoende.
DaanOuwens 1 december 2016 at 07:12
- Altijd dat slappe gezeik van extreem rechts -
Altijd dat slappe gezeik over extreem rechts.
Kan een partij niet gewoon recht zijn? Waarom altijd extreem rechts? Weet je de definitie van extreem wel?
40%? Dream on. Geen enkel product in de supermarkt heeft 40% marketingkosten in de prijs. Misschien het dure geurtje bij de speciaalzaak. 40% van de supermarktomzet aan reclame? Stel je eens voor. Voor dat u fact free wat roept toch eerst even nadenken. Kijk een naar het jaarverslag van AH. Probeer daar eens te vinden wat ze aan marketing uitgeven.
@ Buzzer
"Iemand met hart voor de linkse zaak hoeft echt geen 500.00 te verdienen, sterker die zal dat niet eens willen."
Dan bestaan er maar zeeeeer weinig linkse mensen want alle (echt alle) mensen die zich zogenaamd ingezet hebben voor de "linkse zaak" in de publieke sector kregen tijdens die werkzaamheden al meer dan een modaal inkomen en zijn na die werkzaamheden hun zakken gaan vullen. Links zijn en opkomen voor de "linkse zaak" betekend gewoon goed voor jezelf zorgen en ondertussen met moralisme het geld van andere mensen weggeven. Niet voor niks dat de gemiddelde PvdA kopstukken in grote (grachten) panden wonen net als de partij zelf. Verder vermoed ik dat mensen als bijv. meneer Jole ook niet in een rijtjeshuis in een Vinexwijk woont (mede mogelijk gemaakt door de VARA). Hypocriet much?
Zephyr:
Wie betalen die gigantische salarissen van bijvoorbeeld die beroepssporters dan? Wie betalen al die reclame-inkomsten waarmee de commerciële omroepen gefinancierd worden? Wie betalen al die sponsorgelden voor een Olympische Spelen bijvoorbeeld of de steun aan "goede doelen"? Wie betalen wat er aan lobbyen wordt uitgegeven of al dat smeergeld bv.
Voor dat u factfree roept moet u eerst eens nadenken wat iemand bedoelt met "winkel en producent".
Buzzer:
Als het om die enorme salarissen gaat zijn die net zo idioot als het geen "belastinggeld" betreft; uiteindelijk moet de gemeenschap dat allemaal ophoesten. Ik ben het wel met u eens, dat een publieke instelling een extra verantwoordelijkheid heeft. Maar als dat inhoudt dat die dan enkel met "de kneusjes" zitten.....
@ Zephyr
U schrijft: Geen enkel product in de supermarkt heeft 40% marketingkosten in de prijs.
Natuurlijk wel. De koffiecups bijvoorbeeld. Er zijn zelfs producten die 80 % marketting in de prijs hebben. De productiekosten van jeans - ook de topmerken - zijn ongeveer 12 euro. Ik denk na voordat ik dit soort dingen beweer, jij ook?
Goed stuk.
Als Beelen wegloopt omdat hij ergens anders meer kan verdienen, dan gaat hij toch gewoon.
Zo vlak voor de verkiezingen - inmiddels toch wel - wil ik van elke politieke partij weten hoe die over dit soort dingen denkt. En laat e.e.a. duidelijk in de respectieve verkiezingsprogramma's naar voren komen. Het standpunt van PvdA/VARA is inmiddels duidelijk.
"Het eigenlijke conflict in Nederland is niet tussen bedrijfsleven en overheid, maar vooral tussen degene die veel van de overheid krijgt en de gene die weinig of niks krijgt."
Waar slaat dat nou toch op? "We" krijgen verdomde weinig van de overheid, de overheid voorziet in de (gedeeltelijke) financiering van collectieve voorzieningen.
"Natúúrlijk hanteert de heersende klasse z’n eigen bezigheden als de standaard van kwaliteit." Zijn de VARA, Avrotros, omroep Max, instrumenten van de "heersende klasse"?
Neem me niet kwalijk, maar dit is wartaal. Niet voor het eerst bij deze auteur. De PO heeft nog altijd miljoenen leden en is geworteld in de bevolking. Als het maar uitzonderingen blijven moet het mogelijk blijven excessief te belonen, anders wordt de concurrentie met de commerciële omroepen bij voorbaat al erg moeilijk gemaakt.
Worden de luxe artikelen die ik koop betaald uit het budget voor voedsel en onderdak?
Nee, maar het komt exact van dezelfde plek.
De auteur maakt hier duidelijk dat de belasting betaler opdraait voor de kosten.
Wat er achteraf met ons geld gebeurt en via welke budgetten het eerst verdeeld wordt is toch totaal niet belangrijk!
Ik zie het al helemaal voor me bij sommige mensen thuis
Vrouw: schat die nieuwe auto kunnen wij ons niet veroorloven. Waarom heb je die gekocht?????????
Man: Ik heb hem betaald van een ander budget :')
Nee, het is andersom. De grootverdieners en ondernemingen die steeds minder belasting betalen de afgelopen 15 jaar, worden betaald met de BEZUINIGINGEN uit het budget voor zieken en bejaarden.
Zo af en toe reageert er iemand met argumenten die regelrecht van de VVD af komen. Wat kunnen wij zoal zeggen over zo'n persoon?
A Hij moet wel ontzettend veel geld verdienen, anders kan hij zich de VVD in het geheel niet veroorloven. Ik schat meer dan 60 K per jaar.
B Maar als hij zo veel geld verdient, dan is hij op zijn minst ondernemer, heeft een hoge (loon)functie in het bedrijfsleven of is een topambtenaar.
C Echter, in al die gevallen moet hij veel uren maken, dus waar haalt hij de tijd vandaan om hier op Joop te reageren?
Er is maar 1 conclusie mogelijk: hij wordt voor elke reactie betaald door de VVD.
Veel van deze topverdieners zitten.toevallig bij de VARA. Schoon schip maken? Laat maar zien.dan. Succes, laat maar zien wat al die mooie principes echt betekenen.
De wereld graait doorrrrrr.
Wat mij betreft wordt de hele PO opgedoekt, een achterhaald concept dat geen aansluiting meer vindt bij wat een modern publiek zoal bezighoudt.
Het is verworden tot een incestueuze, Amsterdamse echokamer die voornamelijk grossiert in slappe praatjes, goedgekeurde meningen en schaamteloze zelfverrijking. Gelardeerd met sturend en gekleurd nieuws en overbodig amusement blijft er voor mij weinig over waar ik ook maar een cent aan zou willen bijdragen.
Nou Marcellus,
Wat is dat precies dat modern publiek? Heb je gehoord van kijkcijfers? Dat die behoorlijk positief uitvallen voor de publieke omroep?
29 november 2016
1. JOURNAAL 20 UUR
NPO1
2. RIJDENDE RECHTER
NPO1
3. OPGELICHT
NPO1
4. WERELD DRAAIT DOOR
NPO1
5. GOEDE TIJDEN SLECHTE TIJDEN
RTL4
Schelden en tieren tegen de publieke omroep is erg makkelijk.
Het aandeel van de PO is inderdaad nog (te) groot. Het leukste aan de recente kijkcijfers vind ik overigens het feit dat het Sinterklaasjournaal ergens onderaan bungelt met zo'n 500.000 kijkers, waar dit in 2014 nog uitschieters van 2.400.000 kijkers trok. Dat toont in mijn ogen ook wel het morele failliet van de PO aan.
En u wilt ons verplichten om naar die "hulpprogramma's" en programma's over dronken mensen in Griekenland te kijken gemixt met reclames van soms meer dan 10 minuten? Kortom u wilt dat echte informatie, zoals bv Zembla uitzendt onder de pet gehouden word?
Nee, niemand verplicht u om die pulp te kijken.
En het lijkt mij dat er nooit informatie onder de pet moet worden gehouden, bovendien is het nieuw voor mij dat de publieke omroep het patent op echte informatie heeft.
Ben het er nog mee eens ook.
En dat hele verhaal dat de goede presentatoren dan weg gaan naar de commerciëlen? Prima toch, is er weer ruimte voor nieuw talent. Daarbij zoveel ruimte is er ook weer niet bij de commercielen.
[De overheid kan natuurlijk ook naar evenredigheid belastingen innen, waarbij alle inkomens boven een vastgesteld bedrag naar verhouding belast worden. Om maar niet te beginnen over vermogensheffingen en hypotheekrente afrek.]
Ja, alles kan natuurlijk. Maar voor we daar aan beginnen wellicht toch even nadenken over de vraag: is de overheid van de burgers, of zijn de burgers (en al hun bezittingen) van de overheid?
Ik blijf dan altijd met plezier aan Jack Spijkerman denken, die had een leuk programma bij de Vara, kopspijkers, dat erg goed bekeken werd tot hij op het lumineuze idee kwam dat hij veel meer waard was dan de Vara hem betaalde (en dat was toen ook al niet nix).
Op enkele oprispingen na heeft niemand meer wat van hem gehoord.
Leuke bijdrage.
Maar de voorgestelde maatregelen gaan niet ver genoeg.
Er zit geen moreel verschil tussen of je nu een half miljoen bij de publieke omroep verdient, of bij de commerciele omroepen.
Ik word zo misselijk van de steeds terugkerende kretologie als die van 'mijn belastingcenten', en 'dat geld kan beter naar de verpleegtehuizen'. Net of dat de enige keuze is.
Natuurlijk, waar de overheid bepalende invloed heeft, hoort ze een salarisplafond in te bouwen. Alleen al als voorbeeldfunctie. Dat geldt ook voor semi-overheidsinstellingen. Maar waarom houdt het daar dan op? De overheid kan natuurlijk ook naar evenredigheid belastingen innen, waarbij alle inkomens boven een vastgesteld bedrag naar verhouding belast worden. Om maar niet te beginnen over vermogensheffingen en hypotheekrente afrek.
Geld genoeg in dit rijke land. Geld genoeg ook om de zorg e.a. voorzieningen op peil te houden.
Maar, ja, politiek draagvlak...
@Willem,
dat ben ik niet met u eens, hun salarissen worden uit reclame betaald.
Door het veranderende kijkgedrag zullen deze omroepen het zwaar gaan krijgen en de hoge salarissen niet meer willen en kunnen betalen.
Buzzer.
Ja, hun salarissen worden niet uit z.g. publieke gelden betaald. Maar dat maakt niets uit voor de belastingdienst. Die heft belasting op basis van inkomen, waar dat ook vandaan komt.
En uiteindelijk betaalt 'de burger' al die salarissen, of dat nu via de belastingen gaat, of via de aanschaf van brillen, hoorapparaten, koekjes, kranten, of een verzekering bij Menzis.
Wat gaat dat dan betekenen? De overheid krijgt de geschikte mensen niet voor deze functies en moeten die dan gaan huren. Enig idee wat externe consultants kosten?
Hoezo? Wel eens van nieuw talent gehoord?
Zo'n Beelen of De Leeuw die al lang over hun houdbaarheid heen zijn.
Overigens opvallend dat de meeste grootverdieners heel verschillig bij de rode VARA zitten.
Een externe consultant inhuren om wat muzak te pluggen (Beelen) of een programma aan elkaar te leuteren en ¨de nieuwe plaat ligt in de winkel¨ en ¨koop dat boek!¨ te toeteren?
Alsof die externe consultants nu al niet worden ingehuurd? De top salarissen worden altijd door de happy few mogelijk gemaakt voor de happy few. Talent heeft er geen ene drol mee te maken, partij politiek en ouderwets netwerken des te meer.
Een radio-dj of presentator is zo gevonden, voor een ton per jaar is er met gemak een talent te vinden op dit vlak.
Bij elk ander onderwerp zou ik u gelijk geven. Ik geef ook de voorkeur aan een duurdere maar goed functionerende bestuurder bij een overheidsorganisatie i.p.v een goedkope maar ook minder presterende vervanger.
Nu hebben we het echter over mensen uit de entertainment industrie. Mensen die door niemand gemist zullen worden als zij overstappen naar de commerciële zenders. Simpelweg omdat hun programma's dan nog steeds bekeken/beluisterd kunnen worden.
@Paddy, ja leuk voor een opstapje en daarna snel ergens anders werken om meer geld te verdienen.
@Perezoso, Die zijn er idd zoals Rick van Velthuyzen en dat zijn dan ook mensen die de gouden televizierring winnen e.d.
@JasDon, dat klopt, aangezien je nu al relatief gezien niet veel mag verdienen. Het wordt dus nog veel erger.
"Mensen die door niemand gemist zullen worden als zij overstappen naar de commerciële zenders. Simpelweg omdat hun programma’s dan nog steeds bekeken/beluisterd kunnen worden."
Zo leerden we iig wel Jack Spijkerman op waarde schatten.
Nooit van die Velthuyzen gehoord, Nikolas. Geen idee ook wat die man tegenwoordig doet, maar dat ringetje kreeg ie voor een programma van radio veronica. En dat is geen PO naar mijn weten.